• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Міністерства юстиції України від 15.05.2015 р. №490-0-2-15/8.1

Закон про РРО1 поширюється на всіх суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі при розрахунках картками. І саме цим законом встановлено випадки, коли слід застосовувати реєстратор розрахункових операцій (далі — РРО), а також умови, коли РРО та розрахункові книжки не застосовуються. Випадки, коли суб'єкти господарювання звільнені від РРО, передбачені у ст. 9 Закону про РРО. Зокрема, за п. 1 ст. 9 цього закону підприємство під час продажу продукції власного виробництва має право таку операцію проводити без РРО. Проте скористатися цією нормою закону можна, якщо дотримуватися таких вимог:

— підприємство не належить до підприємств торгівлі та громадського харчування;

— реалізується тільки продукція власного виробництва;

— розрахунки проводяться у касах підприємств з оформленням прибуткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку (додаток 2 до Положення №6372).

Як слушно зауважує Мін'юст у коментованому листі, визначення терміна «продукція власного виробництва» в Законі про РРО немає. Інші законодавчі акти також не розкривають змісту цього поняття. Іноді на практиці виникають помилкові твердження, наприклад: послуги автомийки можна відносити до продукції власного виробництва, адже формується виробнича собівартість. Проте у коментованому листі Мін'юст пропонує при розумінні зазначеного поняття брати до уваги визначення інших законів, зокрема:

— продукція — будь-яка речовина, препарат або інший товар, виготовлений у ході виробничого процесу3.

1 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. №637.

3 Закон України від 02.12.2010 р. №2736-VI «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

Зауважимо, що під час реєстрації підприємства юридична особа зазначає назви видів економічної діяльності, які вносяться до відомостей про неї у Єдиному державному реєстрі. Вид економічної діяльності, який записаний першим, вважається основним, тому рекомендуємо, щоб основним видом була діяльність, пов'язана з виробництвом, і щоб таке виробництво справді здійснювалося. Якщо ж серед кількох видів діяльності підприємства визначено торгівлю або громадське харчування, то норми п. 1 ст. 9 Закону про РРО застосовуватися до нього не можуть.

Зверніть увагу: у разі реалізації за готівку не тільки продукції власного виробництва, а й іншої продукції чи товарів слід застосовувати РРО.

І насамкінець: жодного звільнення від РРО у разі реалізації власної продукції фізичними особами — підприємцями не передбачено. Норми п. 1 ст. 9 Закону про РРО на них не поширюються. Проте, якщо підприємець є платником ЄП, він повинен керуватися п. 296.10 ПКУ, і за відповідності умовам цього пункту уникнути застосування РРО можна (аналогічна норма зазначена у п. 6 ст. 9 Закону про РРО).

Крім того, з 01.01.2015 р. до п. 1 ст. 9 Закону про РРО внесено зміни. Із зазначеної дати звільнення від РРО не поширюється на послуги. При наданні послуг, розрахунки за які здійснюються готівкою, тепер слід використовувати РРО.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру