• Посилання скопійовано

Держреєстратор повідомляє ЮО у спосіб, зазначений у формі №6

ТОВ подало на реєстрацію картку на підтвердження даних. Проте держреєстратор не вніс відповідні дані про підтвердження до реєстру. Чи зобовязаний державний реєстратор повідомляти про внесення даних до ЄДР та в який спосіб?

Відповідно до ч. 11 ст. 19 Закону України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон про держреєстрацію), юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, наступного за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про неї відповідну реєстраційну картку.

Державний реєстратор залишає реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу без розгляду, про що повідомляє заявника у випадках, передбачених частиною шостою цієї статті, та у порядку, встановленому частиною сьомою цієї статті (ч. 13 ст. 19 Закону про держреєстрацію). Тобто якщо:

— документи подані не за місцем проведення державної реєстрації;

— документи не відповідають вимогам, установленим частинами першою — п'ятою статті 8 цього Закону;

— документи подані не у повному обсязі;

— документи подані особою, яка не має відповідних повноважень.

У такому разі державний реєстратор видає (надсилає поштовим відправленням з описом вкладення) не пізніше наступного робочого дня з дати надходження документів заявнику відповідне повідомлення із зазначенням підстав залишення без розгляду та подані документи.

У разі якщо державний реєстратор не має претензій до документів, що їх подає ТОВ, то заявник (керівник ТОВ чи уповноважена за довіреністю особа) повідомляється про це за номером телефону або на електронну пошту, про що сам заявник просить безпосередньо у реєстраційній картці форми №6. Про це у формі картки заявник ставить відповідну позначку в останньому розділі.

При цьому державний реєстратор приймає документи за описом, який на практиці видається на прохання заявника (керівника ТОВ чи уповноваженої за довіреністю особи). Такий опис свідчить про те, що документи подані у повному складі (дії державного реєстратора аналогічні прописаним у ч. 5 ст. 19 Закону про держреєстрацію). На практиці, приймаючи картку форми №6, держреєстратор перевіряє правильність її заповнення: ЄДРПОУ, П. І. Б. керівника, назву підприємства та П. І. Б. представника (якщо картка подається не керівником), довіреність. Отже, підстави для залишення без розгляду з'ясовуються відразу під час подання картки.

Державний реєстратор за відсутності підстав для залишення без розгляду документів зобов'язаний внести не пізніше наступного робочого дня з дати їх надходження запис про підтвердження відомостей про заявника в ЄДР (ч. 9 ст. 19 Закону про держреєстрацію).

Таким чином, після подання реєстраційної картки №6 державному реєстратору, останній лише зобов'язаний законом повідомити заявника в разі залишення поданої картки без розгляду (із наведенням підстав). Щодо інформації про внесення до ЄДР запису про підтвердження відомостей про заявника, то такої вимоги Закон про держреєстрацію не містить. Заявник може самостійно наступного дня переконатись у цьому, зайшовши на сайт ЄДР. Або довідатися про це у повідомленні, що має надійти за зазначеним у картці номером телефону або на електронну пошту.

Утім, слід розуміти, що дані щодо номера телефону та/або електронної пошти також потраплять до ЄДР як відомості, добровільно подані ТОВ.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру