• Посилання скопійовано

ПДВ з повернення авансу, сплаченого в лютому 2015 р.

Підприємство помилково сплатило аванс контрагентові А замість контрагента Б у сумі 16000 грн (у т. ч. ПДВ 2666,67 грн). На суму такого авансу контрагент А склав і зареєстрував у ЄРПН податкову накладну. Підприємство не скористалося ПК за такою податковою накладною і відобразило аванс у рядку 10.2 декларації з ПДВ. Щоб виправити помилку, написали листа контрагентові А, і гроші були перераховані назад підприємству, після чого вони були надіслані контрагентові Б. Як відобразяться такі операції в податковому обліку з ПДВ? Усі три сторони є платниками ПДВ, але підприємство здійснює в місяці, в якому відбулися зазначені операції, тільки продаж послуг, звільнених від ПДВ. Сплата авансу контрагентові А відбулася в лютому 2015 р., а повернення грошей — у вересні 2015 р. Відповідно, у вересні проводилася і сплата авансу контрагентові Б.

Підприємство в разі отримання податкових накладних від контрагентів має право на ПК з ПДВ, незважаючи на те що у звітному податковому періоді (місяці) їх складання підприємство не здійснювало оподатковуваних ПДВ операцій. Проте до 01.07.2015 р. таке право визнавалося лише в тому разі, якщо товари або послуги передбачалося використовувати саме в операціях, які оподатковуються ПДВ (оскільки сплата відбулася в лютому 2015 р., відповідно до редакції ст. 198 ПКУ, чинної на той час).

Таким чином, оскільки контрагентові А аванс був перерахований помилково, то підприємство не мало права на використання суми ПДВ у сумі такого авансу, у складі податкового кредиту в лютому 2015 р. (не було наміру купувати якісь товари і послуги у контрагента А, а також використовувати їх в оподатковуваній господарській діяльності). І, як випливає з умов запитання, підприємство вважало за краще не ризикувати і не включило суму ПДВ за таким авансом до ПК у періоді його сплати (відобразивши її в рядку 10.2 декларації з ПДВ).

Далі, оскільки погашення авансу, сплаченого контрагентові А, товарами або послугами не відбулося, то повернення такого авансу призводить до коригування (зменшення) раніше визнаного ПЗ з ПДВ у контрагента А на підставі РК до виписаної в лютому 2015 р. ПН. Зареєструвати такий РК має підприємство, що заплатило аванс (і поки така реєстрація не відбудеться, контрагент А не матиме права зменшити ПЗ — пп. 192.1.1 ПКУ). При цьому, оскільки підприємство не скористалося правом на ПК, сплачуючи аванс, обов'язку коригувати ПК з ПДВ воно не має.

При перерахуванні цього авансу контрагентові Б ПЗ з ПДВ виникає вже у контрагента Б, про що він зобов'язаний скласти податкову накладну і зареєструвати її в ЄРПН. За такою ПН у підприємства вже гарантовано виникає право на ПК (відповідно до редакції ст. 198 ПКУ, чинної на момент такої сплати, — вересень 2015 р.).

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру