• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

ПДВ з повернення авансу, сплаченого в лютому 2015 р.
Підприємство помилково сплатило аванс контрагентові А замість контрагента Б у сумі 16000 грн (у т. ч. ПДВ 2666,67 грн). На суму такого авансу контрагент А склав і зареєстрував у ЄРПН податкову накладну. Підприємство не скористалося ПК за такою податковою накладною і відобразило аванс у рядку 10.2 декларації з ПДВ. Щоб виправити помилку, написали листа контрагентові А, і гроші були перераховані назад підприємству, після чого вони були надіслані контрагентові Б. Як відобразяться такі операції в податковому обліку з ПДВ? Усі три сторони є платниками ПДВ, але підприємство здійснює в місяці, в якому відбулися зазначені операції, тільки продаж послуг, звільнених від ПДВ. Сплата авансу контрагентові А відбулася в лютому 2015 р., а повернення грошей — у вересні 2015 р. Відповідно, у вересні проводилася і сплата авансу контрагентові Б.

Продаж на ярмарку
Видавництво під час виставки-ярмарку продало за готівку певну кількість книг на суму 20 тис. грн. Чи мали ми право отримувати готівку і як оформити таку операцію у касі? Ліміту каси підприємство не має. Потрібно складати ПКО на кожен окремий продаж чи можна скласти один ПКО (як заповнити реквізит «Прийнято від»?) та зазначити: готівкова виручка (під час перерахування коштів на поточний рахунок у банківській виписці зазначено «готівкова виручка»)?

ЄСВ із зарплати сумісниці, що перебуває в декретній відпустці за основним місцем роботи
З якої суми сплачувати ЄСВ, якщо працівниця — зовнішній сумісник, на основному місці роботи перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення 3-річного віку, на нашому підприємстві працює на 0,5 ставки (4 години на день), — з мінімальної чи з фактичної?

Штрафні санкції за несвоєчасну сплату податків відносяться до витрат підприємства
Підприємство подає декларацію з податку на прибуток за 9 місяців. Чи відносяться до витрат підприємства штрафні санкції з податку на прибуток та ПДВ, сплачені підприємством у звітному періоді у зв'язку з несвоєчасною сплатою податків?

Витрати на транспортування будматеріалів включаються до первісної вартості об'єкта будівництва господарським способом
Підприємство власними силами будує виробниче приміщення з використанням придбаних будматеріалів. Чи відноситься до первісної вартості об'єкта, що будується, вартість доставки (транспортно-заготівельних витрат) відповідних будівельних матеріалів, використаних у будівництві?

Списання кредиторської заборгованості перед засновником-нерезидентом
ТОВ — платник податку на прибуток, який складає декларацію один раз на рік, платник ПДВ. Має кредиторську заборгованість перед нерезидентом (засновником) за поставлені товари у сумі 92241,11 дол. (еквівалент 1992295,53 грн) станом на 01.11.2015 р. У зв'язку з підвищенням курсу нерезидент списав нам частину боргу у сумі 50 тис. дол. Складено та підписано акт, що кредиторська заборгованість за ТОВ становить 42241,11 дол. Чи має право ТОВ списати кредиторську заборгованість у сумі 50 тис. дол. у грудні 2015 року, не чекаючи 3 роки? Як таку операцію відобразити у бухгалтерському та податковому обліку? Яким чином відобразити курсову різницю? Якщо списати борг неможливо, то чи є інші варіанти зменшити кредиторську заборгованість?

До змісту номеру