• Посилання скопійовано

Суть справи

Електронний рахунок або субрахунок 315
Підприємство перерахувало кошти з власного поточного рахунку на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ, але у призначенні платежу припустилося помилки. У ряд. 5 витягу з цієї системи перераховані кошти не відобразилися. На поточний рахунок вони також не повернулися. Як бути в такій ситуації?

ОЗ: від 2500 до 6000
З 1 вересня 2015 року в податковому обліку підвищено вартісну межу визнання активів основними засобами. До яких саме ОЗ ця сума 6000 грн застосовується? Які дії слід вчинити стосовно старих ОЗ, які вже давно зараховано на баланс?

Електронну комерцію врегулювали
На сьогодні нікого не дивує можливість придбати товари в інтернет-магазинах. Більшість із них працюють за одним і тим самим принципом: спочатку реєстрація на сайті, вибір тих чи інших товарів, замовлення, оплата та доставка (в основному — це склад перевізника). Причому у способах оплати покупці не обмежені: за допомогою банківської картки, електронного гаманця або особисто при отриманні (після огляду товару та підтвердження належної якості). Новий закон лише узаконює все описане. Розгляньмо його окремі цікаві моменти.

Ліквідація капітальних інвестицій в ОЗ
Іноді ми будуємо, будуємо, але закінчити будівництво ніяк не виходить. Продати ці капітальні інвестиції теж не вдається. Таким чином, капінвестиції перестають відповідати ознакам активу, тобто не принесуть економічних вигід у майбутньому, а тільки суцільні витрати на їх утримання. І керівник вирішує ліквідувати їх.

Заповнення листка непрацездатності
Під час заповнення листка непрацездатності відповідальні особи часом припускаються помилок. Розглянемо у статті всі етапи заповнення листка непрацездатності табельником, відділом кадрів, комісією із соціального страхування та бухгалтерією. Незважаючи на зміни в законодавстві щодо електронного реєстру листків непрацездатності та зміни в порядку обчислення страхових випадків і зміни розрахункового періоду, ми й досі користуємося застарілими паперовими бланками листків непрацездатності. Тож спробуємо максимально полегшити роботу бухгалтерам, надавши рекомендації, як вийти з цієї ситуації.

У відрядження власним коштом
Часто з тих чи інших причин працівникам доводиться їхати у відрядження власним коштом із подальшим відшкодуванням їм понесених витрат. Поговоримо про нюанси таких операцій.

Безоплатний імпорт
Підприємство отримує імпортний товар на безоплатній основі в межах укладеного договору постачання. Товар використовуватимуть як демонстраційні виставкові зразки, а також безкоштовно роздаватимуть на виставці. Під час митного оформлення підприємство сплатило ПДВ виходячи з митної вартості товарів. Яка доля «імпортного» податкового кредиту за такими операціями?

Податок на прибуток: спільна діяльність
Спільна діяльність, згідно зі ст. 1130 ЦКУ, передбачає об'єднання зусиль двох і більше осіб, без створення при цьому окремої юрособи, на підставі підписаного між ними договору, для досягнення будь-якої мети. Часто такою метою стає отримання прибутку. Як оподатковується прибуток від спільної діяльності в 2015 році, ДФСУ розповіла в листі від 29.07.2015 р. №27555/7/99-99-15-02-01-17 (див. «ДК» №32/2015).

Дисциплінарні стягнення за прогул
Прогул — досить нерідка причина звільнення, якою роботодавці погрожують найманим працівникам. Вона належить до так званих звільнень за статтею, що для подальшої кар'єри працівника вважається небажаним. А тому звільнені з цієї підстави працівники майже завжди звертаються до суду. Саме тому звільнення за прогул на практиці застосовується рідше, ніж про нього говориться. Розгляньмо порядок звільнення за прогул.

Купив будинок — отримав землю
ФОП придбав нежитлові приміщення на першому поверсі житлового будинку для розміщення у ньому продуктового магазину. Податкова вимагає подавати звітність з оренди земельної ділянки та сплачувати податок за землю. ФОП вважає, що не має платити податок, адже земельну ділянку не орендувала, договорів не підписувала. Наскільки їй відомо, земля належить забудовнику (отримав у користування). Чи правомірно податкова вимагає сплати земельного податку та подання звітності?

До змісту номеру