• Посилання скопійовано

Інтернет-банкінг «ПУМБ онлайн» для корпоративних клієнтів

Інтернет-банкінг — це послуга банків, яка давно і широко використовується у всьому світі, а за останні декілька років почала активно пропонуватися і в Україні. ПУМБ розробив інтернет-банкінг «ПУМБ онлайн» для корпоративних клієнтів, за допомогою якого ви можете здійснювати операції зі своїми рахунками в цьому банку з будь-якого комп'ютера. Фахівці «Дебету-Кредиту» протестували цей продукт. Аналіз його роботи і висновки наших фахівців читайте далі.

Випробувано на практиці

Інтернет-банкінг «ПУМБ онлайн» пропонується корпоративним клієнтам з 2012 року і на сьогодні використовується у більш ніж 18 тис. клієнтів. Таким чином, йдеться не про тестову роботу зі «сирою» послугою банку, а про роботу з продуктом, перевіреним практикою, який створювався за участю клієнтів і продовжує доопрацьовуватися за їхніми побажаннями.

Кількість рахунків, з якими ви можете працювати одночасно

Інтернет-банкінг «ПУМБ онлайн» дозволяє одночасно працювати зі всіма рахунками, відкритими клієнтом у конкретному банку. Мало того, користувач може налаштувати одночасну роботу з рахунками в цьому банку не тільки в розрізі декількох підприємств, до рахунків яких він має доступ, а й до своїх особових рахунків (за потреби).

Засоби захисту

Від стороннього втручання на вашому комп'ютері дані захищені системою банківського захисту — спеціального програмного забезпечення й обов'язкового телефонування клієнтам щодо всіх (!) платежів, які здійснюються на користь нових контрагентів (при першому переказі грошей). Є альтернатива: клієнт може відразу сам налаштувати власний «білий» список контрагентів і підтвердити його один раз окремим паролем через смс. Щодо контрагентів «білого» списку або щодо компаній, операції за якими проводилися раніше, платежі у банку автоматизовані. Завдяки цьому ПУМБ проводить таку оплату, як правило, менш ніж за 20 хвилин.

До речі, на відміну від загальної інформації про роботу банка, за якою працює колцентр, щодо платежів за інтернет-банкінгом «ПУМБ онлайн» за кожним клієнтом закріплено особистого менеджера, який займається не лише контролем таких платежів і телефонує клієнтам, а й відповідями на запитання клієнтів, пов'язані зі здійсненням ними платежів.

Власне інтернет-банкінг

Інтерфейс інтернет-банкінгу «ПУМБ онлайн» розроблено трьома найчастіше вживаними в Україні мовами: українською, російською й англійською.

На сторінці «Рахунки» інтернет-банкінгу ви зможете побачити:

баланс — дані про залишки коштів на всіх рахунках, до яких ви, як користувач, маєте доступ. Дані наводяться в гривнях (у випадку з рахунками в іноземній валюті — перераховуються за курсом НБУ на дату сесії). Дані наводяться як загалом у розрізі валют, так і окремо, за кожним таким рахунком. Тут же зазначаються і поточні зобов'язання перед ПУМБ, наприклад за кредитами банку. І виводиться підсумок — сума коштів, якими на дату сесії клієнт може вільно розпоряджатися.

Крім того, в лівому верхньому куті сторінки сервісу ви можете побачити поточні курси основних іноземних валют, причому на вибір клієнта — як курс НБУ, так і прогнозні курси казначейства банку з безготівкової купівлі і продажу валют;

виписки банку в чотирьох різних форматах. Таку виписку можна не лише роздрукувати з ПДФ-формату, а й експортувати, наприклад, до бухгалтерської програми клієнта. Отже, вам не доведеться витрачати час на її рознесення в бухгалтерській програмі — всі дані будуть перенесені з інтернет-банкінгу одним натисненням кнопки;

Зауваження наших фахівців

Cлід зазначити, що виписки банку за кожен день у паперовому вигляді з «мокрим» штампом банк не видає. Ні, їх можна замовити й отримати, але за окрему плату. ПУМБ у цьому разі керується чинним законодавством про електронні документи. Кожну сформовану в інтернет-банкінгу «ПУМБ онлайн» виписку та інший банківський документ (наприклад, проведене банком платіжне доручення) засвідчено електронним цифровим підписом, про що говорить штамп, який зазначається на кожному такому документі. За законодавством України ЕЦП прирівнюється до «мокрої» печатки банку.

обороти за рахунками за обраний період: початковий залишок + зараховано - списано = поточний залишок. Окремо зазначаються документи, які ще не проведені банком (у роботі), і прогнозний залишок на рахунку з урахуванням таких документів;

«Мої непідписані документи» — сервіс, що дозволяє швидко побачити відразу всі (або тільки потрібного типу, який задається користувачем) документи, що на сьогодні вимагають підпису в цього користувача. І, ясна річ, підписати — причому навіть всі відразу, а не поодинці. Або, за потреби, відредагувати чи видалити.

На сторінці «Операції» можна:

— створити новий платіжний документ. Уможливлено й імпорт документів з будь-якої бухгалтерської програми, що дозволяє економити чимало енергії і робочого часу клієнтів;

— переглянути всі операції (документи), створені/імпортовані за обраний період. З цими документами також можна вчиняти всі доступні користувачу дії — підписати або зняти підпис, відредагувати, видалити.

На сторінці «Валюта» можна:

— побачити список усіх операцій (документів) в іноземній валюті за обраний період. Із цими документами можна вчиняти всі доступні користувачу дії — підписати або зняти підпис, відредагувати, видалити;

— провести імпорт валютних документів, наприклад, з бухгалтерської програми, а також створити такі документи в самому інтернет-банкінгу (на купівлю і продаж валюти, її обмін та розблокування).

На сторінці «Зарплата» можна проводити операції із зарплатними відомостями — підписати або зняти підпис, відредагувати, видалити. Зарплатні відомості, як правило, імпортуються з бухгалтерських програм — ця функція також реалізована на цій сторінці.

На сторінці «Корпоративні картки» можна:

— стежити в режимі онлайн за рухом коштів по кожній корпоративній картці, в розрізі банківських рахунків, на які вони емітовані. Кількість корпоративних карток, що їх суб'єкт господарювання може випустити в банку, на сьогодні не обмежена. А цей сервіс дозволяє контролювати їх одночасно — як поповнювати, так і стежити за використанням корпоративних коштів;

— створити, роздрукувати й експортувати до бухгалтерської програми виписки з корпоративних рахунків.

Зауваження наших фахівців

Встановити ліміт корпоративної картки онлайн, на жаль, наразі не можна. Ця опція щойно розробляється, і ліміти можна буде встановлювати самостійно вже в ІІ кварталі 2016 р. Доти доведеться, як і раніше, або зателефонувати до банку, або надіслати листа. Такий ліміт є індивідуальним і може встановлюватися в будь-якому розмірі для кожної корпоративної картки на вибір клієнта.

На сторінці «Продукти» ви побачите поточну інформацію про депозити і кредити, якими користуєтеся, — суму, процентну ставку, нараховану суму процентів, дату найближчої виплати або сплати процентів/кредитного платежу. Інформація наводиться в розрізі укладених договорів, як чинних, так і, за бажання, вже закритих.

На сторінці «Повідомлення» відбувається онлайн-спілкування з вашим уповноваженим банком. І це повноцінне листування — ви можете не тільки прочитати листи з банку і скласти власного листа, а й надіслати до банку файли в різних форматах.

На сторінці «Довідники», як зрозуміло з назви, ви зможете знайти всіляку інформацію, яку використовуєте в процесі інтернет-банкінгу. Це і дані про валюти і валютні курси, контрагентів, яким ви перераховували кошти, банки України в розрізі МФО та іноземні банки, коди бюджетних, свіфт-операції тощо.

Але найцікавіше на цій сторінці — це довідник «Білий список», що є переліком тих ваших контрагентів, перші операції з якими не потребують додаткового підтвердження з вашого боку. Це — ті контрагенти, в яких ви абсолютно впевнені, і перші операції з якими додатково не контролюватимуться банком для безпеки та захисту. Цей список складає сам клієнт, і він сам може його як збільшувати, так і зменшувати.

Адміністрування інтернет-банкінгу

Персональні налаштування інтернет-банкінгу «ПУМБ онлайн» налаштовуються на сторінці «Профіль». Тут можна встановити речі, зручні для користувача, наприклад нагадування про швидке закінчення сесії інтернет-банкінгу — віконним або звуковим сповіщенням, або різні кольори для документів, імпортованих із бухгалтерської програми, складених уручну або тих, до яких вносилися зміни.

Тут же встановлюються дані, які можуть бачити користувачі інтернет-банкінгу. Види доступу встановлює лише один із таких користувачів, якому надаються права адміністратора. Отже, клієнт може допустити до інтернет-банкінгу будь-яку кількість користувачів, але обмежити обсяг даних, що їх вони зможуть побачити, а також обсяг операцій, що їх вони зможуть здійснити з такими даними.

Тут же адміністратор клієнта здійснює:

— необхідні для роботи користувачів операції з ключами електронного цифрового підпису, наприклад створює такий ключ або змінює пароль до нього;

— контроль за операціями кожного користувача. Щодо кожного користувача створюється журнал подій (дій), із зазначенням IP-адрес, з яких вони були проведені. І щойно ви побачите дії з невідомої IP-адреси або події, що їх, на ваше переконання, ви не виконували, слід негайно звернутися до центру підтримки інтернет-банкінгу.

Як випробувати інтернет-банкінг

На сайті банку за посиланням https://online.pumb.ua/demo-corp/ ви знайдете демо-версію цього продукту, логін, пароль та ключ, необхідні для роботи в такій демо-версії, а також інструкцію користувача.

Висновки фахівців «Дебету-Кредиту»

Те, що ми побачили під час тестування інтернет-банкінгу «ПУМБ онлайн», нас надзвичайно зацікавило. Уже сьогодні він дозволяє:

— працювати з банківськими рахунками клієнта з будь-якого куточка світу, де є Інтернет;

— синхронізувати роботу банкінгу та бухгалтерської програми клієнта;

— швидко та результативно контролювати рух коштів на рахунках у банку як самому клієнту (через його користувачів), так і через службу підтримки банку (персонального менеджера);

— працювати одночасно зі всіма рахунками, відкритими у ПУМБ, навіть за різними підприємствами, якщо користувач має доступ до таких рахунків.

Єдиний недолік, що його ми виявили в роботі з інтернет-банкінгом, — те, що за банківські виписки й інші документи в паперовій формі (зі штампом банку) треба буде платити окремо. Але сподіваємося, що незабаром ця проблема буде вирішена, навіть не стільки законодавчо — на законодавчому рівні електронні документи мають ту саму юридичну силу, що й паперові, — скільки успішною практикою.

ПАТ «ПУМБ». Усі види банківських послуг.
Банківська ліцензія НБУ №8 від 06.10.2011 р.
Генеральна ліцензія НБУ №8-2 від 12.02.2015 р.

До змісту номеру