• Посилання скопійовано

Суть справи

Податок на нерухомість: не все так просто
Попри те що податок на нерухомість діє вже понад два роки, його адміністрування, особливо в 2015 році, здається, дивує навіть самих податківців. Яких тільки висновків не побачиш у рішеннях судових органів за позовами суб'єктів господарювання до територіальних рад! Поговоримо про те, що бухгалтерам слід тримати в полі особливої уваги.

Валютні послаблення
Нацбанк постановами від 03.06.2015 р. №354 (див. «ДК» №24/2015) та від 03.06.2015 р. №355 (див. «ДК» №24/2015) запровадив заходи валютного регулювання, які набрали чинності з 04.06.2015 р. Більшість тимчасових вимог щодо валютних операцій діяли й раніше, а Постановою №354 просто продовжено їх дію, проте є й деякі послаблення. Вимоги діятимуть до 03.09.2015 р. включно (якщо НБУ не прийме нову постанову, якою знову їх продовжить).

Чотири запитання про роботу з РРО
У зв'язку з розширенням сфери застосування РРО у суб'єктів господарювання з'являються нові запитання щодо роботи з РРО, тимчасом як старі потребують нових відповідей.

Реклама на транспортних засобах
Одним із видів реклами є розміщення інформації про СГ на транспортних засобах. Найпростіший приклад такої реклами — наклейки на транспортних засобах з інформацією про СГ та їхню продукцію. Про те, які витрати при цьому виникають у замовника та виконавця — резидентів на загальній системі оподаткування, як документально оформляється така реклама і відображається в обліку, читайте далі.

Оренда нерухомості і правовий статус ФОП
ФОП — платник ЄП 2-ї групи надає лише бухгалтерські послуги. У власності фізособи перебуває житлова нерухомість, загальна площа якої перевищує 100 кв. м. Чи має право така ФОП здавати в оренду цю нерухомість іншим фізособам не як суб'єкт підприємництва, а як звичайна фізособа? Які особливості оподаткування таких доходів?

Запит із ДПІ щодо податку на нерухомість
Підприємство отримало запит від ДПІ про надання копій документів на нерухоме майно з посиланням на п. 20.1 та пп. 266.3.3 ПКУ. Наскільки правомірним є такий запит і чи може бути призначена перевірка, якщо не надати документів?

Неплатник ПДВ виявився платником
У травні 2015 р. за першою подією (відвантаження товарів) продавець нарахував податкові зобов'язання, виписав та зареєстрував у ЄРПН податкову накладну на покупця — неплатника ПДВ (у полі «Особа (платник податку) — покупець» зазначено «Неплатник», у полі «ІПН покупця» проставлено умовний ІНН «100000000000»). У червні 2015 р. з'ясувалося, що реквізити покупця були подані неправильно: покупець товару насправді був платником ПДВ. Як виправити ситуацію?

Документи на товар
Договором поставки сторони обумовили надання всіх необхідних документів на товар, проте протягом місяця продавець їх так і не надав. Не маючи змоги продавати товар, покупець вирішив не платити за нього та письмово запропонував продавцю повернути товар. Чи правомірні дії покупця? Які наслідки очікують сторони, якщо при прийнятті товарів не вказано на відсутність документів в акті чи в претензії? Які строки надання супровідних документів?

Фонд соцстраху — контролюючий орган?
Ще з часу прийняття Закону №877, що мав на меті запровадження єдиних законодавчих процедур у діяльності контролюючих органів і повинен був стати своєрідною «конституцією державного контролю», час від часу контролюючі органи намагалися своїми листами вивести себе з-під дії цього закону та/або з-під дії законів, що запроваджують різного роду мораторії на контрольні заходи. Маємо лист ФСС з ТВП і відповідний лист Мінсоцполітики, які викликають у пам'яті відому фразу: «тут читаємо, а тут не читаємо». ФСС з ТВП у листі від 09.04.2015 р. №2.4-17-705 (див. «ДК» №24/2015) намагається обґрунтувати виведення його органів із числа тих, на які поширюється мораторій щодо перевірок. Спробуймо з'ясувати, чи поширюється на ФСС мораторій на перевірки, а також яка відповідальність може бути застосована за правопорушення в сфері соцстрахування.

Переоцінка необоротних активів та ПДВ
У травні 2015 р. підприємство прийняло рішення продати частину власного приміщення. Договірна продажна вартість необоротного активу виявилася меншою за його балансову вартість на початок звітного (податкового) періоду навіть з урахуванням переоцінки балансової вартості приміщення, що реалізується, яка була проведена в грудні 2014 року (у бік зменшення). Як правильно нарахувати ПЗ з ПДВ?

Якщо продавець — уже не платник ПДВ
Чи втрачається право на податковий кредит за податковою накладною, яка була зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних після анулювання реєстрації постачальника як платника ПДВ?

До змісту номеру