• Посилання скопійовано

Оформлення студента на практику

Якщо приватне підприємство уклало договір про проведення виробничої практики студента університету, чи треба оформляти студента за трудовим договором, з усіма наслідками, що з цього випливають, та робити запис у трудовій книжці? Чи достатньо просто видати наказ по підприємству про проходження практики цим студентом без оплати праці?

Практика на сьогодні — це своєрідна навчальна дисципліна, за результатами якої студенту виставляється в навчальному закладі оцінка. У разі отримання негативної оцінки, невиконання програми практики студент може бути відрахований з навчального закладу.

Тож більшість навчальних закладів не вимагають прийняття студентів на період практики підприємствами на роботу, в таких випадках практика, по суті, є ознайомленням, своєрідною тривалою екскурсією на підприємстві, за результатами чого підприємство видає навчальному закладу характеристику про проходження студентом практики.

Вважаємо, що неоформлення на час практики трудових відносин зі студентом-практикантом є допустимим лише у разі, коли студенти не виконують жодної роботи на підприємстві. Якщо ж практика передбачає роботу на певному робочому місці, підприємство має прийняти працівника за трудовим договором. Адже допуск до роботи без оформлення трудового договору тягне відповідальність у вигляді значних штрафів (див. ст. 265 КЗпП та ст. 41 КУпАП).

Чинне законодавство не дає однозначної відповіді на порушене питання, не дозволяє достатньо чітко віднести практику до навчання або роботи. Водночас у ньому немає чіткої вказівки на те, що при прийнятті студента на практику він повинен обов'язково бути працевлаштований за трудовим договором. Залишається чинним Положення №93, зареєстроване в Мін'юсті. Згідно з п. 3.7 цього Положення, за наявності вакантних місць студенти можуть бути зараховані на штатні посади, якщо робота на них відповідає вимогам програми практики. Із цього правила випливає, що студенти можуть бути і не зараховані на роботу. Хоча форма договору на проведення практики, викладена в додатку 1 до Положення №93, передбачає такі обов'язки підприємства, як забезпечення обліку виходів студентів на роботу, повідомлення про порушення ними правил внутрішнього розпорядку, що є обов'язковими лише для працівників.

А згідно з п. 5.6 Положення №93, під час практики у період роботи на робочих місцях і посадах з виплатою заробітної плати за студентами (учнями) зберігається право на одержання стипендії.

Отже, рішення про оформлення чи неоформлення студента на роботу слід приймати окремо для кожного конкретного випадку, з урахуванням вимог договору з навчальним закладом та оформлюваних документів.

Якщо студент приймається для роботи на період практики, то його оформлення, крім договору з навчальним закладом, виглядає як звичайне оформлення на роботу за строковим трудовим договором. Схема укладення договору є приблизно такою (див. схему):

1. Написання студентом заяви про прийняття на роботу на певну посаду на період практики із зазначенням дат початку та закінчення трудових відносин (з якого до якого числа певного місяця або року) чи періоду часу, протягом якого вони триватимуть (тиждень, місяць, два з певної дати). Загалом, заява про прийняття на роботу не є обов'язковою (особливо якщо надання практиканту робочого місця передбачено договором про проходження практики), проте зазвичай широко застосовується на практиці. Заява дозволяє позначити в ній ознайомлення з документами, передбаченими законодавством (ст. 29 КЗпП). Це, зокрема, правила внутрішнього трудового розпорядку, колективний договір, правила техніки безпеки, посадові інструкції, інструкції по роботі з необхідними машинами і механізмами (закон вимагає ознайомлення працівника з правами й обов'язками) тощо.

Cхема

Схема укладення трудового договору зі студентом-практикантом

2. Видання наказу про прийняття на роботу на зазначену посаду й ознайомлення з ним студента. У наказі має бути зазначено строк трудового договору і заробітну плату. Якщо трудовий договір характеризується додатковими особливостями (наприклад, неповний робочий час), про це також уточнюється в наказі. Працівник має бути ознайомлений із наказом про прийняття на роботу під підпис.

3. Повідомлення ДПІ за встановленою формою1 за місцем реєстрації підприємства як платника ЄСВ про прийняття на роботу працівника, що, як правило, має бути зроблене не пізніше ніж напередодні допуску до роботи. Лише після цього можна допускати студента до роботи на робочому місці, відображаючи в табелі відпрацьований робочий час працівника-студента.

1 Форма затверджена постановою КМУ від 17.06.2015 р. №413.

4. В останній день роботи або напередодні підприємство видає наказ на звільнення у зв'язку із закінченням строку трудового договору (п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП) та не пізніше останнього робочого дня проводить повний розрахунок зі студентом (виплату зарплати та компенсації за невикористану відпустку).

5. Працівнику видається довідка про роботу на період проходження практики, як правило, із зазначенням номерів наказів про зарахування на роботу та звільнення. Запис у трудовій книжці про роботу в період практики підприємства за місцем проходження практики не роблять. Згідно з Інструкцією №58, відповідні записи робляться або навчальним закладом (для студентів, що мають трудові книжки), або за першим місцем роботи (пп. 2.16, 2.18, 2.19 Інструкції №58) на підставі довідки з місця проходження практики.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. №8073-X.
  • Інструкція №58 — Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Міністерства праці, Міністерства юстиції, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. №58.
  • Положення №93 — Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затверджене наказом Міносвіти від 08.04.93 р. №93.

Олексій КРАВЧУК, д. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру