• Посилання скопійовано

Якщо в касі опинилися гроші касира

Підприємство на єдиному податку (третя група без ПДВ) надає послуги за готівку з використанням РРО. 18.11.2015 р. здали виручку до банку після оприбуткування до каси підприємства більше, ніж пробили по РРО й оприбуткували в касу, — треба було 600 грн, а здали 700 грн (касир помилково внесла й власні кошти). На початок дня залишку готівки у касі підприємства не було. Як виправити помилку та які можуть бути наслідки?

Ситуація неоднозначна і законодавством не прописана, тому виходитимемо з власної логіки.

Чи є порушення?

Як зазначається в запитанні, жодного порушення, пов'язаного з оприбуткуванням у касі отриманої виручки, не було. Відповідно до п. 1.2 Положення №637, оприбуткування готівки — це проведення підприємствами обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі, книзі обліку розрахункових операцій. Згідно з п. 2.6 Положення №637, у разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій1 на підставі фіскальних звітних чеків РРО.

1 Форма книги затверджена наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. №614.

За умовами запитання вся сума фактичних надходжень готівкових коштів, які були отримані під час проведення розрахунків із застосуванням РРО, була своєчасно оприбуткована. Суми готівки, що оприбутковуються, відповідали сумам, визначеним у відповідних касових (розрахункових) документах.

Тому штрафні санкції у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми, як за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне оприбуткування) у касах готівки, які передбачені Указом №436, застосовуватися не повинні.

Якщо на початок дня залишку коштів у касі підприємства не було, сума виручки, видана за ВКО відповідальній особі з каси для зарахування на рахунок у банку, не могла перевищувати суми денної готівкової виручки із застосуванням РРО. Отже, «помилка» була вже на етапі здавання виручки на поточний рахунок підприємства. Але серед переліку порушень (помилок, яких може припуститися підприємство), зазначених у Положенні №637, помилок такого типу, крім недотримання порядку ведення операцій з готівкою, не знаходимо.

Нагадаємо, що у п. 7.3 Положення №637 сказано: відповідальність за дотримання порядку ведення операцій із готівкою покладається на керівників підприємств. Особи, винні в порушенні порядку ведення операцій із готівкою, притягуються до відповідальності в установленому законодавством України порядку (податківці можуть розцінювати таке порушення, «помилку», за ст. 163-15 чи ст. 164-2 або за ст. 164-4 КУпАП). У цьому разі адміністративне стягнення за ст. 38 КУпАП може бути накладено не пізніше ніж через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніше ніж через два місяці з дня його виявлення.

Як виправити ситуацію?

Зрозуміло, що залишати ситуацію без виправлення не можна. Можемо порадити взяти з відповідальної особи — касира — письмове пояснення щодо виявлених надлишків коштів, зданих до банку. Крім того, треба надіслати до банку листа, наприклад, такого змісту:

«18.11.2015 р. за оголошенням на внесок готівки №222 до каси банку для зарахування на наш поточний рахунок [номер рахунку] нами було внесено готівкові кошти в сумі 700 гривень. Під час здійснення операції нашим працівником було допущено помилку: до торговельної виручки було додано власні кошти фізичної особи у розмірі 100 грн. Просимо врахувати зазначене та вважати суму 600 грн торговельною виручкою, а суму в розмірі 100 грн просимо вважати помилково зарахованими запозиченими коштами та внести відповідні зміни до облікових даних».

Кошти слід повернути з поточного рахунку платника єдиного податку як помилково перераховані (адже вони не належать підприємству). Радимо повернути такі помилково зараховані кошти на картковий рахунок працівника-касира за його заявою.

За пп. 5 п. 292.11 ПКУ, суми коштів, що повертаються платником єдиного податку за листом-заявою про повернення коштів, не включаються до складу доходу (хоча в цій нормі уточнюється про покупця).

Якщо кошти не буде повернуто з поточного рахунку підприємства, є всі підстави вважати, що це дохід платника єдиного податку, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) за п. 292.1 ПКУ. У бухобліку буде здійснено проведення: Д-т 311 К-т 301 на суму за фіскальним звітом з РРО та Д-т 311 К-т 746 за помилково отриманими коштами.

Документальне оформлення

Згідно з пунктами 3.3 та 3.4 Положення №637, приймання готівки до кас проводиться за прибутковими касовими ордерами (додаток 2 до Положення №637), а видача готівки з кас — за видатковими касовими ордерами (додаток 3 до Положення №637). Усі надходження та видачу готівки в національній валюті підприємства за п. 4.2 Положення відображають у касовій книзі (додаток 5 до Положення №637). Проте якщо помилка допущена саме у касових ордерах, то слід взяти до уваги, що п. 3.10 Положення №637 забороняє робити виправлення в касових ордерах. Мало того, зберігання в касі готівки та інших цінностей, що не належать підприємству, заборонено. Якщо виявиться, що касир здав невраховану готівку (неоприбутковану готівку) і помилка є у прибутковому та видатковому ордерах, він повинен переробити прибутковий та видатковий касові ордери і виправити помилку у касовій книзі. Видатковий касовий ордер треба оформити наново, адже вище ми зазначали, що виправлення у касових ордерах не дозволяються. Відповідно до п. 4.2 Положення №637, виправлення у касовій книзі засвідчуються підписами касира, а також головного бухгалтера або особи, що його заміщує.

Як і в інших первинних документах, помилки, допущені під час заповнення касової книги, виправляють коректурним способом, тобто неправильний запис закреслюється і над ним надписується правильний текст або цифри. Закреслення роблять однією рискою так, щоб можна було прочитати виправлене.

Нормативна база

  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. №8073-X.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Указ №436 — Указ Президента України від 12.06.95 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».
  • Положення №637 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою правління Національного банку України від 15.12.2004 р. №637.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру