• Посилання скопійовано

Суть справи

«Імпортний» ПК з ПДВ
Операції з імпорту мають чимало нюансів в обліку. Формування собівартості імпортованих товарів ми розглядали в «ДК» №48/2015. А зараз поговоримо про нюанси обліку імпортного ПК з ПДВ.

Трудовий договір чи цивільно-правовий?
Згідно з чинним законодавством, виконання робіт, надання послуг громадянином може провадитися як на підставі трудового договору, так і на підставі цивільно-правової угоди. Часто підприємства підміняють одні договори іншими. Яка між ними різниця, у чому полягають нюанси укладання та оподаткування, а також ризики роботодавця?

Робота через Інтернет: працівник — нерезидент?
Фізособа працює на умовах фрілансу. Ми нараховуємо їй зарплату на картку. Податкова під час перевірки сказала, що ця людина перетнула кордон минулого року і більше не поверталася в Україну, тому її слід визнати нерезидентом із відповідним оподаткуванням. Чи має рацію податкова, адже ми не мусимо знати, з якого саме місця людина надає нам послуги на умовах фрілансу?

Відрядження: акценти для бухгалтера
Питання формування витрат на відрядження хоча і здається простим, проте викликає чимало запитань у бухгалтерів. Напередодні складання річної звітності поговоримо про основні нюанси формування таких витрат.

Якщо в касі опинилися гроші касира
Підприємство на єдиному податку (третя група без ПДВ) надає послуги за готівку з використанням РРО. 18.11.2015 р. здали виручку до банку після оприбуткування до каси підприємства більше, ніж пробили по РРО й оприбуткували в касу, — треба було 600 грн, а здали 700 грн (касир помилково внесла й власні кошти). На початок дня залишку готівки у касі підприємства не було. Як виправити помилку та які можуть бути наслідки?

ЮО переходить з ЄП на загальну систему
Про зміну системи оподаткування, обліку і звітності платниками ЄП у контексті такого переходу фізособами-підприємцями див. «ДК» №50/2015. А нижче розглянемо особливості такого переходу юридичними особами — платниками ЄП 3-ї групи.

Перехід ФОП з ЄП на загальну систему
Зміна системи оподаткування, обліку та звітності — процес завжди копіткий для бухгалтерської служби. Як зробити все правильно і своєчасно? Це та інші питання в контексті переходу ФОП з ЄП на загальну систему оподаткування або на застосування іншої ставки ЄП розглянемо далі.

Зміна ціни
У 2014 році придбали товар в Україні на умовах відстрочення платежу (ще не розрахувалися за нього) і продали на експорт. У 2015 році вирішили переглянути ціну поставленого товару, враховуючи, що це було передбачено умовами договору з постачальником. Ціна була збільшена. Яким чином відобразити в обліку збільшення ціни та чи треба коригувати собівартість товару?

ПДВ — до витрат?!
Є певні послуги, які хоч і надаються нерезидентами, проте потребують сплати ПДВ від покупця, навіть якщо він не є платником цього податку. Проаналізуймо, чи має право неплатник ПДВ у цьому разі віднести сплачений податок до складу витрат.

До змісту номеру