• Посилання скопійовано

Єдиний соціальний внесок

Сплата ЄСВ фізособою-підприємцем, що є водночас найманим працівником

Директор ТОВ одночасно є фізособою-підприємцем. Як підприємцю сплачувати за себе ЄСВ (34,7%)? Чи повинна фірма (ТОВ) також сплачувати ЄСВ (37,26%) при нарахуванні зарплати?

Платниками єдиного внеску, відповідно до ст. 4 Закону про ЄСВ, зокрема, є:

1) роботодавці, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору, за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою-підприємцем);

2) фізособи, які працюють на умовах трудового договору;

3) фізособи, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами;

4) фізособи-підприємці та фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

За трьома першими пунктами базою нарахування єдиного внеску є сума нарахованої заробітної плати або винагороди за цивільно-правовими договорами.

Для фізосіб, зазначених у четвертому пункті, за умови перебування на загальній системі оподаткування, базою є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО. Проте підприємці — платники ЄП базу нарахування ЄСВ визначають для себе самостійно, але не більше від максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (з 01.01.2015 р. до 30.11.2015 р. це 20706,00 грн).

При цьому сума ЄСВ для підприємців (незалежно від системи оподаткування, якщо підприємці сплачують ЄСВ) за повний чи неповний календарний місяць не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, який визначається як добуток розміру мінімальної зарплати (з 01.01.2015 р. до 30.11.2015 р. це 1218 грн) та ставки ЄСВ, установленої для підприємців, — 34,7% (отже, з 01.01.2015 р. до 30.11.2015 р. мінімальний страховий внесок становить 422,65 грн).

Якщо підприємець є найманим працівником, то зі суми заробітної плати, що є базою для нарахування єдиного внеску, роботодавець повинен нарахувати єдиний внесок у відсотках відповідно до класів професійного ризику виробництва й утримати у розмірі 3,6%. Такі нарахування і сплата відбуваються незалежно від сплати підприємцем ЄСВ «за себе», за наслідками власної підприємницької діяльності.


Сплата ЄСВ з доходів інвалідів

На підприємстві працює інвалід. Як нараховується і відображається ЄСВ з його зарплати, лікарняних тощо? Чи залежить ставка ЄСВ від групи інвалідності?

Згідно зі ст. 8 Закону про ЄСВ, для доходів інвалідів установлено спеціальні ставки ЄСВ, які не залежать від групи інвалідності, тобто вони застосовуються щодо будь-яких осіб, які є інвалідами.

ЄСВ для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, встановлюється у розмірі 8,41% визначеної п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів. Отже, спеціальна ставка встановлена для доходів у вигляді зарплати та винагороди за договором ЦПХ, лікарняних та допомоги по вагітності та пологах.

ЄСВ для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС, у яких кількість інвалідів становить не менш як 50% загальної чисельності працюючих, і за умови що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці, встановлюється у розмірі 5,3% визначеної п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ.

ЄСВ для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, у яких кількість інвалідів становить не менш як 50% загальної чисельності працюючих, і за умови що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці, встановлюється у розмірі 5,5% визначеної п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів.

Для найманих працівників — інвалідів, які працюють на підприємствах УТОГ, УТОС, єдиний внесок встановлюється у розмірі 2,85% визначеної п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ. Зверніть увагу: для решти інвалідів ставка ЄСВ, який утримується з їхніх доходів, є такою самою, як для інших працівників, а саме — 3,6%.

У додатку 4 такі спеціальні ставки зазначено в таблиці 1 у рядках 2.1.4 — 2.1.6, 2.2.2, 2.3.2 — 2.3.4, 2.4.2 — 2.4.4 (у цих рядках відображаються доходи, на які нараховується ЄСВ за спеціальними ставками) та в рядках 3.1.4 — 3.1.6, 3.2.2, 3.3.2 — 3.3.4, 3.4.2 — 3.4.4 (у цих рядках відображаються суми ЄСВ, нараховані за спеціальними ставками). Доходи та суми ЄСВ, утримані за спеціальною ставкою 2,85%, показують у рядках 4.1.2 та 5.2 таблиці 1.


Сплата ЄСВ із зарплати засновника ТОВ, що працює як сумісник

Директор підприємства оформлений у ТОВ як сумісник і є засновником. Як нараховувати ЄСВ?

Статтею 8 Закону про ЄСВ передбачено: якщо база нарахування єдиного внеску (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.

Водночас, якщо директор підприємства працює як сумісник, ЄСВ нараховується виходячи з фактично нарахованої заробітної плати та відповідної ставки єдиного соціального внеску, встановленої для підприємства. Донараховувати до мінімального внеску ЄСВ у цьому разі не треба. Саме такої позиції дотримується ДФСУ — головний орган, який здійснює адміністрування ЄСВ (див. лист від 14.02.2015 р. №4979/7/99-99-17-03-01-17).


Штрафні санкції за виправлення зайво нарахованих сум ЄСВ підприємству не загрожують

Підприємство відобразило в таблиці 1 зайво нараховану суму ЄСВ (замість ставки 8,41% на зарплату інваліда було нараховано ЄСВ за ставкою 36,77%). Як виправити таку помилку в таблиці 1 додатка 4?

Для виправлення помилок (у тому числі і таких) призначено рядки 6 та 7 таблиці 1 додатка 4. У них у розрізі ставок ЄСВ фіксують суми збільшення або зменшення ЄСВ, відображеного в звітності за минулі звітні періоди (як у рядку 6, так і в рядку 7 таблиці 1 наводиться додатне значення суми коригування). Для виправлення помилки окрема таблиця 1 не подається, бо вона не має уточнюючої або скасовуючої форми, отже, помилку виправляють у таблиці 1 додатка 4 за той місяць (звітний період), у якому її виявили.

У випадку, наведеному у запитанні, підприємству слід буде не тільки зменшити суму ЄСВ, нараховану за ставкою 36,77%, а й збільшити суму ЄСВ за ставкою 8,41%, тобто заповнити обидва рядки.

Для виправлення помилки у рядку 7.1.1 треба відобразити зайво нараховану суму ЄСВ за ставкою 36,77%, у рядку 7.4 показати суму зарплати, на яку було здійснено таке зайве нарахування, та навести зміст помилки, наприклад «Помилково було застосовано ставку 36,77% замість ставки 8,41% до зарплати інваліда в березні 2015 р.». У рядку 6.1.4 показуємо правильну суму нарахування ЄСВ за ставкою 8,41, у рядку 6.4 дублюємо дані, зазначені в рядку 7.4. Звісно, що значення рядка 7.1.1 потрапить до загальної суми рядків 7.1 та 7, а значення рядка 6.1.4 — до рядків 6.1 та 6.

Оскільки внаслідок виправлення помилки сума ЄСВ, нарахована підприємством, зменшується (за рахунок застосування меншої ставки), то штрафних санкцій за таку помилку до підприємства-страхувальника застосовано не буде.


Виправлення помилки у звіті про ЄСВ — неправильний ІПН працівника

Підприємство неправильно зазначило в таблиці 6 додатка 4 ІПН працівника, показуючи його доходи за звітний період. Помилку виявили в наступному звітному періоді. Як зробити виправлення?

Згідно з п. 2 розділу V Порядку №435, в такому разі страхувальник повинен сформувати і подати разом зі звітом за поточний звітний період звіт за попередній період, який містить: перелік таблиць звіту, таблицю 6 зі статусом «скасовуюча» з відомостями, які були помилкові, на одну або декількох застрахованих осіб та таблицю 6 зі статусом «початкова» із зазначеними правильними відомостями на одну або декількох застрахованих осіб, щодо яких було допущено помилку.

Зверніть увагу: зміни в сумах нарахованої заробітної плати або доходу та у зв'язку з цим нарахованих сум ЄСВ за звітний місяць при формуванні та поданні скасовуючих документів не допускаються (абз. 2 п. 2 розділу V Порядку №435).

Приклад Підприємство помилково відобразило ІПН двох застрахованих осіб у звіті за червень 2015 р.:

— Петренка Петра Петровича (правильний ІПН — 1112223344, у звіті було помилково відображено ІПН 3334445577);

— Чубенка Василя Васильовича (ІПН — 3334445577, у звіті було помилково відображено ІПН 1112223344).

Підприємство має подати ще один звіт за червень 2015 р., який складатиметься з переліку таблиць звіту, скасовуючої таблиці 6, в якій слід навести помилкові дані таким чином, як вони були фактично наведені у таблиці 6 за раніше поданим звітом, та початкової таблиці 6 з правильними даними. Решта таблиць при цьому не подається.

До змісту номеру