• Посилання скопійовано

Перевезення до Криму оподатковуються ПДВ за ставкою 20%

Чи є об'єктом оподаткування ПДВ перевезення вантажу автомобільним транспортом до Криму? Чи вважатимуться перевезення міжнародними, якщо вони оподатковуються за ставкою 0%?

Згідно зі ст. 5 Закону про ВЕЗ «Крим»1, особа, яка має податкову адресу (місцезнаходження) на території ВЕЗ «Крим», прирівнюється з метою оподаткування до нерезидента. Проте незалежно від того, замовнику-резиденту чи замовнику-нерезиденту надаються послуги з перевезення вантажу, така операція оподатковується ПДВ на загальних підставах. Адже місцем постачання послуг з перевезення відповідно до п. 186.4 ПКУ буде митна територія України — місце реєстрації постачальника (на відміну від транспортно-експедиційних послуг, для яких місце надання визначається, згідно з пп. «ж» п. 186.3 ПКУ, за місцем реєстрації/постійного проживання замовника).

Водночас, згідно з пп. 195.1.3 ПКУ, операції з міжнародного перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою. Чи вважаються перевезення до Криму міжнародними для застосування ставки ПДВ 0%? Відповідь однозначно «ні». Пояснюємо.

За ставкою 0% оподатковуються міжнародні перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом. І, як уточнюється у пп. 195.1.3 ПКУ, перевезення вважається міжнародним, якщо воно здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом. Застосувати норму пп. 195.1.3 ПКУ неможливо, тому що в цьому разі немає змоги підтвердити перевезення єдиним міжнародним перевізним документом, міжнародною автомобільною накладною — CMR. Відповідно до ст. 1 Закону про автотранспорт2, міжнародні перевезення пасажирів і вантажів — це перевезення з перетином державного кордону. Договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів передбачає, що місце прийняття вантажу для перевезення і місце, передбачене для доставки, розташовані у двох різних країнах (див. ст. 1 розділу І Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів3), що в цьому разі не так. Адже тимчасово окупована територія Крим є невід'ємною частиною території України (п. 1 ст. 1 Закону про тимчасово окуповані території4). Законом про ВЕЗ «Крим» створено лише вільну економічну зону «Крим». Тож послуги з перевезення вантажів, які надаються платником ПДВ, підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 20%. Наш висновок підтверджується також листом ДФСУ від 09.04.2015 р. №7556/6/99-99-19-03-02-15.

1 Закон України від 12.08.2014 р. №1636-VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України».

2 Закон України від 05.04.2001 р. №2344-III «Про автомобільний транспорт».

3 Конвенція про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів, вчинена 19 травня 1956 року в м. Женеві, чинна для України з 09.09.2006 р. відповідно до Закону України від 01.08.2006 р. №57-V.

4 Закон України від 15.04.2014 р. №1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру