• Посилання скопійовано

Що нового

Зміни до закону про тимчасові заходи на період АТО

! СГ, які здійснюють діяльність на території АТО

З 08.06.2016 р. діє закон, згідно з яким забороняється проведення реєстраційних дій, пов'язаних зі зміною складу засновників (учасників) та керівників юросіб, що перебувають у населених пунктах, на території яких органи держвлади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, та в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, на період проведення АТО. Перелік таких населених пунктів затверджує і забезпечує своєчасну їх актуалізацію КМУ.

Для юросіб приватного права такі реєстраційні дії провадитимуть за умови, що документи подаються у паперовій формі особисто засновниками та керівником такої юридичної особи приватного права.

Також законом установлено, що суб'єкти господарювання звільняються від плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності в населених пунктах згідно з переліками КМУ.

Крім того, таким суб'єктам скасовується орендна плата за користування державним та комунальним майном, розташованим у населених пунктах, згідно з переліками КМУ.

Закон України від 17.05.2016 р. №1365-VІІІ чинний з 08.06.2016 р.


Як відобразити в обліку викрадення основних засобів?

! Платникам ПДВ

ДФСУ розглянула питання щодо відображення у податковому обліку з ПДВ викрадення основних засобів та повідомила.

Встановлення факту викрадення основних засобів, що підтверджується відповідно до законодавства, не призводить до нарахування платником ПДВ податкових зобов'язань незалежно від того, чи встановлено винних осіб, залучених до крадіжки, та чи стягуються з таких осіб збитки.

При цьому, оскільки основні засоби, які були викрадені та при придбанні яких був сформований податковий кредит, неможливо використати в госпдіяльності, платник зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання. Крім того, він повинен скласти не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому встановлено факт викрадення, і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну виходячи з їх балансової вартості, що склалася станом на початок звітного періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайної ціни).

Лист ДФСУ від 27.05.2016 р. №11679/6/99-95-42-01-15


Звіт з ЄСВ за травень подаємо за старою формою

! Платникам ЄСВ

ДФСУ нагадує, що з 1 червня 2016 року набрав чинності наказ Мінфіну від 11.04.2016 р. №441, яким затверджено нові форми звітності з ЄСВ та порядок їх заповнення.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ, якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов'язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Отже, звітність за травень 2016 року, яка подаватиметься у червні 2016 року, слід подавати ще за старими формами, затвердженими наказом Мінфіну №435.

Звітність за новими формами подаватиметься починаючи з 01.07.2016 року.

Лист ДФСУ від 30.05.2016 р. №18633/7/99-99-13-02-01-17


Відшкодування витрат на відрядження з електронним квитком: нюанси

! Роботодавцям та працівникам

ДФСУ нагадує, що витрати на відрядження відшкодовуються лише за наявності документів в оригіналі, що засвідчують вартість цих витрат, а саме:

транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі:

електронних квитків за наявності посадкового талона та документа про сплату за всіма видами транспорту, в тому числі чартерних рейсів, рахунків, отриманих із готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання відрядженого працівника, в тому числі бронювання місць у місцях проживання, страхових полісів тощо.

У разі використання електронного проїзного/перевізного документа на поїзд підставою для відшкодування витрат на його придбання є:

— роздрукований на паперовому носії посадковий документ;

— у разі перевезення багажу — роздрукований на паперовому носії перевізний документ;

— у разі окремого замовлення послуги — роздрукований на паперовому носії документ на послуги.

Посадковий документ, перевізний документ, документ на повернення та документ на послуги, роздруковані на паперовому носії, є розрахунковими документами (транспортними квитками).

Лист ДФСУ від 23.05.2016 р. №5331/М/99-99-13-02-03-14


Для відмови у статусі ЄП необхідно фактично здійснювати заборонені види діяльності

! Платникам єдиного податку

Регіональні податківці наголосили: наявність у Єдиному держреєстрі або у статуті юридичної особи видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, у разі якщо фактично такі види діяльності не здійснюються, не є підставою для відмови у реєстрації платником єдиного податку.

У разі здійснення платником єдиного податку видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, суб'єкт господарювання — платник єдиного податку зобов'язаний перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Крім того, згідно з чинним законодавством до Єдиного держреєстру вносяться відомості про юридичну особу, зокрема відомості про види діяльності, які визначені у статуті підприємства. При цьому обмежень щодо кількості видів діяльності в установчих документах чинним законодавством не передбачено.

Лист ДФС у м. Києві від 30.05.2016 р. №11935/10/26-15-12-04-18


Звіт про контрольовані операції за минулі роки можна подавати за старою формою

! Платникам податків

ДФСУ повідомила, що у зв'язку з набранням чинності наказом Мінфіну №8 звіт про контрольовані операції, здійснені платниками податків починаючи з 01.01.2015 р., заповнюється та подається за оновленою формою.

Однак платники податків, які здійснювали контрольовані операції у 2013 та 2014 роках, можуть подавати уточнюючі звіти про контрольовані операції за такі роки за старою формою, затвердженою Наказом №669.

При цьому використання електронних форм звітності, заповнених відповідно до форми та Порядку, затверджених Наказом №669, можливе виключно для звітних періодів 2013 та 2014 років.

Лист ДФСУ від 01.06.2016 р. №18899/7/99-99-14-01-02-17


Переміщення алкогольних напоїв на орендовані склади: що з акцизом?

! Платникам акцизного податку

ДФС зазначила, що передача алкогольних напоїв за договорами зберігання є реалізацією підакцизних товарів, а отже, об'єктом оподаткування акцизним податком.

Своєю чергою, не є об'єктом оподаткування внутрішнє переміщення алкогольних напоїв у межах одного складу з дотриманням вимог пп. 14.1.6 ПКУ щодо визначення акцизного складу.

Крім того, податківці у листі зазначають: якщо госпсуб'єкт має у своєму складі структурні одиниці, які не є юрособами, звіти заповнюються загалом щодо підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць.

При цьому зберігач відображає обсяги продукції у графі 3 «залишок продукції на початок звітного місяця» та графі 12 «залишок продукції на кінець звітного місяця» звіту №1-ОА, а поклажодавець у графі 14 «примітки» звіту №2-РС зазначає обсяги алкогольних напоїв, які передані на зберігання.

У графах 1 — 9 додатка 3 до декларації акцизного податку декларуються оподатковувані обороти, які фактично відбулися у звітному періоді з урахуванням чинних у цей період ставок акцизного податку.

Отже, дані декларації акцизного податку за відповідний податковий період у частині реалізованої продукції повинні дорівнювати обсягам звітів №2-РС та №1-ОА.

Лист ДФСУ від 25.05.2016 р. №11456/6/99-99-12-02-02-15


Договір про визнання електронних документів: порядок складання

! Платникам податків

ДФС нагадує, що платник укладає один договір про визнання електронних документів з органом ДФС за основним місцем обліку, який надає право подавати електронні документи до будь-якого органу ДФС, в якому такий платник перебуває на обліку.

Договір в електронному вигляді платник надсилає відповідно до затвердженого формату. На договір накладаються посилені сертифікати відкритих ключів посадових осіб, що мають право підпису, шифрується документ в електронному вигляді та надсилається до органу ДФС за основним місцем обліку.

Після надходження договору автоматизована система розшифровує його, здійснюються перевірки ЕЦП, відповідності електронного документа затвердженому формату, наявності в системі чинного договору при надходженні проекту нового договору та даних директора, в особі якого укладається договір, даним ЄДР. За результатами таких перевірок формується перша квитанція про збереження документа. А за результатами розгляду договору платнику надсилається друга квитанція.

Договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами та діє до закінчення строку чинності посилених сертифікатів відкритих ключів. Якщо платник подає до органу ДФС нові посилені сертифікати ЕЦП, цей договір вважається пролонгованим до закінчення терміну чинності нових посилених сертифікатів ключів.

Лист ДФСУ від 13.04.2016 р. №8224/6/99-99-11-02-02-15


Звільнення від ПДВ окремих робіт: за яких умов?

! Платникам ПДВ

ДФСУ роз'яснила: операції з оплати вартості фундаментальних досліджень, науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт особою, яка безпосередньо отримує такі кошти з рахунку органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, звільняються від оподаткування ПДВ.

Для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ оплата замовником вартості вищезгаданих робіт повинна здійснюватися за рахунок бюджетних коштів, отриманих безпосередньо таким замовником з рахунку органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Виконавець фундаментальних досліджень, науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт, на які поширюється режим звільнення від оподаткування, при їх постачанні замовнику не включає суму ПДВ до вартості таких робіт.

У договорі на постачання ціна таких робіт має бути зазначена без ПДВ.

Виконавець при постачанні робіт замовнику складає податкову накладну, яка підлягає обов'язковій реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Лист ДФСУ від 11.04.2016 р. №7966/6/99-99-19-03-02-15


Спрощенець перейшов з IV групи на загальну систему: що зі звітністю?

! Виробникам сільгосппродукції

Податківці зауважили: якщо виробник сільгосппродукції, який з 01.01.2016 р. перейшов зі сплати єдиного податку IV групи на загальну систему оподаткування, отримав за підсумками попереднього звітного (податкового) року дохід від продажу сільгосппродукції власного виробництва у розмірі не менш як 50% загальної суми доходу, то такий виробник може з метою оподаткування податком на прибуток використовувати річний податковий період, який починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року.

Такий платник подає окремо декларацію з податку на прибуток підприємств за період з 01.01.2016 р. до 01.07.2016 р., а починаючи з 1 липня 2016 року може застосовувати річний податковий період, який починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року.

Крім того, з метою ідентифікації виробника сільгосппродукції при складанні декларації у полі 9 «Особливі відмітки» проставляється позначка щодо належності його до відповідної категорії.

У разі застосування виробником податкового (звітного) періоду, який починається з першого календарного дня і закінчується останнім календарним днем податкового періоду, тобто з 1 січня до 31 грудня звітного року, позначка у полі 9 «Особливі примітки» щодо належності до категорії виробника сільгосппродукції не проставляється. Податок на прибуток таке підприємство обчислює та сплачує на загальних підставах.

Лист ДФСУ від 31.05.2016 р. №11819/6/99-99-15-02-02-15


Відображаємо рішення суду у звітності з податку на прибуток

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ повідомила: якщо платник податку — покупець після 01.01.2015 р. погашає суму кредиторської заборгованості за надані послуги, яка до 01.01.2015 р. за рішенням суду була віднесена таким платником на зменшення витрат, то такий покупець за наслідками податкового періоду, на який припадає таке погашення, зменшує фінансовий результат до оподаткування на суму такої заборгованості.

Якщо продавець подав позов до суду щодо стягнення заборгованості за надані послуги до 01.01.2015 р., а рішення суду набрало чинності після 01.01.2015 р., то покупець зобов'язаний збільшити фінансовий результат до оподаткування на вартість визнаної судом заборгованості у податковому періоді, на який припадає день набрання законної сили рішенням суду про визнання такої заборгованості. Зменшення фінансового результату до оподаткування покупцем на суму такої кредиторської заборгованості у разі її погашення покупцем після 01.01.2015 р. здійснюється у звітному періоді, на який припадає погашення.

Лист ДФСУ від 31.05.2016 р. №11823/6/99-99-15-02-02-15


Не передбачено проведення аналізу діяльності підприємства в межах ТЦУ на його запит

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ розглянула питання щодо визнання господарських операцій з метою трансфертного ціноутворення контрольованими та повідомила.

Податковим кодексом не передбачено право органів державної фіскальної служби на проведення аналізу операцій платника податків на його запит з метою підтвердження чи спростування відповідності операції контрольованій.

Лист ДФСУ від 31.05.2016 р. №11812/6/99-99-15-02-02-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру