• Посилання скопійовано

Продаж на ярмарку

Видавництво під час виставки-ярмарку продало за готівку певну кількість книг на суму 20 тис. грн. Чи мали ми право отримувати готівку і як оформити таку операцію у касі? Ліміту каси підприємство не має. Потрібно складати ПКО на кожен окремий продаж чи можна скласти один ПКО (як заповнити реквізит «Прийнято від»?) та зазначити: готівкова виручка (під час перерахування коштів на поточний рахунок у банківській виписці зазначено «готівкова виручка»)?

Насамперед зазначимо, що операції з готівкою потребують ретельного та уважного оформлення. Якщо підприємство за готівку здійснює реалізацію продукції власного виробництва1 (не займається перепродажем товару) і не є підприємством торгівлі, розрахунки у касах проводяться з оформленням прибуткових касових ордерів (далі — ПКО), реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються (п. 1 ст. 9 Закону про РРО2). Отже, лише за виконання цих умов видавництво має право продавати книги за готівку без застосування РРО.

Порядок ведення касових операцій встановлено Положенням №6373. У день одержання готівкових коштів уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно в повній сумі оприбутковуватися (п. 2.6 Положення №637). Зауважимо: каса — це в т. ч. місце здійснення готівкових розрахунків. Оприбуткуванням готівки в цьому разі вважається облік готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі. Запис у касовій книзі здійснюється на підставі касових ордерів. Приймання готівки проводиться за ПКО (додаток 2 до Положення №637).

Роз'яснень щодо порядку заповнення в ПКО реквізиту «Прийнято від» у Положенні №637 чи інших нормативних актах немає (крім випадку складання ПКО на загальну суму проведених підприємством касових операцій4). Але на практиці в цьому реквізиті обов'язково зазначається інформація про особу (суб'єкт господарювання), від якої прийняті готівкові кошти, прізвище, ім'я та по батькові особи, яка безпосередньо внесла готівку до каси. Реєстраційний номер чи реквізити документа, який засвідчує особу одержувача, не зазначаються. З огляду на п. 7.47 Положення №637 радимо наводити в цій графі саме інформацію про особу, а не збірне поняття «кінцевий споживач». Нагадаємо, що на підставі п. 7.47 під час проведення перевірок касової дисципліни контролюючі органи використовують касові та розрахункові документи підприємства (касова книга, касові ордери, журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів), а також документи, що підтверджують здійснені покупцем витрати готівки під час придбання товарів (касові та товарні чеки, розрахункові квитанції, квитанції до ПКО, інші розрахункові документи, а також рахунки-фактури, ПН, договори на постачання продукції тощо).

1 До речі, Законом про РРО термін «продукція власного виробництва» не визначено, але податківці наразі застосовують таке визначення цього поняття: «продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили» (ЗІР, підкатегорія 109.03).

2 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою правління Національного банку України від 15.12.2004 р. №637.

4 Підприємствам, яким Законом про РРО надано право проводити розрахунки готівкою зі споживачами без використання РРО та РКі специфіка функціонування яких унеможливлює оформлення ними кожної операції касовим ордером (продаж проїзних і перевізних документів; білетів державних лотерей; квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів тощо), дозволяється оприбутковувати готівку наприкінці робочого дня за сукупністю операцій загалом за робочий день (п. 2.6 Положення №637).

Згідно з п. 7.9 Положення №637, під час перевірки з'ясовується правильність заповнення всіх реквізитів ПКО. Виходить, якщо в графі «Прийнято від» буде зазначено «кінцевий споживач» або «готівкова виручка», то цілком можливо, що податківці вважатимуть, що такий ПКО оформлено з порушенням, а отже, це — порушення порядку проведення готівкових розрахунків (покупцю видали неправильно заповнену квитанцію).

Також наголосимо, що відповідно до п. 5.9 Положення №637 готівкові кошти не вважаються понадлімітними в день їх надходження, якщо вони були здані в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або готівка надійшла до каси у вихідні та святкові дні і здана також наступного робочого дня до банку.

І насамкінець. Відповідно до п. 3 Переліку №13361, роздрібна торгівля товарами на ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, палаток, павільйонів, приміщень контейнерного типу)2 може проводитися без застосування РРО з використанням РК та книг обліку розрахункових операцій.

1 Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. №1336.

2 Увага: в разі перевищення граничного річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів у 200 тис. грн застосування РРО є обов'язковим.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру