• Посилання скопійовано

Наслідки незаповнення рядка 9.1 декларації з ПДВ

Підприємство помилково не заповнювало рядок 9.1 декларації з ПДВ. Чи є це грубим порушенням? До яких наслідків це призведе? Чи обов'язково це виправляти?

Порядок заповнення декларації з ПДВ1 не дає чітких вказівок щодо обов'язкового заповнення рядка 9.1 декларації з ПДВ. Але разом з тим рядок 9.1 не є суто технічним рядком у звітності. Він призначений до відображення суми за операціями, дата виникнення ПЗ за якими припадає на період після 1 лютого 2015. Його значення може бути як більшичи меншим від значення рядка 9 декларації з ПДВ, так і дорівнювати йому.

1 Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 23.09.2014 р. №966.

При поданні звітності в різних програмних комплексах реакція на незаповнений рядок 9.1 є різною: від ігнорування цього порожнього поля до видачі помилки.

На розрахунки з бюджетом заповнення цього рядка не впливає, недоплати до бюджету немає, тож штрафувати можуть лише за неправильне заповнення декларації з ПДВ (адмінштраф може бути і в разі правильного заповнення декларації, але збою під час завантаження звітності до системи).

Проте, як свідчить практика, показник цього рядка податківці враховують під час обчислення суми ПДВ, на яку платник податку може зареєструвати в ЄРПН податкові накладні та розрахунки коригування до них. Використовується значення рядка 9.1 як показник, який зменшує зазначену суму, і називається у формулі, затвердженій п. 200-1.3 ПКУ, «сума перевищення ПЗ, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих УР до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником ПН та РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН». Тому через незаповнений чи некоректно заповнений рядок 9.1 і витяг із СЕА ПДВ формуватиметься некоректно: у разі завищення рядка 9.1 декларації формується рядок 8 витягу із СЕА, і на цю суму перевищення зменшується реєстраційна сума.

Аби уникнути штрафонебезпечних ситуацій та мати коректний витяг із СЕА ПДВ, краще подати УР і уточнити значення рядка 9.1.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру