• Посилання скопійовано

ТТН на перевезення вантажів автомобільним транспортом повинен виписувати замовник послуг перевезення

Хто повинен виписувати ТТН, якщо вантажовідправник відвантажує ТМЦ за допомогою перевізника, але замовником такого перевезення є вантажоодержувач?

Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Мінтрансу від 14.10.97 р. №363 (далі — Правила №363), визначають права, обов'язки і відповідальність власників автомобільного транспорту — перевізників та вантажовідправників і вантажоодержувачів. Під час приймання вантажу перевізник готує для відправлення товарно-транспортні документи. Це комплект юридичних документів, на підставі яких здійснюють облік, приймання, передавання, перевезення, здавання вантажу та взаємні розрахунки між учасниками транспортного процесу (розділ 1 Правил №363). Товарно-транспортна накладна (далі — ТТН1) — це єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ, призначений для:

— списання товарно-матеріальних цінностей;

— обліку на шляху їх переміщення;

— оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку;

— розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи.

Отже, основним документом на перевезення вантажів є ТТН. Відповідно, переоцінити функцію цього документа неможливо.

У п. 11.4 Правил №363 сказано, що ТТН на перевезення вантажів автомобільним транспортом у кількості не менше чотирьох примірників2 виписує замовник (вантажовідправник). Замовником послуг може бути як вантажовідправник, так і вантажоодержувач, який уклав із перевізником договір про перевезення вантажів. За умовами запитання, замовником послуг перевезення є вантажоодержувач. Тож саме він оформлює товаротранспортні документи, зокрема ТТН. Як правило, питання доставки товарів від продавця до покупця вирішує їх власник, а отже, право власності на такі товари, певно, перейшло до покупця ще на складі постачальника. У такій ситуації, хоча фактично відвантаження товару здійснюватиме продавець, вантажовідправник (власник товару) і вантажоодержувач — це одна особа, яка є замовником послуг перевезення. Тож пакет товаротранспортних документів, зокрема ТТН, перевізнику подається замовником, а саме вантажоодержувачем. У перевізника залишаються третій і четвертий примірники ТТН, решта примірників залишаються у замовника.

1 Форму ТТН наведено в додатку 7 до Правил №363.

2 Перший примірник товарно-транспортної накладної залишається у замовника (вантажовідправника), другий — передається водієм (експедитором) вантажоодержувачу, третій і четвертий примірники, засвідчені підписом вантажоодержувача (у разі потреби й печаткою або штампом), передаються перевізнику (п. 11.6 Правил №363).

У тексті примірного договору про перевезення вантажів автомобільним транспортом (додаток 1 до Правил №363) сказано, що замовник зобов'язується надавати для перевезення вантаж. За умовами запитання замовником послуг є вантажоодержувач. Саме ця особа і зобов'язана забезпечити своєчасне та повне оформлення у встановленому порядку товаротранспортних документів. Тому виписувати ТТН, якщо вантажовідправник, а точніше — постачальник вантажу, відвантажує ТМЦ за допомогою перевізника, але замовником такого перевезення є вантажоодержувач, буде саме останній.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру