• Посилання скопійовано

Штраф за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної

4 липня була складена податкова накладна на реалізацію, але вчасно її не зареєстрували (маємо мінусовий ліміт реєстрації). Реєстрація відбудеться 1 серпня. Яким чином відобразити цю подію в декларації з ПДВ та як правильно нарахувати собі штраф і сплатити його?

Реєструють податкові накладні та/або розрахунки коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних не пізніше п'ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання (п. 201.10 ПКУ). Строк реєстрації ПН, складеної 04.07, закінчився 19.07. Отже, з 20.07 продавець уже має прострочення реєстрації такої податкової накладної. Разом з тим, на період з 1 лютого 2015 року до 1 липня 2015 року (на нашу думку, до 01.07.2015 р. включно) 10-відсотковий штраф (пп. 120-1.1 ПКУ) не застосовувався: «Норми абзацу другого пункту 120-1.1 статті 120-1 цього Кодексу не застосовуються при порушенні термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкових накладних/розрахунків коригування, складених у період з 1 лютого 2015 року до 1 липня 2015 року». В такій ситуації штраф становитиме 10% від суми ПДВ, якщо вона була зазначена в такій ПН (зокрема, до ПН, які складені без ПДВ, штраф не застосовується). Зверніть увагу, що застосовуються штрафи, передбачені ст. 120-1 ПКУ, лише щодо ПН та РК, які підлягають наданню покупцям — платникам ПДВ. Отже, якщо ПН залишалася у продавця (зокрема, у зв'язку з тим, що покупець був неплатником ПДВ), то штраф за порушення строку її реєстрації такому продавцю не загрожуватиме.

Підприємство самостійно собі штраф нарахувати не може — слід чекати окремого повідомлення-рішення від податківців (п. 116.1 ПКУ).

У декларації з ПДВ така несвоєчасно зареєстрована ПН буде відображена у звітному періоді, який припадає на дату виписування — 4 липня 2015, а штраф, навіть на підставі окремого ППР, у звітності не відображають.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру