• Посилання скопійовано

Ліки та ПДВ: аналіз оподаткування

Не є таємницею, що податки, які сплачують з реалізації ліків їх виробники, імпортери, а також роздрібні продавці, формують ціну таких ліків, а отже — лягають на плечі фізосіб, які ці ліки купують. Тому поновлення пільги з ПДВ для деяких ліків в Україні — це добра новина для кінцевих споживачів. А от те, як відіб'ється така пільга на продавцях та імпортерах, проаналізуємо в цій статті.

Нагадаємо, що станом на 01.01.2015 р. в Україні фактично не було звільнених від сплати ПДВ ліків — усі операції з їх постачання або імпортування до України оподатковувалися за ставками 7% (згідно з пп. «в» п. 193.1 ПКУ) або 20%. Винятком були, зрозуміло, операції з експорту таких ліків (де застосовувалася ставка 0%) і тимчасові пільги, встановлені підрозділом 2 р. ХХ ПКУ. Так, на період проведення АТО звільнено від сплати ПДВ операції з постачання лікарських препаратів і медичних виробів, які призначені для використання закладами охорони здоров'я і передбачені для використання при лікуванні фізосіб, які отримали поранення, контузії та інші ушкодження здоров'я, за переліком, установленим КМУ, а також лікарських препаратів і медичних виробів відповідно до пп «в» п. 193.1 ПКУ в обсягах, визначених КМУ (п. 32 підр. 2 р. ХХ ПКУ).

Зазначимо, що такий перелік та обсяги КМУ повинен був затвердити ще 2014 року, проте так і не зробив цього. Як пояснюють податківці (ЗІР, код консультації 210.08), оскільки згадані обсяги і перелік КМУ нині не визначені, ці товари не звільняються від оподаткування ввізним митом і ПДВ.

З 07.05.2015 р. набрали чинності зміни до ПКУ, що загрожують, незважаючи на їх позитивність для кінцевих споживачів, внести нове сум'яття в голови продавців ліків. Закон України від 09.04.2015 р. №332-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування деяких лікарських засобів і медичних виробів» додав до підрозділу 2 р. ХХ ПКУ новий п. 38, а з ним і нову пільгу з ПДВ. Розгляньмо її уважно.

Тимчасово, до 31 березня 2019 року, звільняються від оподаткування ПДВ такі операції з лікарськими засобами, внесеними до Державного реєстру лікарських засобів, і з медичними виробами, внесеними до Державного реєстру медичної техніки і виробів медичного призначення та/або введеними в обіг відповідно до законодавства у сфері технічного регулювання та оцінки відповідності:

операції з увезення на митну територію України і з першого постачання на митній території України;

операції з першого постачання виробником на митній території України;

операції з постачання (передачі) в системі охорони здоров'я від центрального органу виконавчої влади України, що забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, та/або від державних підприємств, створених за наказом цього центрального органу виконавчої влади, до кінцевого споживача (пацієнта) в межах виконання бюджетних програм із забезпечення медичних заходів державних програм та/або комплексних заходів програмного характеру у сфері охорони здоров'я.

Зрозуміло, йдеться лише про ті операції, що будуть здійснені з дати набрання чинності зазначеним Законом, і лише ті з них, що здійснюються відповідно до внесених ним змін до ПКУ. Крім того, якщо надалі принцип цільового використання таких лікарських засобів і медичних виробів буде порушений платником податку, то останній повинен буде збільшити податкові зобов'язання за підсумками податкового періоду, в який таке порушення мало місце. В цьому разі йому доведеться донарахувати суму ПДВ, яка повинна була бути сплачена під час ввезення або нарахована під час постачання (абз. 6 п. 38 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ).

Спочатку здається, що ці операції — це три різні випадки, які ніщо не пов'язує, крім пільги, і що вони можуть виникнути у будь-якого постачальника/імпортера ліків. Проте таке враження швидко минає, коли читаєш продовження п. 38 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ.

По-перше, звільнення від оподаткування ПДВ, передбачене цим пунктом, застосовується тільки в тому випадку, якщо ввезення та/або постачання здійснюється на підставі договорів зі спеціалізованими організаціями, що здійснюють державні закупівлі1, укладених на виконання угод між МОЗ України та відповідною спеціалізованою організацією, що здійснює закупівлі, в межах виконання бюджетних програм щодо забезпечення медичних заходів державних програм та/або комплексних заходів програмного характеру у сфері охорони здоров'я (абз. 5 п. 38 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ).

По-друге, згідно з Прикінцевими положеннями зазначеного вище закону, КМУ до 07.07.2015 р. має затвердити (а чи затвердить — життя покаже) Перелік лікарських засобів і медичних виробів, які закуповуються на підставі угод про закупівлю зі спеціалізованими організаціями, що здійснюють закупівлі, та Порядок ввезення, постачання та цільового використання лікарських засобів, медичних виробів, які звільняються від оподаткування ПДВ відповідно до зазначеного пункту ПКУ. Наразі таких документів немає, а тому й застосування пільги для таких товарів на сьогоднішній день неможливе.

Таким чином, шановні продавці та імпортери ліків, не тіште себе марною надією: ця пільга торкнеться тільки тих організацій, які здійснюють виробництво, імпорт і перепродаж ліків за рахунок бюджетних коштів, і лише тих господарських операцій, які здійснюються на підставі договорів зі спеціалізованими організаціями, що проводять державні закупівлі в межах виконання бюджетних програм. Ті ж, хто не здійснює продаж ліків державі, цією пільгою не користуватимуться.

З іншого боку, в Україні досі діє система безоплатного відпуску аптеками ліків деяким категоріям населення (див. постанову КМУ від 17.08.98 р. №1303). Зрозуміло, насправді аптеки надають ліки за рецептами, але бюджет їм відшкодовує понесені витрати на придбання/виготовлення таких ліків. Тож, по суті, відбувається придбання ліків за рахунок бюджетних коштів, а тому чекаємо роз'яснень від податківців та/або КМУ, чи звільняє зазначена пільга таке безоплатне постачання від сплати ПДВ.

У разі позитивної відповіді аптекам, що скористалися при придбанні таких безоплатно виданих згодом ліків правом на податковий кредит з ПДВ, доведеться визнати податкове зобов'язання відповідно до п. 198.5 ПКУ (виходячи з ціни їх придбання/виготовлення, п. 189.1 ПКУ). А поки що ДФСУ говорить: зважаючи на відсутність затвердженого переліку КМУ, до чого нову пільгу з ПДВ застосовувати, нею ніхто не користуватиметься2.

1 Відповідно до Закону України від 10.04.2014 р. №1197-VII «Про здійснення державних закупівель».

2 http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/print-197945.html.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру