• Посилання скопійовано

Суть справи

Зміни в порядку №1266
Постановою від 26.06.2015 р. №439 КМУ вніс істотні зміни до порядку оплати лікарняних листків. Зміни набирають чинності з дати публікації цього документа. Розгляньмо на прикладах, що ж саме змінилося.

Ліміт реєстрації: мінус
З набранням чинності нормами п. 200-1.3 ПКУ, що стосуються розрахунку суми ПДВ, на яку платник податку може зареєструвати ПН і РК в ЄРПН, дедалі частіше виникають запитання щодо виникнення від'ємного значення такої суми. Розгляньмо дві ситуації, що виникають на практиці.

Новий механізм формування ПК з ПДВ
На тлі мінусових залишків реєстраційних формул та інших негараздів системи електронного адміністрування ПДВ передбачувані зміни щодо нового механізму формування ПК з ПДВ з другого півріччя 2015 року сприймаються не надто гостро. Утім, звітність з ПДВ за липень уже не за горами, тож коротко проаналізуємо зміни щодо алгоритму формування податкового кредиту з ПДВ.

Компроміс чи відстрочення?
01.07.2015 р. — дата, яка лякала фізосіб-«єдинників», насамперед 3-ї групи. Обов'язок починаючи з цієї дати застосовувати реєстратор розрахункових операцій (далі — РРО) спонукав багатьох із них повністю відмовитися від проведення розрахункових операцій при продажу товарів (надання послуг) у готівковій чи безготівковій формі, але з використанням електронних платіжних засобів, на користь винятково безготівкових розрахунків. Ціна питання (5 — 7 тисяч гривень за купівлю РРО) виявилася для них непідйомною.

Виправлення помилок у формі №1ДФ
У податковому розрахунку за формою №1ДФ відображають суми доходу, нарахованого на користь фізосіб, суми утриманого з них ПДФО та військового збору. Поговоримо про виправлення помилок, допущених у такому розрахунку, які помилки змушують сплатити штрафи та яким чином виправитися, щоб уникнути відповідальності.

Матдопомога: Нюанси оподаткування
«Щоб робити добро, треба насамперед його мати» (Арістотель). Тішить, що сьогодні, в непростий для України час, бажання допомагати ближнім, виступати як благодійники, волонтери чи просто надавати посильну допомогу не зникає. Не зникають і запитання щодо відображення в обліку такої допомоги.

Стаж, лікарняні та декретні
Зміни, внесені до законодавства про соцстрахування 2015 року, досі спричинюють появу нових роз'яснень від ФСС з ТВП. Зокрема, щодо оплати лікарняних листків особам, чий страховий стаж за 12 календарних місяців перед настанням страхового випадку був менший від 6 місяців.

Закінчення договору оренди держмайна
Підприємство уклало договір оренди нерухомого майна (будівлі) з органами місцевого самоврядування. Договір закінчується, проте на жодні повідомлення про укладення додатка на продовження договору оренди місцева влада не реагує. Чи означає це, що органи місцевого самоврядування не бажають продовжити договір оренди? Чи продовжувати сплачувати орендну плату, перебуваючи при цьому в орендованому приміщенні після закінчення строку дії оренди?

Негосподарські витрати у 2015 р.
Майже весь час, протягом якого діяв окремий податковий облік з податку на прибуток до 01.01.2015 р., він спирався на ключове поняття «господарська діяльність». До податкових витрат включалися тільки витрати, пов'язані з господарською діяльністю. Тепер об'єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат, визначений за правилами бухгалтерського обліку, в якому враховуються всі понесені витрати. Як тепер обліковувати «негосподарські» витрати, які раніше не включалися до витрат у податковому обліку?

Запит ДПІ щодо перевіреного періоду
Податковий орган надіслав запит на надання інформації щодо відносин із контрагентом за період, частина якого вже була охоплена плановою перевіркою і порушень не було виявлено. Є обґрунтована підозра, що планується зняття податкового кредиту за ланцюгом постачання за товарами, які були використані в господарській діяльності. Чи правомірні дії податкової і чи може вона призначити в такому разі позапланову перевірку?

До змісту номеру