• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Засновник у ролі директора
Чи може функцію керівника на період його відсутності виконувати засновник (який не є працівником підприємства)? Чи слід із таким засновником укладати трудовий договір? Чи треба нараховувати ЄСВ з мінімальної заробітної плати, якщо статутом прямо передбачено виконання функцій керівника за його відсутності (без нарахування зарплати)?

Курсові різниці за розрахунками з учасниками
Засновник-юрособа поповнює статутний капітал частинами. Як вести облік курсових різниць щодо неоплаченого капіталу? Чи треба за цими сумами взагалі визначати курсові різниці? Якою датою зараховувати заборгованість засновника перед підприємством: на дату зарахування валюти на розподільчий чи поточний рахунок підприємства?

Некоректне заповнення додатка Д2
У зв'язку з неправильним заповненням додатка 2 до податкової декларації з ПДВ за лютий 2015 р. виникла недоїмка в сумі 58 тис. грн: замість колонки 4 додатка Д2 вона мала бути розташована в колонці 3. Виправлення зроблено під час подання уточнюючого розрахунку вже після 20 березня. Ні камеральної, ні документальної перевірки щодо суми, заявленої до бюджетного відшкодування, не проводилося, заявлена до бюджетного відшкодування сума не відшкодована ні на рахунок товариства, ні в рахунок наступних платежів. Чи правомірним є застосування податківцями 20-відсоткового штрафу та пені?

Чи має значення код виду платежу при сплаті податків?
Підприємство не має податкового боргу, проте податковий інспектор звернувся з проханням сплатити податок із зазначенням коду 140 — «Надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу». Чим це може загрожувати підприємству?

Кредит-нота в обліку після 01.01.2015 р.
У лютому — березні 2013 р. отримали товар від іноземного постачальника, реалізували, з постачальником розрахувалися частково. 20.05.2015 р. постачальник виставив нам кредит-ноту на борг за цими поставками. Чи треба відобразити доходи та нараховувати ПДВ? Яка ситуація з валютним контролем?

Один платник ПДВ — два електронні рахунки
ДФСУ в січні надіслала повідомлення про відкриття електронного рахунка по «Медку». А у квітні 2015 р. надіслала ще одне повідомлення про відкриття нового рахунка. У відповідь на запит отримуємо повідомлення, що обидва рахунки є актуальними. Податківці відповіді на запитання, яким саме рахунком користуватися, не дають, скеровують до Казначейства.

До змісту номеру