• Посилання скопійовано

Договір комісії на експорт — без ліцензії НБУ

Укладено договір комісії між резидентами на продаж товару за межами митної території України. Чи може комісіонер перераховувати комітентові валюту від продажу товару без індивідуальної ліцензії НБУ?

Відповідно до п. 2 ст. 1 Декрету №15-931, валютні операції — це, зокрема, операції, пов'язані з переходом права власності на валютні цінності, зокрема іноземну валюту. А згідно зі ст. 1011 ЦКУ за договором комісії комісіонер зобов'язується за дорученням комітента за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента. Відповідно, комісіонер правомірно отримує іноземну валюту від покупця-нерезидента за проданий від свого імені товар, який фактично належить комітентові. Адже за ст. 1018 ЦКУ майно, придбане комісіонером за рахунок комітента, є власністю комітента. Враховуючи умови запитання, майном є отримана валюта. Отже, валюта, зарахована на валютний рахунок комісіонера, не належить отримувачу і має бути перерахована власнику (комітенту). А це означає, що при подальшому перерахуванні коштів комітенту не відбувається переходу права власності на іноземну валюту.

У п. 4 ст. 5 Декрету №15-93 наводиться перелік операцій, які потребують отримання індивідуальної ліцензії від Нацбанку. У цьому переліку є пп. «г», в якому сказано, що використання іноземної валюти на території України як засобу платежу потребує наявності ліцензії Нацбанку. Але не можна стверджувати, що при перерахуванні іноземної валюти комісіонером безпосередньо власнику-комітенту має місце використання валюти на території України як засобу платежу. Відповідно до п. 1.3 Положення №492, використання іноземної валюти як засобу платежу — це розрахунок за продукцію, роботи, послуги, об'єкти права інтелектуальної власності та інші майнові права. А за умовами запитання перерахування валюти власнику відбувається через посередника.

Отже, робимо висновок, що така операція не є валютною, адже немає переходу права власності на валюту, а тому в цьому разі не потребує отримання індивідуальної ліцензії НБУ. Додатковим підтвердженням нашого висновку може бути Постанова №1603, у п. 2 якої сказано, що не підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку надходження в іноземній валюті на користь резидентів-посередників за договорами комісії, доручення, консигнації або за агентськими угодами, що підлягають подальшому перерахуванню власникам коштів. Обов'язковий продаж здійснюють уповноважені банки, які обслуговують власників цих коштів — комітентів.

1 Декрет КМУ від 19.02.93 р. №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю».

2 Положення про валютний контроль, затверджене постановою НБУ від 08.02.2000 р. №49.

3 Постанова НБУ від 03.03.2015 р. №160 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України».

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру