• Посилання скопійовано

Що нового

Затверджено порядок перетину кордону з Кримом

! Громадянам

КМУ затвердив Порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Так, в'їзд на тимчасово окуповану територію України та виїзд з неї здійснюються через контрольні пункти:

іноземців та осіб без громадянства — за паспортним документом та спеціальним дозволом, виданим територіальним органом ДМС;

громадян України — за умови пред'явлення будь-якого документа, визначеного статтею 5 Закону України «Про громадянство України» або статтею 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», а громадян України, що не досягли 16-річного віку, — з дотриманням вимог, передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. №57.

Контроль за в'їздом на тимчасово окуповану територію України та виїздом з неї осіб, транспортних засобів і переміщенням вантажів здійснюється в контрольних пунктах уповноваженими службовими особами контрольних органів і служб.

Паспортні та інші документи осіб перевіряються уповноваженими службовими особами підрозділу охорони державного кордону з метою встановлення їх дійсності та належності відповідній особі. Під час перевірки використовують технічні засоби контролю для пошуку ознак підробки у документах.

Інформація про осіб, які в'їжджають на тимчасово окуповану територію України або виїжджають з неї, вноситься уповноваженими службовими особами підрозділу охорони державного кордону до відповідної бази даних.

У паспортні документи та спеціальний дозвіл, що подаються іноземцями та особами без громадянства, які в'їжджають на тимчасово окуповану територію України або виїжджають з неї, службовими особами підрозділів охорони державного кордону проставляється спеціальна відмітка.

За порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, встановленого цим Порядком, особи притягуються до відповідальності згідно із законом.

Постанова КМУ від 04.06.2015 р. №367
набере чинності з дня опублікування
(станом на 09.06.2015 р. не опублікована)


Оновлено порядок виплати допомоги на дитину

! Роботодавцям, батькам

Кабінет Міністрів уніс зміни до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям із дітьми.

Згідно з документом, у разі звернення одного з батьків дитини (опікуна) за призначенням допомоги при народженні дитини орган соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, має право отримувати від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій відомості, необхідні для призначення допомоги при народженні дитини.

Особам, які на 30 червня 2014 р. мали право на отримання допомоги при народженні (усиновленні) дитини у розмірі, встановленому на першу дитину, після досягнення дитиною двох років на наступні 12 місяців призначається щомісячна допомога у розмірі 130 гривень.

У разі працевлаштування отримувача допомоги або виходу на роботу виплата допомоги у розмірі 130 гривень припиняється.

Крім того, встановлено, що у разі зміни місця проживання одержувача державної допомоги сім'ям із дітьми виплата її продовжується органом соціального захисту населення за новим місцем проживання або відбування покарання з дня (місяця) звернення.

Постанова КМУ від 04.06.2015 р. №355
набере чинності з дня опублікування
(станом на 09.06.2015 р. не опублікована)


Оновлено критерії оцінювання ступенів ризику із пожежної безпеки

! Суб'єктам господарювання

Кабмін виклав у новій редакції критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Так, критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері техногенної та пожежної безпеки, є:

1) провадження такої діяльності на:

потенційно небезпечних об'єктах, об'єктах підвищеної небезпеки, а також на об'єктах, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, за переліком, затвердженим постановою КМУ від 04.03.2015 р. №83;

об'єктах, віднесених до відповідної категорії за вибухопожежною та пожежною небезпекою;

2) кількість осіб, які перебувають на об'єкті;

3) умовна висота будинку;

4) площа об'єкта;

5) категорія складності об'єкта будівництва;

6) наявність підземних та/або підвальних поверхів, приміщень, споруд;

7) належність об'єкта до пам'яток архітектури та історії;

8) надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення.

Планові заходи державного нагляду за додержанням суб'єктами господарювання законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки здійснюються з такою періодичністю:

— з високим ступенем ризику — не частіше ніж один раз на рік;

— із середнім ступенем ризику — не частіше ніж один раз на 3 роки;

— з незначним ступенем ризику — не частіше ніж один раз на 5 років.

Постанова КМУ від 04.06.2015 р. №361
набере чинності з дня опублікування
(станом на 09.06.2015 р. не опублікована)


Оприбуткування готівки підприємцями: роз'яснення НБУ

! Підприємцям

НБУ нагадує, що Порядок ведення касових операцій у національній валюті України підприємствами (підприємцями) визначений Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим Постановою №637.

Прибуткові касові ордери і квитанції до них, а також видаткові касові ордери і видаткові відомості мають заповнюватися бухгалтером.

Отже, до підприємців, що здійснюють свою діяльність без створення юридичної особи, Положенням не висуваються вимоги щодо оформлення касових операцій прибутковими та видатковими касовими ордерами.

Крім того, згідно з Положенням підприємці Касової книги не ведуть.

При цьому фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему, та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат, у якій за підсумком робочого дня, протягом якого отримано дохід, на підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

Відсутність запису в Книзі обліку доходів і витрат про отриману підприємцем готівку є порушенням норм з обігу готівки та її неоприбуткуванням.

Також зазначено, що Положенням для підприємців не наведені вимоги щодо забезпечення належного облаштування каси та надійного зберігання готівкових коштів у ній.

Лист НБУ від 16.04.2015 р. №50-01015/25464


Слідчих зобов'язали надавати копію протоколу в разі тимчасового вилучення майна

! Суб'єктам господарювання

Президент підписав Закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку тимчасового вилучення майна та проведення обшуку».

Законом встановлено обов'язок слідчого, прокурора або іншої уповноваженої особи надавати копію протоколу про обшук та тимчасове вилучення майна.

При проведенні обшуку на підприємстві, в установі або організації другий примірник протоколу вручається керівнику або представникові підприємства, установи чи організації.

Закон України від 13.05.2015 р. №394-VIII чинний з 06.06.2015 р.


Військовий збір з купівлі-продажу валюти скасовано

! Усім

Президент підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору».

Законом скасовується 1,5% військовий збір з доходів громадян від операції з купівлі/продажу валюти.

Закон України від 12.05.2015 р. №381-VIII чинний з 11.06.2015 р.


Дозволена реєстрація земельних ділянок за документами до 2013 р.

! Власникам земельних ділянок

Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року».

Згідно з документом, якщо до 1 січня 2013 року була розроблена технічна документація із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про надання або передачу земельної ділянки у власність або надання в користування, у тому числі на умовах оренди, формування земельної ділянки як об'єкта цивільних прав, крім випадків, визначених ст. 79-1 ЗКУ, здійснюється за такою технічною документацією.

У разі якщо до 1 січня 2013 року була розроблена технічна документація із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про надання або передачу земельної ділянки у власність або надання в користування, у тому числі на умовах оренди, а відомості про таку земельну ділянку не внесені до Державного реєстру земель, державна реєстрація такої земельної ділянки здійснюється на підставі зазначеної технічної документації із землеустрою в порядку, встановленому законом.

Закон України від 14.05.2015 р. №418-VIII чинний з 06.06.2015 р.


Визначено порядок розрахунку діапазону цін для трансфертного ціноутворення

! Платникам податку на прибуток

Кабмін затвердив Порядок, який визначає процедуру розрахунку діапазону цін (рентабельності) та медіани такого діапазону для цілей трансфертного ціноутворення.

Так, для визначення діапазону цін використовується вибірка цін (фінансових показників) зіставних операцій, впорядкована за зростанням. Кожному значенню вибірки починаючи з мінімального присвоюється порядковий номер. Якщо вибірка містить два і більше однакових значення, до неї включаються всі такі значення. До вибірки не включається ціна контрольованої операції.

Діапазон цін складається зі значень вибірки цін зіставних операцій між нижнім та верхнім квартилем такого діапазону. Значення нижнього та верхнього квартиля є мінімальним та максимальним значенням діапазону цін.

Постанова КМУ від 04.06.2015 р. №381
набере чинності з дня опублікування
(станом на 09.06.2015 р. не опублікована)


Застосування КЕКВ: роз'яснює Держказначейство

! Бюджетникам

Згідно зі статтею 119 Бюджетного кодексу нецільовим використанням бюджетних коштів є їх витрачання на цілі, що не відповідає:

— бюджетним призначенням, установленим законом про Державний бюджет України;

— напрямам використання бюджетних коштів, визначеним у паспорті бюджетної програми або в порядку використання бюджетних коштів;

— бюджетним асигнуванням.

Здійснення видатків за відповідним кодом економічної класифікації не може бути метою, що встановлюється бюджетним призначенням або бюджетними асигнуваннями. Отже, здійснення видатків за кодом економічної класифікації, що не повною мірою відповідає економічній сутності платежу, однак відповідає меті, визначеній у паспорті бюджетної програми, не можна кваліфікувати як нецільове використання бюджетних коштів.

Крім того, Держказначейство роз'яснило, що оплата поточних видатків, оплата послуг, придбання матеріалів і предметів, які не беруться на облік як основні засоби, здійснюється за категорією 2200 «Використання товарів і послуг».

Видатки на придбання або створення власними силами активів, віднесених згідно із законодавством до основних засобів та окремих інших необоротних матеріальних активів, здійснюються за категорією 3100 «Придбання основного капіталу».

Об'єкт основних засобів оцінюється за первісною вартістю, якою є собівартість виробництва у разі самостійного виготовлення (створення).

У такому разі витрати на створення основного засобу мають здійснюватися за відповідним кодом економічної класифікації видатків бюджету капітальних видатків.

Лист Державної казначейської служби від 26.03.2015 р. №14-04/26-5630


ДФСУ — про порядок митного оформлення імпортних контрольованих товарів

! Юрособам

ДФСУ повідомила, що у разі митного оформлення товарів, які поміщуються у митний режим імпорту та ввозяться юридичними особами і які призначені/не призначені для продажу на митній території України, мета ввезення товарів на митну територію України визначатиметься шляхом заявлення про це, зокрема, в митній декларації. В такому разі слід взяти до уваги деякі нюанси:

а) якщо товари призначені для продажу (реалізації), у графі 44 за кодом «5111» або «5114» зазначається інформація про сертифікат відповідності або свідоцтво про визнання відповідності;

б) якщо товари не призначені для продажу (реалізації), у графі 44 інформація про сертифікат відповідності або свідоцтво про визнання відповідності зазначатися не повинна.

До внесення змін до Класифікатора документів, затвердженого наказом Мінфіну від 20.09.2012 р. №1011, у графі 44 за кодом «5506» зазначаються номер та дата повідомлення декларанта про те, що імпортований товар не призначений для продажу на митній території України, з проставленням перед кодом документа «5506» символу «d».

Крім того, зазначено, що товари (крім підакцизних) з сумарною фактурною вартістю понад 10000 євро (в еквіваленті), що пересилаються на митну територію України у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях, у ручній поклажі, супроводжуваному та несупроводжуваному багажі; товари (крім підакцизних), незалежно від їх фактурної вартості, що переміщуються на митну територію України у вантажних відправленнях, підлягають митному оформленню з поданням митної декларації. В такому разі актуальним є питання оформлення і сертифікатів відповідності або свідоцтв про визнання відповідності, незалежно від мети ввезення таких товарів, із зазначенням у митній декларації в графі 44 за кодом «5111» або «5114» інформації про такі сертифікати або свідоцтва.

Лист ДФСУ від 28.05.2015 р. №18900/7/99-99-24-03-01-17


Посилено соцзахист військових

! Мобілізованим

Президент підписав Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду.

Документом установлено, що за працівниками, які були призвані під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв'язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв'язку з прийняттям на військову службу за контрактом, але не більше ніж на строк укладеного контракту, зберігаються місце роботи, посада та виплата їм компенсації середнього заробітку. Виплата таких компенсацій провадиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Крім того, громадяни, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частинами 3, 4 ст. 119 КзпП, а також ч. 1 ст. 51, ч. 5 ст. 53, ч. 3 ст. 57, ч. 5 ст. 61 Закону про освіту.

Закон України від 14.05.2015 р. №433-VIII чинний з 11.06.2015 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру