• Посилання скопійовано

Штрафні санкції за несвоєчасну сплату податків відносяться до витрат підприємства

Підприємство подає декларацію з податку на прибуток за 9 місяців. Чи відносяться до витрат підприємства штрафні санкції з податку на прибуток та ПДВ, сплачені підприємством у звітному періоді у зв'язку з несвоєчасною сплатою податків?

За оновленою нормою п. 57.1 ПКУ, СГ, які сплачують авансові платежі за результатами 2014 року і за підсумками трьох кварталів 2015 року не отримали прибутку або отримали збиток, мають право подати податкову декларацію за три квартали 2015 року та з грудня 2015 до травня 2016 не платити авансових внесків. ПЗ визначаються на підставі поданих податкових декларацій.

Зазначене підтверджується листом ДФСУ від 21.10.2015 р. №38881/7/99-99-15-02-01-17.

Згідно з п. 49.18 ПКУ податкова декларація з податку на прибуток подається до контролюючого органу за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює, зокрема, календарному кварталу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя). При цьому, зважаючи на те що положення Закону №6521 набрали чинності з 13 серпня поточного року, а граничний термін подання декларації за півріччя 2015 року був 9 серпня, платники податку на прибуток вищезазначеним правом в 2015 році можуть скористатися лише за підсумками трьох кварталів 2015 року.

Починаючи з 01.01.2015 р. об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, що виникають відповідно до положень розділу III ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

Згідно з п. 6 П(С)БО 162, витратами звітного періоду визнається або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови якщо ці витрати можуть бути достовірно оцінені. Визнані штрафи, пеня, неустойка включаються до інших операційних витрат (п. 20 П(С)БО 16). Згідно з п. 5 П(С)БО 113, зобов'язання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та є ймовірність зменшення економічних вигід у майбутньому внаслідок його погашення. Отже, дата відображення штрафних санкцій має збігатися з датою виникнення зобов'язань. Для податкових повідомлень-рішень це дата отримання такого ППР. Для судових рішень — дата, встановлена в цьому рішенні. Для зобов'язань за неналежне виконання умов договору — дата отримання претензії від контрагента або іншого документа (акта, додаткової угоди до договору). Умови та термін виникнення зобов'язань зі штрафних санкцій можуть бути зазначені у договорі.

1 Закон України від 17.11.2015 р. №652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій».

2 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 31.12.99 р. №318.

3 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 11 «Зобов'язання», затверджене наказом Мінфіну від 31.01.2000 р. №20.

У разі якщо підприємство не згодне з нарахованими штрафними санкціями та оспорює їх, імовірність зменшення економічних вигід у майбутньому внаслідок їх погашення залишається. Отже, навіть у такому разі штрафні санкції підлягають відображенню в обліку. Водночас розмір таких штрафних санкцій повинен бути достовірно визначеним.

Нараховані суми відображаються за дебетом субрахунку 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки». До речі, до 01.01.2015 р. пп. 139.1.11 ПКУ забороняв включати до витрат суми штрафів та (або) неустойки чи пені за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду, які підлягають сплаті платником податку.

При цьому коригування фінансового результату до оподаткування на різниці за штрафами, пенею, неустойкою не передбачено (додатково див. лист ДФСУ від 05.10.2015 р. №21051/6/99-99-19-02-02-15).

Відповідно до абзацу другого п. 46.6 ПКУ, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, наступний за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, діють форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Для подання звітності за три квартали 2015 р. використовувалася форма податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затверджена наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. №872. Якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації збільшує або зменшує його податкові зобов'язання всупереч нормам ПКУ щодо цього податку, він має право зазначити цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації (п. 46.4 ПКУ).

Таким чином, штрафні санкції з податку на прибуток та ПДВ, сплачені підприємством у звітному періоді у зв'язку з несвоєчасною сплатою податків, відносяться до витрат підприємства.

Олександра ОЛЕФІРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру