• Посилання скопійовано

ПН минулих періодів

Чи є правомірною вимога податківців відображати всі ПН, що надійшли на нашу адресу із запізненням, у декларації того звітного періоду, яким вони датовані? Річ у тім, що ми закриваємо період у перших числах наступного за звітним місяця, тому кожну податкову накладну, що надійшла на нашу адресу із запізненням (вже після подання звітності), можемо включити до звітності, лише подавши УР?

За загальним правилом п. 198.2 ПКУ, датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до ПК вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

— дата списання коштів з банківського рахунку платника податку на оплату товарів/послуг;

— дата отримання платником податку товарів/послуг.

За нормами п. 198.6 ПКУ, суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, відносять до ПК за звітний податковий період, в якому зареєстровано ПН в ЄРПН, але не пізніше ніж через 180 к. д. з дати складення податкової накладної1.

1 Для платників податку, що застосовують касовий метод, — не пізніше ніж через 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку (п. 198.6 ПКУ).

Тобто у разі коли ПН вчасно (в межах 15 календарних днів з дати її виписування) зареєстровано в ЄРПН, до ПК податкова накладна потрапить у періоді її виписування. Якщо ж ПН зареєстрована із запізненням, така ПН відобразиться у складі ПК покупця датою її реєстрації. Наприклад, до складу ПК червня потраплять усі вчасно зареєстровані ПН, датовані червнем, та ПН, складені до червня, які зареєстровані постачальниками пізніше 15-денного строку і дата реєстрації яких припала на червень 2015 р.

Усі такі ПН покупець має відобразити в рядку 10.1 декларації з ПДВ.

Фактично, закриваючи місяць у перших числах місяця, наступного за звітним, ви маєте інформацію про несвоєчасно зареєстровані ПН, проте не маєте повної інформації щодо обсягу ПК за вчасно зареєстрованими ПН (тими, що реєструються продавцями до 15 числа місяця, наступного за звітним).

Виходячи зі суті запитання, слід або перенести строки закриття звітного періоду, або ж кожного місяця подавати УР до раніше поданої декларації з метою збільшення сум ПК за ПН, вчасно зареєстрованими після дати її подання.

Щоправда, є виняток. Це випадок, коли договором передбачено, що право власності переходить безпосередньо на дату отримання товару покупцем (за нормами ст. 334 ЦКУ) — саме на цю дату виникає право на ПК з ПДВ. У листі від 09.06.2015 р. №11999/6/99-99-19-01-01-15 (див. «ДК» №27/2015, коментарі 1 та 2) ДФСУ зазначає, що отримати право на ПК платник ПДВ може лише після складання та реєстрації ПН в Єдиному реєстрі ПН постачальником, зокрема в момент відвантаження товарів, але не раніше отримання права власності на такий товар.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру