• Посилання скопійовано

Облік амортизаційних нарахувань

Чи включаються амортизаційні нарахування до складу витрат платника податку на прибуток у 2015 році? Як їх відобразити в бухобліку?

Норми пп. 134.1.1 ПКУ поділяють усіх платників податку на прибуток на дві категорії залежно від їхнього річного доходу:

— ті, у кого річний дохід від будь-якої діяльності (за мінусом непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн і хто може визначати об'єкт оподаткування без коригування фінансового результату до оподаткування на всі різниці (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років);

— ті, у кого такий річний дохід становить понад 20 млн грн і хто має визначати об'єкт оподаткування шляхом коригування фінрезультату до оподаткування на всі різниці, визначені відповідно до ПКУ.

Судячи із запитання, йдеться про першу категорію платників податків, які повинні орієнтуватися на бухоблік і при розрахунку амортизації користуватися лише нормами П(С)БО. Такі суб'єкти господарювання визначатимуть балансову (залишкову) вартість виходячи з бухгалтерської залишкової вартості. Далі слід зорієнтуватися з методами амортизації. Норми п. 26 П(С)БО 71 визначають 5 методів амортизації ОЗ (крім інших необоротних матеріальних активів):

— прямолінійний;

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 27.04.2000 р. №92.

— зменшення залишкової вартості;

— прискореного зменшення залишкової вартості;

— кумулятивний;

— виробничий.

Визначення методу амортизації — повністю прерогатива підприємства. Нараховують амортизацію щомісяця. Відповідно до п. 30 П(С)БО 7, суму нарахованої амортизації відображають збільшенням суми витрат підприємства/установи і зносу основних засобів: Д-т 23, 91, 92, 93, 949 К-т 131.

За підсумками звітного періоду всі рахунки витрат закривають на фінансовий результат звітного періоду Д-т 791 К-т 90, 91, 92, 93, 949.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру