• Посилання скопійовано

Що нового

Складання накладних за щоденними підсумками: нюанси

! Платникам ПДВ

ДФСУ повідомила, що платник податку, який здійснює операції з постачання товарів кінцевому споживачу з використанням двох і більше касових апаратів, у тому числі через свої філії та/або структурні підрозділи, яким делегується право виписувати податкові накладні, на власний розсуд може прийняти рішення щодо складання податкових накладних за такими операціями, а саме:

— складати окрему податкову накладну за щоденними підсумками операцій з постачання товарів, здійснених через окремий касовий апарат, у якій обсяг постачання та сума ПДВ повинні відповідати фактичній сумі виторгу та сумі ПДВ, яка відображена у Z-звіті такого касового апарата;

— складати одну податкову накладну за щоденними підсумками операцій з постачання товарів, здійснених через усі касові апарати платника (в тому числі через ті, що розташовані у філіях чи структурних підрозділах). При цьому обсяг постачання та сума ПДВ, зазначені в такій податковій накладній, повинні відповідати загальній сумі виторгу та сумі ПДВ, яка відображена у Z-звітах усіх касових апаратів підприємства.

Лист ДФС України від 03.03.2015 р. №4436/6/99-99-19-03-02-15


ДФСУ про заповнення деяких граф податкової накладної

! Платникам ПДВ

ДФСУ нагадує: якщо вартість послуги визначається із застосуванням одиниць обліку, які відображаються у первинних документах, регістрах бухобліку, то у графах 5.1 та 5.2 податкової накладної зазначаються одиниці виміру (умовне позначення і код) згідно з КСПОВО, у тому числі й у разі коли одиницею обліку послуги згідно з договором визначено гривню. У разі якщо послуга, що надається, не має одиниці обліку, у графі 5.1 зазначається «послуга», а графа 5.2 не заповнюється.

Щодо порядку заповнення графи 6 податкової накладної «кількість (об'єм, обсяг)» при постачанні послуг ДФСУ повідомила таке.

У разі складання податкової накладної на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 6 податкової накладної зазначається «1».

У разі складання податкової накладної на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги у графі 6 зазначається відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, яка відповідає половині обсягу, зазначеного в договорі, або в разі отримання суми попередньої оплати у розмірі половини договірної вартості послуги у графі 6 зазначається число «0,5».

У графі 7 податкової накладної зазначається ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість. Графа заповнюється у гривнях із копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

Лист ДФС України від 20.03.2015 р. №5834/6/99-99-19-03-02-15


Викиди забруднюючих речовин — лише на підставі дозволу

! СГ, які здійснюють викиди забруднюючих речовин

Мінекології нагадало, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання відповідного дозволу.

Строк дії дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, виданого суб'єкту господарювання, об'єкт якого належить до 1-ї групи, — 7 років, об'єкт якого належить до 2-ї групи, — 10 років, об'єкт якого належить до 3-ї групи, — необмежений.

До 1-ї групи належать об'єкти, які взяті на державний облік і мають виробництва або технологічне устаткування, на яких повинні впроваджуватися екологічно безпечні технології та методи керування.

До 2-ї групи належать об'єкти, які взяті на державний облік і не мають виробництв або технологічного устаткування, на яких повинні впроваджуватися екологічно безпечні технології та методи керування.

До 3-ї групи належать об'єкти, які не належать до першої та другої групи.

Лист Мінекології від 22.01.2015 р. №7/105-15


Порядок заповнення реєстраційної заяви за формою №1-ПДВ

! Платникам ПДВ

ДФСУ повідомила, що при поданні реєстраційної заяви за формою №1-ПДВ із позначкою «Перереєстрація» платник ПДВ повинен заповнити всі розділи заяви, зазначивши дані на день подання заяви.

Заповнюючи розділ 5, платник ПДВ зазначає причини реєстрації платником податку на додану вартість або критерії, за якими він відповідає вимогам щодо реєстрації платником ПДВ (на день подання заяви). У розділі 7 платник ПДВ заповнює лише необхідні поля (рядки).

Зокрема, якщо платник ПДВ здійснює оподатковувані операції з постачання товарів (послуг), то їх загальна сума, нарахована (сплачена) такому платнику за останні 12 календарних місяців, зазначається ним у рядку «Загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів (послуг)».

Роз'яснення ДФСУ від 14.04.2015 р.


Посилено соцзахист демобілізованих працівників

! Роботодавцям

Президент підписав Закон, яким вносяться зміни до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації та соціального захисту громадян України, які підлягають звільненню з військової служби під час особливого періоду або у зв'язку з оголошенням демобілізації.

Згідно з документом, військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період та підлягають звільненню з військової служби у порядку і терміни, визначені рішенням Президента, або у зв'язку з оголошенням демобілізації, надається відпустка з розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки, на яку вони мають право, за кожен повний місяць служби у році звільнення.

У разі невикористання військовослужбовцями щорічної основної відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні такої відпустки.

Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом 6 місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов'язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

Також законом установлено збереження місця роботи (посади) та середнього заробітку на підприємстві чи в установі за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров'я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми.

Закон України від 18.03.2015 р. №259-VIII чинний з 15.04.2015 р.


Уточнено порядок виконання інкасового доручення

! Банкам та їхнім клієнтам

Нацбанк затвердив постанову, якою уточнюється порядок виконання інкасового доручення.

Установлено, що банки приймають та виконують інкасове доручення (розпорядження) на стягнення податкового боргу, яке оформлене органом державної фіскальної служби на підставі рішення керівника контролюючого органу.

У реквізиті «Призначення платежу» інкасового доручення стягувач зазначає назву, дату видачі та номер (якщо він наданий) рішення керівника контролюючого органу.

Рішення керівника контролюючого органу, на підставі якого оформлено інкасове доручення, банку не подається.

Постанова НБУ від 15.04.2015 р. №257 чинна з 18.04.2015 р.


Працівник має право відмовитися від відрядження, небезпечного для його життя

! Працедавцям і працівникам

Мінсоцполітики роз'яснило, що власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, суміщеної з явною небезпекою для життя, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці.

У разі відрядження і виконання працівниками своїх трудових обов'язків на робочих місцях, не підконтрольних працедавцеві, який скерував працівників у відрядження, він повинен вжити заходів щодо організації та забезпечення охорони праці для працівників, з якими він перебуває в трудових відносинах.

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, зокрема від відрядження, небезпечного для його життя і здоров'я, якщо працедавець не спроможний вжити відповідних заходів з охорони праці.

Трудовий договір укладають у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений термін з урахуванням характеру такої роботи чи умов її виконання або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Лист Мінсоцполітики від 14.02.2015 р. №1911/0/14-15/06


Установлено скорочені строки надання послуг з реєстрації нерухомості

! Власникам нерухомості

Кабмін установив, що:

1) державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і надання інформації про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно здійснюються державним реєстратором у скорочені строки виключно за заявою, форма та вимоги до заповнення якої встановлюються Міністерством юстиції;

2) у разі відмови в державній реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, зупинення розгляду заяви, зупинення державної реєстрації, прийняття державним реєстратором рішення про розгляд заяви після поданої раніше заяви стосовно того самого майна або відмови в наданні інформації про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження з Державного реєстру прав у випадках, передбачених законодавством, плата за надання таких послуг у скорочені строки не повертається;

3) плата за надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у скорочені строки вноситься додатково до адміністративного збору, плати за отримання витягу з Державного реєстру прав, який видається за результатами державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, плати за отримання інформації з Державного реєстру прав, справляння яких передбачено законодавством;

4) у разі ненадання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у скорочені строки з вини державного реєстратора плата за їх надання у такі строки повертається заявникові;

5) у разі відсутності інформації про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження у Державному реєстрі прав і реєстрах, до яких до 2013 року вносилася відповідна інформація (Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Державному реєстрі іпотек, Державному реєстрі обтяжень рухомого майна), плата за надання такої інформації у скорочені строки не повертається.

Постанова КМУ від 08.04.2015 р. №190
набере чинності з дня опублікування
(станом на 21.04.2015 р. не опублікована)


Перекази за кордон понад 150 тис. грн підлягають ретельному контролю

! Банкам

Нацбанк наголосив, що переказ коштів за кордон за зовнішньоекономічними договорами на суму, що дорівнює чи перевищує 150000 гривень або дорівнює чи перевищує суму в інвалюті, банківських металах, інших активах, еквівалентну 150000 гривень, підлягає обов'язковому фінансовому моніторингу. Це не стосується переказів коштів за договорами, які передбачають фактичне постачання товарів на митну територію України.

Для здійснення банком аналізу фінансових операцій із переказу коштів за кордон за зовнішньоекономічними договорами, з метою виявлення тих, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу, фактичним постачанням товарів на митну територію України є дії, пов'язані із забезпеченням поставки на митну територію України товарів, які є рухомими речами у значенні Митного кодексу України.

Лист НБУ від 15.04.2015 р. №25-02002/24990


Податок на прибуток — не для профспілок

! Профспілкам

ДФСУ повідомила, що професійна спілка, створена відповідно до вимог Закону №1045, за своїм правовим статусом належить до громадських об'єднань, які мають право скористатися статусом неприбуткової організації відповідно до положень пп. 133.1.1 ПКУ.

До внесення змін до Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій профспілкові організації зі статусом юридичної особи, які станом на 31.12.2014 р. внесені до Реєстру та відповідають умовам, визначеним пп. 133.1.1 (метою яких не може бути отримання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов'язаних із ними осіб, а також серед працівників таких організацій), продовжують використовувати статус неприбутковості і не є платниками податку на прибуток.

Лист ДФС України від 31.03.2015 р. №6701/6/99-99-19-02-02-15


Працівник у відпустці без збереження зарплати: що з ЄСВ?

! Платникам ЄСВ

ДФСУ розглянула питання щодо обчислення кількості застрахованих осіб при визначенні права на знижену ставку ЄСВ та повідомила.

Працівники, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати, у тому числі й працівники, які перебувають у відпустці без збереження зарплати на період проведення АТО, не зараховуються в кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховані виплати, тому що таким працівникам заробітна плата не нараховується.

Лист ДФС України від 31.03.2015 р. №6589/6/99-99-17-03-01-15


Мінсоцполітики нагадало порядок звільнення посадових осіб підприємств

! Власникам підприємств

Мінсоцполітики нагадало, що Законом №1255-VII унесено зміни до низки законодавчих актів, які регулюють питання звільнення посадових осіб та посилення їх матеріальної відповідальності.

Згідно з частиною третьою статті 99 ЦКУ, яку викладено в новій редакції, повноваження члена виконавчого органу можуть бути в будь-який час припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень.

На думку Мінсоцполітики, під цими змінами слід розуміти, що рішення про припинення повноважень або тимчасове відсторонення від виконання обов'язків члена виконавчого органу приймається в будь-який момент і на будь-яких підставах у розумінні норм цивільного законодавства незалежно від випадків, за якими підстави для цього обумовлені установчими документами.

Відсторонення від виконання повноважень за нормами ЦКУ за своєю правовою природою, предметом регулювання правовідносин і правовими наслідками відрізняється від відсторонення від роботи за нормами статті 46 Кодексу законів про працю України. Отже, під «відстороненням» у розумінні ЦКУ слід розуміти прийняття рішення компетентним органом товариства, спрямованого на унеможливлення здійснення членом виконавчого органу в межах корпоративних відносин із товариством повноважень у сфері управлінської діяльності. Відповідно можливість такого відсторонення не є предметом регулювання нормами трудового права.

Істотні зміни також стосуються сфери трудового права, адже власники одержали можливість звільнити посадових осіб своїх підприємств без конкретизації причини звільнення. Статтю 41 КЗпП, якою встановлені додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників за певних умов, доповнено новим пунктом 5, яким передбачено таку підставу звільнення, як «припинення повноважень посадових осіб». При цьому жодних «певних умов», що регулюються нормами статті 41, не визначено.

Отримавши можливість припинити повноваження посадової особи без зазначення причин, власники водночас зобов'язані виплатити такому працівнику вихідну допомогу в розмірі, не меншому за шестимісячний середній заробіток.

Лист Мінсоцполітики від 31.07.2014 р. №8475/0/14-14/06


Грошове забезпечення військовослужбовців оподатковується військовим збором

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ зазначила, що оскільки об'єктом оподаткування військовим збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, то доходи військовослужбовців, отримані у вигляді грошового забезпечення, що передбачені п. 164.2 ПКУ, оподатковуються військовим збором. При цьому ПКУ не передбачено виплату грошової компенсації військового збору, який утримується з грошового забезпечення військовослужбовців, як це визначено для ПДФО.

Лист ДФС України від 28.01.2015 р. №2400/7/99-99-17-03-03-17

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру