• Посилання скопійовано

Суть справи

Розподіл ПДВ сільгосппідприємством
З початку 2016 р. суб'єкти спецрежиму вже не можуть залишати у своєму розпорядженні для цільового використання всю суму нарахованого ПДВ: частина такої суми підлягає зарахуванню до бюджету. Але такий розподіл тягне за собою проблеми. І не лише на етапі розподілу ПДВ між бюджетом та спецрахунком, а й між різними видами сільгоспоперацій.

Компенсація vs об'єкт оподаткування ПДВ
Компенсаційні платежі становлять досить значну частину орендних витрат, тому питання їх відображення в розрізі ПДВ часто непокоїть бухгалтерів. Поговоримо про такі складові компенсаційних платежів, як витрати на комунальні послуги, земельний податок та податок на нерухомість.

РРО у підприємця-«єдинника»
Уже минуло майже півроку з початку 2016 року, й у багатьох підприємців — платників єдиного податку дохід перевищив 1 млн грн. Кому з них доведеться застосовувати РРО, нагадали податківці у листі від 27.05.2016 р. №5585/С/99-99-22-07-03-14 (див. «ДК» №24/2016). А от на кого не покладається такий обов'язок, чомусь не наголосили. З'ясуймо все в деталях.

Перехід юрособи на сплату ЄП
Як підприємству (платник ПДВ і податку на прибуток) перейти на спрощену систему оподаткування без ПДВ з наступного кварталу?

Перехід зі спрощеної на загальну систему
Підприємство вирішило перейти на загальну систему оподаткування зі спрощеної. При цьому платником ПДВ воно зареєструвалося тільки при переході на загальну систему. Перебуваючи на спрощеній системі, підприємство отримало аванс від покупця, поворотну фінансову допомогу, мало кредиторську заборгованість, строк позовної давності за якою настав уже в періоді перебування на загальній системі. Які наслідки слід очікувати за такими операціями в оподаткуванні після переходу на загальну систему? Коли вперше подавати декларацію з податку на прибуток?

Дооцінка ОЗ і фінансовий результат
Як впливає дооцінка основних засобів, проведена у бухгалтерському обліку, на облік з податку на прибуток? Чи збільшує проведена дооцінка ОЗ фінансовий результат до оподаткування? Розгляньмо ці питання докладніше.

Наслідки затримки виплати зарплати
Які строки встановлено для виплати зарплати? Яка відповідальність передбачена за несвоєчасну виплату зарплати? Як розрахувати та відобразити в обліку компенсацію за несвоєчасно виплачену зарплату?

Перерахунок курсових різниць
Як здійснити перерахунок курсових різниць у разі повернення імпортного товару? Як здійснити перерахунок курсових різниць у разі повернення нерезидентом авансу, сплаченого резидентом?

Невраховані витрати за 2014 рік
У декларації з прибутку за 2014 рік підприємство на загальній системі оподаткування не облікувало витрат на рекламу на суму 500000 грн (не проведено актів на надання послуг як у бухгалтерському, так і в податковому обліку). У звіті помилково показаний мінімальний прибуток, хоча насправді виходив збиток. Ці невраховані витрати 2014 року включили до витрат у бухобліку в 2015 році і відповідно відобразили в декларації з прибутку за 2015 рік для зменшення фінансового результату й оподатковуваного прибутку. Чи необхідно надавати уточнюючі звіти за 2014 р. і за 2015 р., якщо у підсумку результат не зміниться?

ПК з ПДВ за касовими чеками
Пропонуємо з'ясувати, що таке організація обліку касових чеків, які дають право платнику ПДВ на врахування цих сум у складі ПК. Які є обмеження, чи треба вести облік за такими документами і як ці суми відобразяться у формулі єдиного реєстру податкових накладних?

До змісту номеру