• Посилання скопійовано

Переплата з ПДВ на електронному рахунку

Як повернути кошти з електронного рахунку? Має місце переплата за рахунок повернення товару. ПН без проплати не могла бути зареєстрована, тому гроші перераховувалися на електронний рахунок.

Відповідно до п. 200-1.6 ПКУ, якщо на дату подання податкової декларації з ПДВ сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ платника податку перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету, платник має право подати до контролюючого органу у складі такої податкової декларації заяву, відповідно до якої такі кошти підлягають перерахуванню:

а) або до бюджету в рахунок сплати ПДВ;

б) або на поточний рахунок такого платника податку.

Для повернення надміру перерахованих сум на електронний рахунок слід подати у складі звітності з ПДВ додаток Д4. У цьому додатку є окремі відомості щодо суми коштів на рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ, що перевищує суму, яка підлягає зарахуванню до бюджету (таблична частина). Жодних додаткових перевірок ця сума проходити не повинна. Заповнюється таблична частина Д4 виключно у зв'язку з рішенням платника ПДВ перерахувати ці кошти до бюджету або повернути на власний поточний рахунок. На суму ПДВ, що відповідно до поданої заяви підлягає перерахуванню на поточний рахунок платника, на момент подання заяви зменшується значення суми показника загальної суми поповнення рахунку в СЕА ПДВ з поточного рахунку платника (∑ ПопРах).

Аналогічна відповідь міститься в ЗІР у підкатегорії 101.08.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру