• Посилання скопійовано

Що нового

Акт наданих послуг одержано із запізненням: що з витратами?

! Платникам податку на прибуток

ДФС у м. Києві роз'яснила: якщо первинні документи, що підтверджують здійснення витрат, які формують собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг), складені у звітному періоді, а отримані платником у наступному звітному періоді, то такі витрати враховуються шляхом подання уточнюючого розрахунку до раніше поданої ним податкової декларації.

Натомість оцінка правомірності відображення в податковому обліку господарських операцій може бути здійснена лише в межах податкової перевірки відповідно до вимог ПКУ.

Лист ДФС у м. Києві від 20.11.2015 р. №17816/10/26-15-15-03-11


Якщо база нарахування ЄСВ не перевищує мінімальної зарплати: роз'яснюють податківці

! Платникам ЄСВ

Податківці нагадали: якщо база нарахування ЄСВ (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, та ставки ЄСВ, установленої для відповідної категорії платника.

Умовою для застосування цієї норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць, тобто якщо початок трудових відносин збігається з першим числом місяця та немає факту звільнення застрахованої особи у звітному періоді.

Проте ця норма застосовується і якщо працівника прийнято на основне місце роботи першого робочого дня місяця, який не збігається з першим числом календарного місяця. Оскільки такий працівник відпрацював повністю всі робочі дні в цьому місяці, підприємство нараховує ЄСВ виходячи із законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати на місяць, за який нараховується заробітна плата, та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.

Лист ДФСУ від 29.10.2015 р. №23026/6/99-99-17-03-07-15


Компенсація за пошкоджений мобілізований транспорт не індексується

! Власникам мобілізованих ТЗ

Мінфін повідомив, що компенсація шкоди, завданої транспортним засобам і техніці внаслідок їх залучення під час мобілізації, та відшкодування майнової шкоди (унаслідок знищення транспортних засобів) здійснюється за рахунок коштів державного бюджету протягом 5 наступних бюджетних періодів після оголошення демобілізації.

При цьому індексації суми відповідної компенсації та відшкодування майнової шкоди не передбачено.

Лист Мінфіну від 21.07.2015 р. №31-10010-38-10/23576


Заповнення окремих граф у податковій накладній — у роз'ясненні ДФС

! Платникам ПДВ

ДФС зазначає: у разі якщо вартість послуги визначається із застосуванням одиниць обліку, які відображаються у первинних документах, регістрах бухгалтерського обліку, то у графах 5.1 та 5.2 ПН зазначаються одиниці виміру (умовне позначення і код) згідно з КСПОВО.

Якщо послуга, що надається, не має одиниці обліку, у графі 5.1 зазначається «послуга», а графа 5.2 не заповнюється.

До розділу І податкової накладної вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:

— до графи 3 — номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця);

— до графи 4 — код товару згідно з УКТ ЗЕД.

Графа 4 заповнюється у разі постачання підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України, на всіх етапах постачання таких товарів.

Код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається суцільним порядком без жодних розділових знаків (пробілів, крапок тощо).

У графі 3 «Номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця)» наводиться та номенклатура товарів, яка була реалізована.

Можливості зазначати у графі 3 «Товари в асортименті» не передбачено.

У разі складення ПН на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 6 ПН зазначається «1».

Лист ДФСУ від 26.11.2015 р. №26014/10/28-10-06-11


Які строки здавання готівкової виручки до банку?

! Підприємствам

ДФСУ нагадує, що строки здавання підприємствами готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках визначаються підприємством і встановлюються за погодженням з відповідним банком (у якому відкрито рахунок підприємства, на який зараховуються кошти) згідно з такими вимогами:

— для підприємств, що розташовані в населених пунктах, де є банки, — щодня (у день надходження готівкової виручки (готівки) до їх кас);

— для підприємств, у яких час закінчення робочого дня (зміни), що встановлений правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності, не дає змоги забезпечити здавання готівкової виручки (готівки) в день її надходження, — наступного за днем надходження готівки до каси дня.

З огляду на графік роботи підприємства та банку готівкові кошти, що надійшли до каси підприємства у п'ятницю, мають бути здані до банку не пізніше наступного робочого дня банку та підприємства у суботу або використані для потреб підприємства першого робочого дня в сумі, що перевищує ліміт каси.

Лист ДФСУ від 19.11.2015 р. №24664/6/99-99-22-07-03-15


Доопрацьований РРО можна використовувати і надалі

! СГ, які використовують РРО

ДФСУ нагадує, що з 1 січня 2015 року дозволяється первинна реєстрація лише РРО, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, та електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг), РРО з купівлі-продажу іноземної валюти.

