• Посилання скопійовано

Помилковий платіж — не дохід «єдиноподатника»

Чи вважаються доходом ФОП — платника ЄП 3-ї групи такі надходження: 1) перерахування власних коштів між рахунками 2600 та 2605, 2) повернення платежу за помилковими реквізитами?

Ні, не вважається. Відповідно до п. 292.1 ПКУ доходом для фізособи-підприємця визнається дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначений п. 292.3 ПКУ. Пункт 292.3 ПКУ не передбачає таких видів доходу, немає їх і в підпунктах 14.1.54 та 14.1.55 ПКУ.

Правова природа доходу полягає в тому, що той суб'єкт господарювання, що виплачує дохід, як правило, має право вимагати від отримувача грошей здійснити постачання певного асортименту товару в певній кількості, надати конкретні послуги або виконати конкретні роботи тощо. У разі перерахування власних коштів на інший свій рахунок (для зручнішого здійснення платежів) жодна інша зворотна операція не планується, отримувач коштів не буде постачати товари, виконувати роботи чи надавати послуги, за які йому надійшли гроші. Мало того, при отриманні помилкового платежу у момент надходження йому коштів у нього виникають зобов'язання без будь-яких додаткових умов та негайно повернути гроші платникові (п. 1 ст. 1212 ЦКУ). Зміни власника цих коштів немає, тож і доходу немає.

Пряма вказівка про невключення помилково перерахованих коштів до складу доходу ЄП міститься у ч. 5 п. 292.11 ПКУ: суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику ЄП та/або повертаються платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається за листом-заявою про повернення коштів.

Але слід бути дуже уважними із заповненням поля «Призначення платежу» при здійсненні платежів такого типу, аби під час податкових перевірок у податківців не було жодних шансів ідентифікувати такі поповнення рахунку як виручку.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру