• Посилання скопійовано

Щодо надання роз'яснення стосовно реалізації деяких норм Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

Лист Міністерства юстиції України від 15.05.2015 р. №490-0-2-15/8.1

Щодо надання роз'яснення стосовно реалізації деяких норм Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

Суттєво. Мін'юст спробував пояснити, що слід вважати продукцією власного виробництва в аспекті незастосування РРО.

! СГ-юрособам

Міністерство юстиції розглянуло <...> звернення <...> щодо надання роз'яснення стосовно реалізації деяких норм Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон) <...> і повідомляє про таке.

Відповідно до п. 1 частини першої ст. 9 Закону реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.

Водночас Закон не містить визначення поняття «продукція власного виробництва» для цілей цього Закону. При цьому слід констатувати, що законодавчі акти також не розкривають змісту цього поняття.

У зв'язку з цим пропонуємо при розумінні зазначеного поняття враховувати такі положення законів України.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції» продукцією визнається будь-яка речовина, препарат або інший товар, виготовлений у ході виробничого процесу.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» виробництво (виготовлення) — це діяльність, пов'язана з випуском продукції, яка включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію продукції власного виробництва.1

1 З 28.06.2015 р. закон втратив чинність відповідно до Закону України від 02.03.2015 р. №222-VIII «Про ліцензування видів господарської діяльності». — Ред.

Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» містить визначення поняття «повного технологічного циклу виробництва» як сукупності приміщень, технологічного та іншого обладнання, відповідних технологічних процесів, що забезпечують переробку сировини на продукцію, готову для реалізації кінцевому споживачу, а також лабораторій, акредитованих органами виконавчої влади, уповноваженими відповідно до законодавства (ст. 1).

Крім того, виходячи з тлумачення слова «повний», у контексті запитуваного поняття це цілісний, спільний для всіх, увесь, являє собою внутрішню єдність.

Водночас головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову та бюджетну політику, а також забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері державного фінансового контролю та забезпечує формування єдиної державної податкової, митної політики, є Міністерство фінансів, яке відповідно до покладених на нього завдань узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до його компетенції, розробляє пропозиції щодо вдосконалення законодавчих актів, актів Президента України, Кабінету Міністрів України та в установленому порядку вносить їх на розгляд Кабінету Міністрів України (Положення про Міністерство фінансів України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 р. №375).

Перший заступник міністра Н. СЕВОСТЬЯНОВА

До змісту номеру