До 1 січня 2016 року дозволяється використання електронних контрольно-касових апаратів, введених в експлуатацію до 1 січня 2015 року, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді та подають до органів доходів і зборів дротовими або бездротовими каналами зв'язку тільки інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі, яка міститься в їх фіскальній пам'яті, і при цьому не подають електронних копій розрахункових документів.

Таким чином, користувачам зареєстрованих та введених в експлуатацію до 01.01.2015 р. електронних контрольно-касових апаратів, що подають до фіскальних органів тільки інформацію про обсяг розрахункових операцій (Z-звіти), встановлено перехідний період тривалістю 1 рік для доопрацювання або заміни наявної касової техніки на таку, яка забезпечує подання електронними каналами зв'язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

Отже, якщо зареєстрований в органах ДФС до 01.01.2015 р. РРО буде доопрацьований і забезпечуватиме подання електронними каналами зв'язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, такий РРО може використовуватися з 01.01.2016 р.

Лист ДФСУ від 24.11.2015 р. №24966/6/99-99-22-07-03-15


Медичні довідки з непідконтрольних територій можна обміняти на листки непрацездатності

! Працівникам із зони АТО

Нині МОЗ не має можливості здійснювати контроль за якістю надання медичної допомоги, у тому числі порядком видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, народження чи смерть громадян, у медичних закладах, які розташовані на тимчасово неконтрольованих територіях.

Але у разі реєстрації особи як тимчасово переміщеної на підконтрольній Україні території в окремих випадках лікарсько-консультаційні комісії вирішують питання щодо видачі документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, за минулий час за наявності документів, що підтверджують тимчасову непрацездатність хворого (пп. 5.3.7 Положення про експертизу тимчасової непрацездатності).

Лист МОЗ від 22.10.2015 р. №16.02-16/2223-15/33633


Змінено Порядок акумулювання сільгосппідприємствами сум ПДВ

! Сільгосппідприємствам

Кабмін уніс зміни до Порядку акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Тепер у Порядку прописано, що сільгосппідприємству як платнику ПДВ додатково відкривається в СЕА ПДВ, крім автоматично відкритого рахунка, рахунок, призначений для перерахування коштів на спецрахунки. У разі вилучення підприємства з реєстру суб'єктів спецрежиму оподаткування слід в місячний строк закрити спецрахунок.

Крім того, згідно зі змінами, сільськогосподарське підприємство в декларації має обов'язково зазначати реквізити такого спецрахунка.

Постанова КМУ від 25.11.2015 р. №976
набере чинності з дня опублікування
(станом на 01.12.2015 р. не опублікована)


ДФС нагадує: право на податковий кредит зберігається протягом 365 днів

! Платникам ПДВ

ДФСУ нагадує, що з 29.07.2015 р. діє норма, згідно з якою у разі, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

Отже, належним чином складена та зареєстрована в ЄРПН протягом 180 днів податкова накладна, яка не була включена до складу податкового кредиту в податковому періоді її складання/реєстрації та з дати складання якої не минуло 365 днів, може бути включена до складу податкового кредиту в наступних звітних (податкових) періодах протягом 365 календарних днів з дати її складання шляхом відображення сум ПДВ у розділі ІІ декларації.

Лист ДФСУ від 26.11.2015 р. №26013/10/28-10-06-11


Порядок електронного адміністрування ПДВ — зміни

! Платникам ПДВ

Кабмін уніс зміни до пункту 9 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, які стосуються розрахунків платника ПДВ з погашення заборгованості з різниці в тарифах на:

— теплову енергію;

— опалення та постачання гарячої води;

— послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню та/або іншим підприємствам централізованого питного водопостачання та водовідведення, які надають населенню послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Визначено, що інформація про проведення таких розрахунків з ПДВ (тобто отримання субвенції з державного бюджету) надається Казначейством до ДФС у розрізі платників ПДВ не пізніше наступного робочого дня з дати проведення таких розрахунків.

На підставі цієї інформації ДФС формує та не пізніше наступного робочого дня з дати її отримання надсилає Казначейству коригуючі реєстри у межах залишку узгоджених ПЗ платника ПДВ, не сплачених до бюджету, строк сплати за якими настав. Сума в коригуючих реєстрах не має бути більшою від суми проведених розрахунків (отриманого з державного бюджету фінансування).

Далі, у день отримання коригуючих реєстрів Казначейство зменшує залишок узгоджених ПЗ платника ПДВ та повідомляє про це ДФС (тобто перераховує суми одержаних субвенцій на відповідні рахунки місцевих бюджетів).

ДФС на підставі інформації про зменшення залишку узгоджених ПЗ з ПДВ, не сплачених до бюджету, строк сплати за якими настав, не пізніше наступного робочого дня з дати отримання такої інформації має збільшити суму поповнення електронного рахунку платника ПДВ на суму такого зменшення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.11.2015 р. №967 чинна з 01.12.2015 р.


Затверджено Акт про перевірку податківцями контрольованих операцій

! Суб'єктам контрольованих операцій

Мінфін затвердив форму акта (довідки) про результати перевірки платника податків з питань повноти нарахування і сплати податків під час здійснення контрольованої(их) операції(й) та Вимоги щодо його (її) складення.

Так, у разі встановлення під час перевірки порушень норм податкового законодавства з питань повноти нарахування і сплати податків під час здійснення контрольованої(их) операції(й) складається акт про результати перевірки, а у разі відсутності порушень — довідка про результати перевірки.

Акт (довідка) про результати перевірки повинен (повинна) бути складений(а) на паперовому носії державною мовою і мати наскрізну нумерацію сторінок.

В акті не допускаються виправлення цифрових показників, дат та інших даних.

Акт складається у двох примірниках, підписується посадовими особами контролюючого органу, які проводили перевірку, та реєструється в контролюючому органі, який проводив перевірку.

Акт протягом 2 робочих днів з дати його (її) складення (реєстрації) надається посадовим особам платника податків або його представникам під розписку.

У разі відмови посадових осіб платника податків або його представників від підписання акта посадовими особами контролюючого органу складається відповідний акт, що засвідчує факт такої відмови.

При цьому в акті відмови від підпису зазначається про ознайомлення (чи відмову від ознайомлення) посадових осіб платника податків або його представників зі змістом акта, обов'язками, правами і відповідальністю платника податків.

Наказ Мінфіну від 21.10.2015 р. №912
набере чинності з дня опублікування
(станом на 01.12.2015 р. не опублікований)


Тютюнові вироби: особливості декларування максимальних роздрібних цін

! Роздрібним торговцям

ДФСУ нагадує, що акцизним податком за адвалорними ставками у розмірі 12% обкладаються тютюнові вироби — сигарети без фільтра, цигарки та сигарети з фільтром, які класифікуються за кодами 2402 20 90 10 та 2402 20 90 20 УКТ ЗЕД відповідно.

При заповненні декларації про мінімальні роздрібні ціни (далі — МРЦ) у графі 2 «Код товару (продукції) за УКТ ЗЕД» зазначається код підакцизних товарів (продукції), на які встановлено адвалорні ставки податку.

Крім того, встановлено, що МРЦ разом з датою виробництва наносяться на споживчу упаковку лише тих тютюнових виробів, на які встановлено адвалорні ставки акцизного податку, а саме на упаковки сигарет без фільтра, цигарок та сигарет з фільтром, які класифікуються за кодами 2402 20 90 10 та 2402 20 90 20 УКТ ЗЕД відповідно.

При цьому на тютюнові вироби, щодо яких не встановлено адвалорну ставку акцизного податку, а виключно специфічні ставки акцизного податку, не поширюються вимоги щодо подання декларацій про МРЦ, їх нанесення на споживчу упаковку при реалізації через роздрібну торговельну мережу та відповідальність, передбачена положеннями статті 17 Закону №481/95-ВР.

Лист ДФСУ від 04.11.2015 р. №23526/6/99-99-21-05-15


Підприємці, які здійснюють видобування і реалізацію води, не можуть бути «єдинниками»

! Підприємцям, які здійснюють видобуток і реалізацію води

ДФСУ наголосила: не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання (фізичні особи — підприємці), які здійснюють видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.

До Переліку корисних копалин місцевого значення, затвердженого постановою КМУ №827, належать:

— сировина для хімічних меліорантів ґрунтів (вапняк, гіпс, гажа, сапропель);

— сировина для будівельного вапна та гіпсу (гіпс, вапняк, крейда);

— сировина піщано-гравійна (пісок);

— сировина цегельно-черепична (суглинок, супісок);

— інші корисні копалини, що не включені до Переліку корисних копалин загальнодержавного значення.

Таким чином, фізичні особи — підприємці, які здійснюють видобування та реалізацію води, згідно з пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку.

Лист ДФСУ від 18.11.2015 р. №10767/Б/99-99-17-02-02-14

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру