• Посилання скопійовано

Що нового

Мінус офшор — Ірландія

! Усім

МЗC інформує, що Конвенція між Урядом України та Урядом Ірландії про уникнення подвійного оподаткування набрала чинності 17 серпня 2015 року.

Ця конвенція сприяє уникненню подвійного оподаткування та запобіганню ухиленню від сплати податків і взаємному зменшенню податкових перешкод для закордонних інвестицій та торгівлі.

Лист МЗC від 27.08.2015 р. №72/14-612/1-2075


Оновлено порядок формування тарифів на водопостачання та водовідведення

! Підприємствам

Кабмін вніс зміни до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

Згідно зі змінами, формування тарифів ліцензіатами на централізоване водопостачання для споживачів, які є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, здійснюється з урахуванням:

— прямих витрат на забір води з джерел питного водопостачання, доведення її якості до вимог на питну воду, подачу води з очисних споруд до системи водоводів;

— прямих витрат на придбання води в інших підприємств, які плануються відповідно до укладених договорів виходячи з необхідного обсягу подачі питної води, передбаченого річним планом ліцензованої діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення, і діючих цін підприємств-постачальників;

— загальновиробничих, адміністративних, фінансових, інших операційних витрат пропорційно до обсягів реалізації централізованого водопостачання споживачам, які є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, в загальному обсязі реалізації централізованого водопостачання ліцензіата;

— планованого прибутку.

Крім того, внесено зміни до Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води та Порядку формування тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.09.2015 р. №670 чинна з 10.09.2015 р.


Анулювати документи дозвільного характеру можна двома способами

! СГ

Державна регуляторна служба нагадала, що є два способи анулювання документів дозвільного характеру, які залежать від підстав їх застосування:

1) за рішенням дозвільного органу з таких підстав:

— звернення суб'єкта господарювання із заявою про анулювання документа дозвільного характеру;

— припинення юрособи шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення та ліквідації, якщо інше не встановлено законом;

— припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця;

2) за рішенням адміністративного суду — на підставі звернення дозвільного органу, зокрема у разі встановлення факту надання в заяві про видачу документа дозвільного характеру та документах, що додаються до неї, недостовірної інформації.

Тобто в разі встановлення факту надання в заяві про видачу документа дозвільного характеру та документах, що додаються до неї, недостовірної інформації документ дозвільного характеру анулюється на підставі рішення адміністративного суду.

Лист Держрегуляторної служби від 03.09.2015 р. №6466/0/20-15


Затверджено Реєстр великих платників податків на 2016 рік

! Великим платників податків

ДФС затвердила Реєстр великих платників податків на 2016 рік.

У 2016 році таких платників податків стане на 227 підприємств менше, ніж цього року. Їхня кількість становитиме 1751 платників.

ДФС нагадує, що після включення платника податків до Реєстру великих платників податків та отримання повідомлення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, про таке включення платник податків зобов'язаний стати на облік у контролюючому органі, що здійснює супроводження великих платників податків, з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр.

Наказ ДФСУ від 08.09.2015 р. №681


Визначено порядок надання дозволу на провадження митної брокерської діяльності

! Митним брокерам

Мінфін затвердив:

— Порядок подання та розгляду заяв і надання дозволу на провадження митної брокерської діяльності та контролю за нею;

— форму заяви про надання/переоформлення дозволу на провадження митної брокерської діяльності;

— форму заяви про анулювання/зупинення дії дозволу на провадження митної брокерської діяльності;

— форму витягу з реєстру митних брокерів.

Так, з метою провадження митної брокерської діяльності підприємства повинні отримати дозвіл, що надається ДФС та адміністрацією Держприкордонслужби відповідно до поданої заяви про надання/переоформлення дозволу на провадження митної брокерської діяльності.

Підприємство, якому надано дозвіл, включається до реєстру митних брокерів.

Дія дозволу, наданого підприємству, поширюється на всі його відокремлені підрозділи.

Право використання дозволу не може передаватися іншій особі.

Митний брокер може розпочати декларування товарів з моменту включення його до реєстру митних брокерів.

Наказ Мінфіну від 04.08.2015 р. №693 чинний з 18.09.2015 р.


Кошти, перераховані на рахунок банку, що ліквідується, мають бути повернені

! Банкам та їхнім клієнтам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зазначив, що відповідно до пункту 10 ч. 1 ст. 48 Закону №4452-VI у редакції, чинній з 12.08.2015 р., Фонд безпосередньо або шляхом делегування повноважень уповноваженій особі Фонду з дня початку процедури ліквідації банку повертає ініціатору переказу кошти, що надійшли на кореспондентський рахунок банку для зарахування на поточні рахунки клієнтів банку або для виплати переказів протягом процедури ліквідації до дня відкриття банком накопичувального рахунка в Нацбанку (крім коштів, призначенням платежу за якими є погашення зобов'язань перед банком).

Зазначена норма спрямована на дотримання банком, що ліквідується, вимог законодавства, оскільки такий банк не має права здійснювати будь-яку банківську діяльність, у тому числі операції з переказу коштів, без наявності відповідної ліцензії.

Враховуючи вищезазначене, Фонд вважає, що кошти, які надійшли на кореспондентський рахунок банку для зарахування на поточні рахунки клієнтів банку або для виплати переказів протягом процедури ліквідації до дня відкриття банком накопичувального рахунку в НБУ, мають бути повернуті банком, що ліквідується, ініціатору переказу коштів починаючи з 12.08.2015 р.

Лист Фонду гарантування вкладів фізосіб від 09.09.2015 р. №12-31488/15


Рахунки для сплати авансових внесків з прибутку не закриватимуться до 01.10.2015 р.

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ нагадала, що для вирішення проблеми переплат з податку на прибуток Міністерство фінансів прийняло рішення про об'єднання рахунків для сплати податку на прибуток (наказ від 20.07.2015 р. №651).

Проте перехід органами ДФС на адміністрування податку на прибуток без використання кодів бюджетної класифікації, передбачених для обліку авансових внесків з податку на прибуток, потребує часу на реалізацію цих змін в інформаційній системі служби.

У зв'язку з цим Держказначейство не закриватиме рахунків для зарахування до державного та місцевих бюджетів надходжень авансових внесків з податку на прибуток до 01.10.2015 р.

Лист ДФСУ від 26.08.2015 р. №31613/7/99-99-20-03-01-17


З 30 вересня спецмита на імпортні автомобілі скасують

! Автоімпортерам

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі повідомила про прийняте нею рішення від 10.09.2015 р. №сП-335/2015/4442-06, яким скасовуються спеціальні заходи щодо імпорту в Україну легкових автомобілів незалежно від країни походження та експорту, застосовані рішенням №сП-275/2012/4423-08 (повідомлення Комісії від 14.03.2013 р.).

Рішення від 10 вересня набирає чинності з 30 вересня 2015 року.

Нагадаємо, що ставка спецмита становила 6,46% на автомобілі з моторами 1000 — 1500 куб. см, 12,95% — з моторами 1500 — 2200 куб. см. Цього року мита згідно з графіком знизилися: 2,15% і 4,3% відповідно.

Повідомлення Міжвідомчої комісії з Міжнародної торгівлі від 12.09.2015 р.


Відпустка працівникам, які мають дітей: умови та порядок надання

! Роботодавцям

Міністерство соціальної політики роз'яснило:

1. Оскільки додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, віднесена до соціальних відпусток, то поділу на частини вона не підлягає. Однак працівниця, яка має право на соціальну відпустку за двома підставами, може використати зазначену відпустку, наприклад, спочатку за однією підставою тривалістю 10 календарних днів, а через деякий час за іншою підставою тривалістю 7 календарних днів.

2. У разі настання тимчасової непрацездатності працівника у період використання ним додаткової відпустки частина відпустки, на яку припала тимчасова непрацездатність, має бути перенесена на інший період або надана одразу після закінчення дії причини, тобто відпустка продовжена.

3. Якщо працівник, який має право на соціальну додаткову відпустку, не виявив бажання скористатися нею протягом кількох років, то порушення законодавства про відпустки з боку роботодавця не вбачається. Отже, немає підстав для притягнення його до відповідальності. Водночас законодавством не передбачено строку давності, після закінчення якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей. Тому якщо працівник з якихось причин не скористався цим правом і не використав цю відпустку за минулий рік або ж за кілька попередніх років, то він має право використати її. А в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпустки.

4. Додаткова відпустка «на дітей» може надаватися в будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після.

Лист Мінсоцполітики від 12.05.2015 р. №256/13/116-15


Пільгу щодо незастосування РРО при наданні послуг скасовано

! СГ, які застосовують РРО

ДФСУ нагадала, що Законом №71-VIII скасовано пільгу щодо незастосування РРО та розрахункових книжок суб'єктами господарювання при наданні послуг.

Отже, при проведенні розрахунків у готівковій формі за послуги з надання в оренду нерухомого майна, оплаті комунальних послуг, передбачених договором оренди, суб'єкти господарювання зобов'язані застосовувати РРО відповідно до вимог Закону про РРО.

Водночас РРО не застосовується у разі здійснення розрахунків виключно через банківські установи, а саме шляхом перерахування коштів орендарями на поточний рахунок суб'єкта господарювання.

При сплаті збору за подання заявки на реєстрацію товарного знака та сплаті державного мита за видачу свідоцтва на товарний знак РРО не застосовується.

Лист ДФСУ від 10.07.2015 р. №14505/6/99-99-22-07-03-15


Роздрібна торгівля пивом платниками єдиного податку — з РРО або КОРО

! Роздрібним торговцям

ДФСУ нагадала, що з 1 липня 2015 року пиво належить до алкогольних напоїв, а отже, діяльність з його виробництва, імпорту, експорту, оптової та/чи роздрібної торгівлі підлягає ліцензуванню на загальних підставах, передбачених для алкогольних напоїв.

У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями зазначається:

— адреса місця торгівлі;

— перелік РРО (книг обліку розрахункових операцій), які перебувають у місці торгівлі, та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення;

— реєстраційні номери посвідчень РРО (книг обліку розрахункових операцій), які перебувають у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в органах ДФС.

Згідно зі змінами до Закону про РРО, платників єдиного податку 1 і 2 груп (підприємці) звільнено від обов'язку застосування РРО незалежно від обраного виду діяльності, якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень.

Оскільки з 01.07.2015 р. діяльність з роздрібної торгівлі пивом підлягає ліцензуванню, то ФОП — платники єдиного податку, зокрема І та ІІ груп, які здійснюють роздрібну торгівлю пивом, при розрахунках готівкою зобов'язані застосовувати:

належним чином зареєстровані РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій;

або книги обліку розрахункових операцій та розрахункові книжки у випадках, передбачених чинним законодавством.

Лист ДФСУ від 08.09.2015 р. №19201/6/99-95-42-01-16-01


Оновлено порядок передачі інформації про виконавчі провадження до ЄДР

! СГ

Мін'юст виклав у новій редакції Порядок, який визначає процедуру передачі з Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців відомостей про відкриття та завершення виконавчих проваджень.

Згідно з документом, передача відомостей здійснюється на центральному рівні в електронній формі телекомунікаційними каналами зв'язку з використанням електронного цифрового підпису.

Технічна підтримка передачі відомостей забезпечується адміністратором Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень та технічним адміністратором Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Для підтвердження цілісності відомостей, що передаються в електронній формі, застосовується електронний цифровий підпис із використанням посиленого сертифіката ключа.

Для захисту відомостей застосовується шифрування з використанням засобів, що мають сертифікат відповідності або позитивний експертний висновок за результатами державної експертизи у сфері криптографічного захисту інформації.

Передача відомостей здійснюється безоплатно.

Наказ Мін'юсту від 26.08.2015 р. №1594/5 чинний з 18.09.2015 р.


Підписано закон про розкриття інформації про кінцевих власників ЗМІ

! Суб'єктам інформаційної діяльності

Президент підписав закон, яким вносяться зміни до деяких законів щодо забезпечення прозорості власності ЗМІ та реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення.

Закон зобов'язує суб'єктів інформаційної діяльності (телерадіомовників та провайдерів програмної послуги) розкривати інформацію про реальну структуру власності та надавати відомості про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) компаній.

Так, передбачено, що телерадіоорганізація зобов'язана щороку, до 31 березня, подавати до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення звіт за попередній (звітний) рік діяльності про свою структуру власності, в якому зазначаються:

— відомості про структуру власності станом на 31 грудня звітного року;

— відомості про зміни у структурі власності, що відбувалися впродовж звітного року;

— відомості про всіх осіб, які володіють або володіли впродовж звітного року прямою або опосередкованою істотною участю, із зазначенням підстав такого володіння, включаючи відомості про осіб, які діяли на підставі відповідних доручень, а також відомості про всіх пов'язаних осіб.

Телерадіоорганізації та провайдери програмної послуги зобов'язані розміщувати на своєму офіційному веб-сайті інформацію про структуру власності.

Також законом забороняється створення та діяльність телеорганізацій, учасниками яких є юридичні особи, зареєстровані в офшорних зонах, перелік яких визначений КМУ, а також відповідні фізичні особи — підприємці, фізичні особи та особи без громадянства.

Закон України від 03.09.2015 р. №674-VIII
набере чинності з дня опублікування
(станом на 15.09.2015 р. не опубліковано)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру