• Посилання скопійовано

Суть справи

Соціальний пакет-3
У попередніх номерах ми розглянули нюанси оподаткування добровільного медичного страхування, харчування, навчання й оренди житла для працівників. А тепер пропонуємо проаналізувати основні податкові наслідки компенсації працівникам транспортних витрат, оплати мобільного зв'язку та придбання абонементів до спортзалу.

Знайомимося з черговою новою формою звіту з ЄСВ
Хоча нові правила обчислення ЄСВ почали діяти ще з 01.01.2016 р., але тепер з'явився наказ Мінфіну від 11.04.2016 р. №441 «Про внесення змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», яким Порядок №435 викладено у новій редакції.

Електронна контрольна стрічка РРО
Підприємство уклало договір із продавцем РРО, який брав на себе зобов'язання щодо його сервісного обслуговування. Проте одного разу виявилося, що касовий апарат показував роздруковані чеки, але ДПІ не отримувала їх електронних копій. Коли ми звернулися до продавця РРО, нас повідомили, що саме ми самостійно повинні стежити за цим. Вони не зобов'язані повідомляти про поломки щодо передачі даних до ДПІ. Хто несе відповідальність за непередачу даних до ДПІ — користувач РРО чи сервісний центр?

Негосподарські витрати: прибуток і ПДВ
З 01.01.2015 р. термін «негосподарські витрати» набув нового звучання. Дехто досі, за звичкою, намагається відфільтрувати витрати, що не відповідають нормам ПКУ в редакції до 01.01.2015 р. Проте фраза «витрати, які не враховуються для визначення оподатковуваного прибутку» давно в минулому. Проаналізуймо актуальність в обліку негосподарських витрат на сьогодні. Які витрати досі можна віднести до розряду «негосподарських»?

Виїзна торгівля ФОП
Виїзна торгівля здійснюється суб'єктами господарювання протягом усього року. Це ярмарки, виставки, свята тощо. Але влітку такий вид торгівлі стає дедалі поширенішим. Розгляньмо, які основні умови для здійснення виїзної торгівлі виникають саме для ФОП.

Не кожне ноу-хау — комерційна таємниця
ТОВ завдяки ноу-хау поліпшило виробниче обладнання та здало його в оренду з обов'язком його технічного обслуговування. Перевіряльники орендаря вимагають калькуляцію орендної плати та технічну документацію, про що ми отримали запит від нашого орендаря з посиланням на відповідний запит ДПІ під час комплексної перевірки.
1) Чи зобов'язана ЮО надавати перевіряльникам із податкової калькуляцію орендної плати на обладнання, якщо плата є договірною?
2) Чи зобов'язана ЮО надавати технічну документацію орендарям обладнання, якщо вона є комерційною таємницею?

Оформлення студента на практику
Якщо приватне підприємство уклало договір про проведення виробничої практики студента університету, чи треба оформляти студента за трудовим договором, з усіма наслідками, що з цього випливають, та робити запис у трудовій книжці? Чи достатньо просто видати наказ по підприємству про проходження практики цим студентом без оплати праці?

Заміна сторони в ЗЕД-договорі
Чи можна замінити сторону в ЗЕД-договорі, що підпадає під контроль за строками здійснення розрахунків? Ситуація: відбувається заміна боржника-нерезидента іншим нерезидентом, — яким є облік у такому разі, чи виникають нюанси з валютою, які документи подати до банку?

Оплата праці за дні відрядження
Які види доходу включаються до денного заробітку за трудовим договором? Що буде за непроведення порівняння денного заробітку за трудовим договором та розрахованого середньоденного заробітку? На всі ці запитання ви знайдете відповіді у цій статті.

Матвідповідальність сумісника
Чи можна прийняти на роботу комірника за сумісництвом на неповний робочий день і укласти з ним договір про повну матеріальну відповідальність?

Колдоговір та правила розпорядку у ФОП
На інформаційну лінію «Електронний консалтинг «Дебету-Кредиту» надійшло запитання: чи треба підприємцю підписувати колдоговір та видавати накази про затвердження правил внутрішнього трудового розпорядку і графіка змінності? Розгляньмо ці питання в статті.

До змісту номеру