• Посилання скопійовано

Використання електронних грошей в Україні (витяг)

Лист Національного банку України від 06.08.2014 р. №25-109/42508

Використання електронних грошей в Україні (витяг)

Суттєво. Якщо торговець має намір приймати електронні гроші як оплату за товари, роботи, послуги і бути одночасно користувачем, банк-емітент повинен відкрити йому окремі облікові записи як торговцеві і як користувачеві.

! Банкам, учасникам розрахунків із використанням електронних грошей

НБУ розглянув лист з питань, що стосуються розрахунків електронними грошима в Україні, і повідомляє.

Щодо використання електронних грошей суб'єктами господарювання

Особливості випуску електронних грошей та здійснення операцій з ними встановлені ст. 15 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» (далі — Закон) і Положенням про електронні гроші в Україні (далі — Положення), затвердженим постановою Правління НБУ від 04.11.2010 р. №481, зі змінами, внесеними постановою Правління НБУ від 19.06.2014 р. №378.

Відповідно до п. 1.3 Положення користувач — фізична особа або суб'єкт господарювання, який є власником електронних грошей і має право використовувати їх для придбання товарів та здійснення переказів з урахуванням обмежень, установлених цим Положенням.

Згідно з вимогами вищезазначеного законодавства України суб'єкт господарювання може бути як користувачем електронних грошей, так і приймати електронні гроші як оплату платежу за товари, роботи, послуги. Відповідно до вимог п. 2.4 Положення для користувачів, у тому числі й користувачів — суб'єктів господарювання, встановлені обмеження щодо суми:

електронних грошей на електронному пристрої, який перебуває у розпорядженні користувача (для поповнюваних електронних пристроїв сума не повинна перевищувати 8000 грн, а для непоповнюваних електронних пристроїв ця сума не повинна перевищувати 2000 грн);

на яку користувачі (у тому числі суб'єкти господарювання) мають право використовувати електронні гроші для здійснення розрахунків за допомогою електронного пристрою, що поповнюється і перебуває у розпорядженні користувача (до 35000 грн протягом календарного року).

Для торговців (суб'єктів господарювання), які приймають від користувачів електронні гроші як оплату платежу за товари, роботи, послуги, Законом і Положенням не встановлені обмеження щодо суми електронних грошей, яка може перебувати на електронному пристрої. Зважаючи на викладене, якщо суб'єкт господарювання — торговець має намір приймати електронні гроші як оплату за товари, роботи, послуги (торговець) і бути одночасно користувачем, банк-емітент повинен розмежувати функції цього суб'єкта господарювання і відкрити йому окремі облікові записи (електронні гаманці тощо):

як торговцеві — для приймання електронних грошей від користувачів як оплату за товари, роботи, послуги і

як користувачеві — для купівлі електронних грошей і здійснення оплати товарів, робіт, послуг з урахуванням обмежень, установлених Законом і Положенням.

Крім того, повинні зазначити, що користувачами електронних грошей, правила яких узгоджені з НБУ («ГлобалМані» і «МоnеХу»), є не тільки фізичні особи, як зазначено в розглянутому листі, а й суб'єкти господарювання.

<…>

Щодо приймання електронних грошей суб'єктами господарювання як оплати за товари, роботи, послуги

<…>

Пунктом 15.1 ст. 15 Закону встановлено, що суб'єкт господарювання, який приймає електронні гроші як оплату платежу за товари, роботи, послуги, має право використовувати отримані електронні гроші виключно для обміну на безготівкові кошти або повертати їх користувачам у разі повернення ними відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» товарів, придбаних за електронні гроші. Таким чином, отримані від користувачів електронні гроші торговець має право обміняти на безготівкові кошти в агента з розрахунків або пред'явити до погашення емітенту в обмін на безготівкові кошти, які повинні зараховуватися агентом з розрахунків та/або емітентом на власний поточний рахунок торговця, відкритий у банку (за винятком сум електронних грошей, повернених користувачеві відповідно до цього Закону). Отже, здійснюючи продаж товарів, робіт, послуг за електронні гроші, торговці на кінцевому етапі отримують на власний рахунок у банку безготівкові кошти. Сплата податків до бюджету здійснюється з поточного рахунку суб'єкта господарювання відповідно до вимог законодавства України.

Заступник голови Я. СМОЛІЙ

До змісту номеру