• Посилання скопійовано

Що нового

Затверджено Інструкцію про порядок сплати ЄСВ

! Платникам ЄСВ

Мінфін затвердив Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Інструкція визначає процедуру нарахування і сплати єдиного внеску страхувальниками, визначеними Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування», нарахування і сплати фінансових санкцій, стягнення заборгованості зі сплати страхових коштів Державною фіскальною службою України та її територіальними органами.

Наказ Мінфіну від 20.04.2015 р. №449
набере чинності з дня опублікування (станом на 26.05.2015 р. не опублікований)


Звіт з ЄСВ: порядок заповнення в разі отримання компенсації з бюджету

! Платникам ЄСВ

Якщо роботодавець нараховує мобілізованим працівникам середній заробіток, а також не подає звітів на отримання компенсаційних виплат із бюджету (наприклад, через проблеми із засвідченням звітів військкоматами) і, відповідно, не отримує такі компенсації, то сума середнього заробітку, що виплачується за рахунок коштів роботодавця, у складі заробітної плати є базою нарахування єдиного внеску. У цьому випадку сума нарахованого мобілізованому працівнику середнього заробітку у звітному місяці у складі заробітної плати відображається в таблицях 1 та 6 до Звіту з єдиного внеску за такий місяць.

Отже, сума нарахованого мобілізованому працівнику середнього заробітку, який не компенсується з бюджету, відображається у:

1) рядку 1.1 з перенесенням до рядка 1;

2) рядку 2.1.1 (2.1.2, 2.1.3, 2.1.7) з перенесенням до рядків 2.1 та 2; рядку 3.1.1 (3.1.2, 3.1.3, 3.1.7) з перенесенням до рядків 3.1 та 3; рядку 4.1.1 (4.1.3) з перенесенням до рядків 4.1 та 4 таблиці 1 Звіту з єдиного внеску.

Сума єдиного внеску, що утримується зі середнього заробітку, — у рядках 5.1 — 5.3 з перенесенням до рядка 5 таблиці 1 додатка 4 до Звіту з єдиного внеску.

У таблиці 6 до Звіту з єдиного внеску сума нарахованого мобілізованому працівнику середнього заробітку, яка не компенсується з бюджету, відображається у складі заробітної плати, зокрема:

— у реквізиті 9 «Код категорії ЗО» — 1 (або інший);

— у реквізиті 11 «Місяць та рік, за який проведено нарахування» — поточний місяць (за який працівнику нараховано середній заробіток);

— у реквізиті 15 «Кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця» — кількість календарних днів у поточному місяці, якщо працівник увесь місяць перебував у трудових відносинах (за весь місяць йому нараховано середній заробіток);

— у реквізиті 17 «Загальна сума нарахованої заробітної плати/доходу (усього з початку звітного місяця)» — сума нарахованого працівникові середнього заробітку в поточному місяці;

— у реквізиті 18 «Сума нарахованої заробітної плати/доходу у межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок» — сума середнього заробітку працівника за поточний місяць, з якого сплачується єдиний внесок (ця сума не може перевищувати 20706 грн у січні — листопаді 2015 року);

— у реквізиті 19 «Сума єдиного внеску за звітний місяць (із заробітної плати/доходу)» — сума єдиного внеску, що утримується зі середнього заробітку, нарахованого працівнику за поточний місяць.

Лист ДФСУ від 13.05.2015 р. №16781/7/99-99-17-03-01-17


Підприємець не може бути засновником господарського товариства

! Фізособам-підприємцям

ДФСУ роз'яснила, що фізична особа — підприємець не може бути засновником господарського товариства, а її майно не може бути внеском до статутного капіталу господарського товариства.

При цьому право приватної власності закріплено ст. 41 Конституції України та ст. 325 ЦКУ, згідно з якими суб'єктами права власності є фізичні особи та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати. Склад, кількість та вартість майна, яке може бути у власності фізичних та юридичних осіб, не обмежені. Законом може встановлюватися обмеження розміру земельної ділянки, яка може бути у власності фізичної та юридичної особи.

Такий суб'єкт права власності, як фізична особа — підприємець, чинним законодавством не визначений. Тому, оскільки фізособа-підприємець не може бути власником нерухомого або рухомого майна, придбання, спорудження, будівництво такого майна та операції з передачі права власності на таке майно фізособою-підприємцем можуть здійснюватися тільки як фізичною особою.

Лист ДФСУ від 28.04.2015 р. №4000/Б/99-99-17-02-02-14


Компенсація за невикористану соцвідпустку — роз'яснює Мінсоцполітики

! Роботодавцям

Мінсоцполітики повідомило, що чинним законодавством не визначено строку давності, після якого працівник втрачає право на додаткові соціальні відпустки. Якщо він з якихось причин не скористався своїм правом на таку відпустку за попередній рік чи за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні цієї відпустки.

Таким чином, якщо працівник звільняється з роботи у відповідному році і має невикористану соціальну відпустку за цей рік, йому має бути виплачена за неї грошова компенсація. На новому місці роботи він не матиме права на отримання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, оскільки така відпустка надається один раз протягом відповідного календарного року.

Можливості перерахування грошової компенсації за невикористані дні зазначеної соціальної відпустки на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник при звільненні за переведенням, чинним законодавством не передбачено.

Лист Мінсоцполітики від 24.03.2015 р. №4053/0/14-15/18


З 1 січня 2016 року — оформлення та видача внутрішніх паспортів нового зразка

! Громадянам

Кабмін затвердив зразок і технічний опис бланка паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм, а також зразок і технічний опис бланка паспорта громадянина України, який не містить безконтактного електронного носія.

Згідно з постановою, оформлення та видача паспортів нового зразка почнеться з 1 січня 2016 року.

До завершення роботи з упровадження оформлення і видачі паспорта громадянина України, зразки бланків якого затверджені цією постановою, паспорт громадянина України може оформлятися з використанням бланка попереднього зразка.

Постанова КМУ від 25.03.2015 р. №302
набере чинності з дня опублікування (станом на 26.05.2015 р. не опублікована)


Вартість товарів, придбаних у платників із зони АТО, відноситься до витрат

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ нагадує, що об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є, зокрема, прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування фінансового результату до оподаткування у фінзвітності підприємства (відповідно до національних положень бухобліку або міжнародних стандартів фінзвітності) на податкові різниці.

При цьому нормами ПКУ не передбачено жодних обмежень щодо права відносити на витрати платника податку на прибуток підприємств вартість товарів (робіт, послуг), придбаних у платників податків із юридичною адресою та місцезнаходженням у зоні проведення АТО в Донецькій і Луганській областях.

Лист ДФСУ від 31.03.2015 р. №6711/6/99-99-19-02-02-15


Щорічні відпустки: виплата компенсації у разі переходу на інше підприємство

! Роботодавцям

ДФСУ зазначає, що у разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник.

Така сума компенсації нараховується та відображається роботодавцем у таблиці 6 додатка 4 звіту з ЄСВ у складі загальної суми нарахованої зарплати.

Лист ДФСУ від 14.02.2015 р. №3548/5/99-99-17-03-03-15


Лікарняні для переселенців не є базою нарахування ЄСВ

! Переселенцям

ДФСУ зазначила, що допомога по тимчасовій непрацездатності, що виплачується за рахунок Фонду соцстрахування, не є базою нарахування та утримання ЄСВ для осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО.

Це пояснюється тим, що Фонд не є роботодавцем для вищезазначених осіб.

Лист ДФСУ від 20.05.2015 р. №17749/7/99-99-17-03-01-17


Як обчислюється страховий стаж?

! Платникам ЄСВ

ПФУ розглянув питання щодо порядку обчислення страхового стажу та повідомив.

Страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж після 01.01.2004 р. обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою за мінімальний страховий внесок.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою за мінімальний страховий внесок, до страхового стажу зараховується період, визначений за кожен місяць сплати страхових внесків за формулою, передбаченою абз. 3 ч. 3 ст. 24 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

При цьому, якщо база нарахування єдиного внеску (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.

Лист ПФУ від 27.03.2015 р. №21091/02-20


Мінсоцполітики роз'яснило порядок оплати тимчасової непрацездатності

! Роботодавцям

Мінсоцполітики нагадує, що дні тимчасової непрацездатності застрахованій особі оплачуються залежно від страхового стажу в розмірах:

— 60% середньої заробітної плати — особі, яка має страховий стаж до п'яти років;

— 80% середньої заробітної плати — особі, яка має страховий стаж від п'яти до восьми років;

— 100% середньої заробітної плати — особі, яка має страховий стаж понад вісім років;

— 100% середньої заробітної плати — особам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом соцстраху з тимчасової втрати працездатності починаючи з 6-го дня непрацездатності.

Оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця.

Лист Мінсоцполітики від 21.04.2015 р. №251/18/99-15


Скасовано податок на доходи нерезидентів за борговими держзобов'язаннями

! Позикодавцям-нерезидентам

Президент підписав Закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих нерезидентами за борговими зобов'язаннями.

Закон звільняє від оподаткування податком на прибуток доходи, отримані нерезидентами у вигляді процентів або доходу (дисконту) на державні цінні папери чи облігації місцевих позик або боргові цінні папери, виконання зобов'язань за якими забезпечено державними або місцевими гарантіями, продані або розміщені нерезидентам за межами території України через уповноважених агентів нерезидентів, або процентів, сплачених нерезидентам за отримані державою або до бюджету АРК чи міського бюджету позики (кредити або зовнішні запозичення), які відображаються в Державному бюджеті України або місцевих бюджетах чи кошторисі Нацбанку, або за кредити (позики), які отримані суб'єктами господарювання та виконання яких забезпечено державними або місцевими гарантіями.

Крім того, передбачено, що сума таких доходів не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО.

Закон України від 22.05.2015 р. №482-VIII чинний з 27.05.2015 р.


Спецрахунки на компенсаційні виплати мобілізованим не відкриваються

! Роботодавцям

Державна казначейська служба розглянула питання щодо перерахування компенсації у межах середнього заробітку осіб, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, та повідомила.

Враховуючи, що компенсація надається структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчим органам міських, районних у містах (крім мм. Києва та Севастополя) рад на підставі звітів про фактичні витрати підприємств, установ, організацій на виплату середнього заробітку працівникам, Порядком №105 не передбачено відкриття рахунків за спеціальними режимами їх використання.

Лист Держказначейської служби від 25.05.2015 р. №14-11/315-15327


Розраховуємо середню зарплату для призначення декретної допомоги

! Роботодавцям

Мінсоцполітики нагадує, що для розрахунку допомоги по вагітності та пологах середньоденна зарплата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період зарплати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та 6-річного віку за медичним висновком).

У разі коли застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала із зазначених вище поважних причин, для обчислення середньої зарплати лише заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, та виплати, що не передбачені актами законодавства або що проводяться понад установлені зазначеними актами норми, у такому місяці враховуються пропорційно до відпрацьованого часу.

Лист Мінсоцполітики від 06.02.2015 р. №64/18/99-15


Відмова в прийнятті звітності з податку на прибуток: у яких випадках?

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ нагадала, що новою редакцією Податкового кодексу не передбачено права платника податку, який сплачує авансовий внесок, подавати декларацію з податку на прибуток за перший квартал у разі неотримання ним прибутку або отримання збитку.

Декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків. При цьому платник податків зобов'язаний за кожен звітний період, у якому виникають об'єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

У разі подання декларації, заповненої з порушенням, контролюючий орган зобов'язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову в прийнятті його декларації із зазначенням причин відмови.

Враховуючи це, ДФСУ зобов'язує податкові інспекції у разі подання декларації з податку на прибуток за період, що не відповідає звітному, надсилати кожному такому платникові податку повідомлення про відмову у прийнятті звітності.

Лист ДФСУ від 29.04.2015 р. №15562/7/99-99-15-02-01

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру