• Посилання скопійовано

Суть справи

Звітність з трансфертного ціноутворення за 2014 рік
Нормами п. 2 р. ІІ Закону №72 встановлено обов'язок формування звітності з трансфертного ціноутворення за 2014 рік з урахуванням норм ст. 39 ПКУ у редакції, що діяла до 1 січня 2015 року. Які ще нюанси треба врахувати під час підготовки звітності з ТЦ за 2014 рік та якою редакцією тих чи інших законодавчих норм слід керуватися, розглянемо далі.

ТЦ і податковий контроль
Законодавчі норми щодо трансфертного ціноутворення з 1 січня 2015 року істотно змінилися. Яка редакція тієї чи іншої норми діятиме в 2015 році в тому чи іншому аспекті трансфертного ціноутворення? Головний податковий орган у листі від 23.03.2015 р. №9853/7/99-99-22-01-02-17 (див. «ДК» №17-18/2015) надав роз'яснення щодо окремих питань застосування законодавчих норм у частині податкового контролю за трансфертним ціноутворенням.

Запрошення до податкової
Віднедавна, а саме з березня 2015 року, платникам податків «полетіли» масові запрошення завітати до податкової інспекції. Ці запрошення в народі з іронією називають «листами щастя». З'ясуймо, що таке «запрошення», які права й обов'язки у платників, як реагувати та яка передбачена відповідальність за неявку до податківців.

Електронні ліцензії та інші зміни
Перший погляд на новий Закон про ліцензування (далі — Закон №222), що почне діяти вже з 28.06.2015 р., зайвий раз підтверджує, що ми на шляху до запровадження цивілізованої дозвільної системи. Хоча при уважному вивченні його тексту запитання все-таки виникають. Проте навіть на перший погляд видно, що написаний він професіоналами. Але про все за порядком.

Облік військовозобов'язаних на підприємстві
Персональний облік військовозобов'язаних та призовників на підприємствах — це частина обов'язків працедавця. Він має свої особливості, а за його порушення передбачено відповідальність. Останнім часом значення цього обліку зросло.

Зміна ціни
Проаналізуймо правові особливості, документальне оформлення та наслідки перегляду ціни за договором в обліку продавця та покупця.

Форма №1ДФ за I квартал 2015 р.
За підсумками I кварталу 2015 р. податкові агенти подають податкову звітність з ПДФО та військового збору за довгоочікуваною новою формою №1ДФ, затвердженою наказом Мінфіну України від 13.01.2015 р. №4. Про нову форму №1ДФ «ДК» вже писав у №9/2015, а зараз розглянемо практичні ситуації, які можуть виникнути при складанні цього звіту та виправленні (в майбутньому) помилок, допущених у ньому.

Податковий компроміс updated
9 квітня 2015 року у ВРУ роздано для ознайомлення законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення порядку застосування податкового компромісу», зареєстрований 07.04.2015 р. за №2593. Поговоримо про те, як законодавець усе-таки намагається вдосконалити свій задум щодо розрахунків бізнесу перед бюджетом за «старими гріхами».

Нульова ціна: податкові наслідки
Іноді при постачанні (реалізації) товарів, послуг, необоротних активів продавець та покупець встановлюють нульову ціну. Такі випадки називають по-різному: безкоштовна роздача, дарування, роздача з рекламною метою тощо. Спільне у них одне — у покупця не виникають зобов'язання з оплати отриманих товарів, послуг. Проте і в покупця, і в продавця виникають податкові наслідки навіть від такої безоплатної операції. Які саме, розглянемо далі.

Телефонні переговори працівників і ПДФО
Чи виникає об'єкт оподаткування ПДФО та військовим збором, якщо підприємство оплачує вартість розмов, які здійснюють його працівники з мобільних телефонів?

До змісту номеру