• Посилання скопійовано

Курсові різниці і ПЗ з ПДВ

Підприємство отримало аванс від нерезидента за послуги, які будуть надані на території України. ПЗ з ПДВ відобразили своєчасно і в повному обсязі. На дату підписання акта за визначеною курсовою різницею були донараховані ПЗ з ПДВ. Чи правильно було відображено в обліку податкові зобов'язання з ПДВ?

Постачання послуг на митній території України є об'єктом оподаткування ПДВ (п. 185.1 ПКУ). Якщо місцем постачання послуг є митна територія України, то, відповідно до ст. 186 ПКУ, ПЗ з ПДВ визначаються за датою, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— дата зарахування коштів (авансу за послуги) від покупця-нерезидента;

— дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг покупцю-нерезиденту від платника ПДВ.

Отже, враховуючи умови запитання, платник ПДВ відображає податкові зобов'язання за першою подією — датою отримання авансу від нерезидента за курсом НБУ, встановленим на дату надходження коштів. Зверніть увагу: на дату оформлення акта робити перерахунок ПЗ з ПДВ не треба.

Відповідно до абз. 2 п. 6 П(С)БО 211 сума авансу в іноземній валюті при включенні до складу доходу звітного періоду перераховується у валюту звітності із застосуванням валютного курсу на початок дня дати одержання авансу. До речі, з 31.03.2015 р. офіційний курс гривні до іноземних валют установлюється згідно з оновленим п. 9 Положення №4962 і починає діяти наступного робочого дня після дня встановлення. Курс, установлений на останній робочий день тижня або на передсвятковий день, діє протягом наступних вихідних або святкових днів. Курс, установлений в останній робочий день тижня або в передсвятковий день, починає діяти в перший робочий день наступного тижня чи в перший післясвятковий робочий день. А курс, установлений в останній робочий день місяця (для інших іноземних валют — додаток 2 до Положення №496), починає діяти з першого числа наступного календарного місяця і діє до кінця цього місяця.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів», затверджене наказом Мінфіну від 10.08.2000 р. №193

2 Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та курсу банківських металів, затверджене постановою НБУ від 12.11.2003 р. №496.

Зарахування авансу призводить до утворення зобов'язань підприємства перед покупцем, які не будуть погашені коштами або їх еквівалентами. Отже, така стаття згідно з п. 4 П(С)БО 21 вважатиметься немонетарною. На кожну дату балансу немонетарні статті відображаються за історичною собівартістю. Немонетарні статті не перераховуються в бухгалтерському обліку ні на дату балансу, ні на дату завершальної господарської операції. А це означає, що курсові різниці за такими статтями не визначаються. Отже, на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг, підприємство відображає дохід за курсом НБУ на дату одержання валюти.

Враховуючи наведене, робимо висновок, що платник ПДВ повинен зробити виправлення у декларації з ПДВ, адже за неправомірно визначеною курсовою різницею були безпідставно нараховані ПЗ з ПДВ. Штрафних санкцій та пені у разі такого виправлення не буде, бо факту заниження податкового зобов'язання немає.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру