• Посилання скопійовано

Суть справи

Коригуємо використане від'ємне значення
Від'ємне значення з ПДВ та його коригування — лідер запитань у бухгалтерів. Поговоримо про такі ситуації, коли від'ємне значення, сформоване до 1 лютого, вже використано для погашення зобов'язань наступних періодів.

Застосування РРО платниками ЄП
На жаль, попри очікування платників ЄП, розраховувати на звільнення від застосування реєстраторів розрахункових операцій їм немає сенсу: уряд у цьому питанні впевнено посідає незмінну позицію. Враховуючи цей факт, з'ясуймо, кому з когорти платників ЄП і в яких випадках треба використовувати касові апарати.

Понижуючий коефіцієнт у звіті з ЄСВ
З березня 2015 р. набрав чинності новий порядок застосування понижуючого коефіцієнта до ставок ЄСВ, визначених ч. 5 і абз. 2 ч. 6 ст. 8 Закону про ЄСВ. Як саме працює цей порядок і яких критеріїв слід дотримати для його застосування, ми вже писали. А в цій статті розглянемо, як відображати застосування коефіцієнта у звіті з ЄСВ (у додатку 4).

ЄП мінус ПДВ = 2 чи 4?
Юридична особа є платником ПДВ та єдиного податку третьої групи за ставкою 2%. Реєстрацію ПДВ анульовано за ініціативою податкового органу згідно з пп. «ж» п. 184.1 ПКУ в середині кварталу. Яку ставку єдиного податку слід застосовувати у період до кінця такого кварталу — 2% чи 4%? Яким є порядок зміни ставки єдиного податку та як заповнювати декларацію з єдиного податку за цей квартал?

Платіжні картки та РРО: танцюють усі?
П'ять — сім тисяч гривень — орієнтовна ціна питання при придбанні одного реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО). Над цією цифрою замислилося чимало СГ, які наразі не є щасливими власниками РРО. Якщо розрахунки у СГ за послуги повністю або частково здійснюються із застосуванням готівкових платежів або безготівкових, але з використанням електронних платіжних засобів, постає запитання: чи треба застосовувати РРО? Чи є винятки з цього правила? Спробуємо з'ясувати, відповідаючи на запитання читачів.

Кінцеві бенефіціари — продовження історії
Ажіотаж, що зчинився навколо надання держреєстраторам інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юросіб, змусив законодавців прийняти 21.05.2015 р. Закон України №475-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи» (див. «ДК» №22/2015). Докладніше про нього читайте далі. Сам Закон невеликий, але вносить істотні зміни до старого порядку і термінів подання такої інформації, а також відповідальності за їх порушення.

Відповідальність за неподання форми №4
У практиці вітчизняного бізнесу періодично виникають певні «дедлайни», в яких за відсутності належної організації мусять взяти участь усі або переважна частина суб'єктів господарювання, під загрозою великого штрафу. Цього року такою нагальною справою з крайнім терміном було подання держреєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи. Наразі 21 травня 2015 р. Верховною Радою прийнято Закон №475 (див. «ДК» №22/2015), яким до Закону №1701 та Закону про держреєстрацію вносяться зміни, що продовжують строк подання інформації ще на 4 місяці: до 25 вересня 2015 р.

Ліки та ПДВ: аналіз оподаткування
Не є таємницею, що податки, які сплачують з реалізації ліків їх виробники, імпортери, а також роздрібні продавці, формують ціну таких ліків, а отже — лягають на плечі фізосіб, які ці ліки купують. Тому поновлення пільги з ПДВ для деяких ліків в Україні — це добра новина для кінцевих споживачів. А от те, як відіб'ється така пільга на продавцях та імпортерах, проаналізуємо в цій статті.

Страхування майна підприємства
Чи може підприємство застрахувати своє майно? Як такі операції відображаються в обліку в 2015 році?

Документи перевірені, але ще потрібні
Якщо на підприємстві пройшла планова перевірка ДПІ за 3 роки, то чи може підприємство здати документи, охоплені перевіркою, до архіву?

Донараховуємо індексацію
, чи можна в травні 2015 р. нарахувати її відразу за всі місяці 2015 р.? Останнє підвищення зарплати було в серпні 2014 р. до 4000 грн, тобто цей місяць є базовим. У 2014 р. індексація нараховувалася. Чи правильно буде одноразове нарахувати індексацію в травні 2015 р. у розмірі 93,4%?

Відступлення права вимоги «єдиннику»
ТОВ на загальній системі хоче відступити право вимоги боргу в 10 тис. грн. Відступає ТОВ на єдиному податку. Варіантів два: відступлення за 3 тис. гривень або відступлення безоплатно. Який варіант є вигіднішим з погляду оподаткування? Коли виникає дохід у ТОВ на єдиному податку — з моменту передання прав чи коли фактично будуть перераховані гроші за відступленням?

Обіг готівки: порушення та покарання
Особи, винні в порушенні порядку ведення операцій із готівкою, притягуються до відповідальності згідно з вимогами Положення №637. Розміри та порядок застосування штрафних санкцій за порушення у сфері готівкового обігу в національній валюті України встановлені Указом №436. Крім того, порушення, пов'язані з готівковим обігом, тягнуть за собою адміністративну відповідальність. Розгляньмо ситуації, які можуть призвести до виникнення штрафних санкцій.

ПДФО по справедливості
ВРУ продовжує змінювати оподаткування фізосіб, ставлячи за мету «вибілювання» доходів населення й одночасне зниження податкового навантаження. Черговий Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справедливого оподаткування доходів фізичних осіб в інтервалі від 10 до 17 розмірів мінімальної заробітної плати» (проект від 07.04.2015 р. №2576, див. «ДК» №22/2015), прийнятий ВРУ 19.05.2015 р., змінює правила справляння ПДФО та ЄСВ із таких доходів.

До змісту номеру