• Посилання скопійовано

Суть справи

Податок на прибуток: актуальні питання
Ближче до кінця року податковий орган масово оприлюднює листи із роз'ясненнями обліку тих чи інших нюансів у розрізі податку на прибуток. Наразі маємо лист МГУ ДФС — ЦО ОВП від 24.11.2015 р. №25897/10/28-10-06-11 (див. «ДК» №49/2015) — проаналізуймо його основні висновки.

Уточнюючий розрахунок з ПДВ
Проведення коригувань (виправлень) показників податкової звітності попередніх періодів є чи не найбільш затребуваною темою для дискусій та обговорень серед бухгалтерів. І ПДВ у цій категорії обговорень явно займає лідируючу позицію. Поговоримо про алгоритми формування та подання УР, викладені податківцями у їхньому листі від 25.11.2015 р. №25909/10/28-10-06-11 (див. «ДК» №49/2015).

Виправлення помилок у декларації з прибутку
2015 рік майже добігає кінця, а нова форма декларації з податку на прибуток набрала чинності лише з 01.12.2015 р. І ті, хто, готуючись до закриття податкового звітного року, виявив помилки, допущені в декларації з податку на прибуток за минулий, 2014 рік, як і раніше, стоять перед вибором: вже подати уточнюючий розрахунок за старою формою чи, дочекавшись нової форми, виправити помилку в ній. Проаналізуймо альтернативи разом.

Декларації з ЄП, гр. 3: виправляємо помилки
Якщо «єдинник» 3-ї групи виявив помилку, допущену в раніше поданій податковій декларації (далі — ПД), і строк подання такої звітної ПД вже минув, то помилкові дані декларації слід уточнити. Розгляньмо, як «єдинники» виправляють такі помилки в новій формі податкової звітності з єдиного податку.

Приховати відокремлений підрозділ неможливо
ТОВ фактично відкрило відокремлений підрозділ, але ніде його не показувало. Чи може бути за це відповідальність керівника чи юрособи?

Брак у виробництві
Майже на кожному виробничому підприємстві трапляються випадки випуску бракованої продукції. Як класифікується брак та яким чином він відображається в бухгалтерському обліку — розглянемо в статті.

Заміна покупця і статус «спрощенця»
У ТОВ «А» через недопуск до перевірки заарештовано рахунки. ТОВ «А» (платник ЄП 3-ї групи) має кредиторську заборгованість за поставлений йому товар від іншого платника ЄП (ТОВ «Б»). Чи може такий борг сплатити інша юрособа, яка винна ТОВ «А», з урахуванням заборони негрошових розрахунків? Як це правильно оформити?

До змісту номеру