• Посилання скопійовано

ЄСВ із зарплати сумісниці, що перебуває в декретній відпустці за основним місцем роботи

З якої суми сплачувати ЄСВ, якщо працівниця — зовнішній сумісник, на основному місці роботи перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення 3-річного віку, на нашому підприємстві працює на 0,5 ставки (4 години на день), — з мінімальної чи з фактичної?

Стаття 179 КЗпП спеціально прописує право жінки або інших осіб, що перебувають у відпустці по догляду за дитиною, за їх бажанням у період такої відпустки працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. Таке право може реалізовуватися як на підприємстві, де жінка працює, так і на іншому підприємстві (у фізособи-роботодавця). Відповідно, якщо жінка працює на іншому підприємстві, крім того, де зберігається її трудова книжка, ця робота є так званим зовнішнім сумісництвом.

У ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ1 передбачено правило, згідно з яким для осіб, у яких база нарахування ЄСВ є меншою від місячної мінімальної зарплати, ЄСВ нараховується від мінімальної зарплати. Водночас у наступному абзаці цієї самої норми закону законодавець передбачив виняток, відповідно до якого при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізособам із джерел не за основним місцем роботи встановлені ставки ЄСВ застосовуються до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру без застосування коефіцієнта бази нарахування.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Як видно з наведеного, Закон про ЄСВ регулює порядок справляння єдиного внеску з виплат, відокремлюючи доходи з джерел за основним місцем роботи від інших доходів. Визначення основного місця роботи є в п. 12 ч. 1 ст. 1 зазначеного Закону. Згідно з ним, основне місце роботи — місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, де перебуває (оформлена) його трудова книжка, до якої вноситься відповідний запис про роботу. Виходячи з такого визначення, доходи особи, про яку йдеться, на цьому підприємстві є доходами з джерел не за основним місцем роботи.

Таким чином, для сумісників ЄСВ на зарплату завжди нараховується з фактичних показників — незалежно від того, чи є нарахована заробітна плата меншою чи більшою від місячної мінімальної зарплати. Із цим погоджується і ДФСУ в листі від 14.02.2015 р. №4979/7/99-99-17-03-01-17. Для порядку нарахування ЄСВ на підприємстві, де особа працює за сумісництвом, байдуже, чи мала така працівниця одночасно в цьому місяці доходи за основним місцем роботи. Зокрема, законодавство не передбачає обов'язкового з'ясування цього факту роботодавцем.

Нагадаємо також, що, відповідно до п. 9-5 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ, у випадках, коли платник має право на застосування в 2015 р. понижуючого коефіцієнта з ЄСВ, такий коефіцієнт застосовується, в тому числі, при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізособам з джерел не за основним місцем роботи.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру