• Посилання скопійовано

Суть справи

Нові правила ціннопаперового обліку
Ціннопаперовий облік завжди мав власні алгоритми та нюанси застосування. З 01.01.2015 р. докорінно змінився алгоритм обчислення об'єкта оподаткування податком на прибуток. Зазнав змін і механізм ціннопаперового обліку. У чому полягають основні нововведення?

Виправлення помилок у Звіті з ЄСВ
У процесі формування та зберігання даних неминуче виникають помилки. Не є винятком і звітність з ЄСВ, що її подають ті страхувальники, які використовують працю найманих фізосіб.

Нова форма №1ДФ
Із запровадженням військового збору (03.08.2014 р.) у бухгалтерів виникали запитання: як і за якою формою звітуватимемо з цього збору? Ми довго чекали на зміни до форми №1ДФ, адже ДФСУ роз'яснювала, що звітування з військового збору відбуватиметься саме у цій, але оновленій формі звіту. І от нарешті нова форма звіту №1ДФ затверджена, тож розгляньмо, що саме в ній змінилося.

Розрахунок коригування-2015
З 01.01.2015 р., завдяки змінам, внесеним до ПКУ, розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної набув кілька нових, не властивих йому до цього функцій. Змінився порядок складання і реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних цього документа податкового обліку. Розглянемо зміни на прикладах, враховуючи останні роз'яснення податківців.

Аванси з прибутку в 2015 — 2016 роках
Законом №71 істотно змінено порядок сплати податку на прибуток, що регулюється ст. 57 ПКУ, зокрема п. 57.1 ПКУ. Деякі аспекти нового порядку сплати податку на прибуток ми вже розглянули в «ДК» №3/2015. А тепер розглянемо докладніше, як сплачуватиметься податок на прибуток в 2015 та 2016 роках.

ПФД від засновника в 2015 році
Питання відображення сум поворотної фінансової допомоги в податковому обліку завжди були актуальними для платників податків. Досить часто таку допомогу підприємству надають його засновники. До 2015 р. податковий облік цих операцій мав свої особливості. А як вести їх у 2015 р.?

Списання кредиторської заборгованості
Коли наближається термін закінчення строку позовної давності за кредиторською заборгованістю (грошовою або товарною), слід прийняти рішення про списання боргів. Як відобразити в обліку таке списання і що відбувається зі сумою ПДВ? Чи можна змінити (збільшити) тривалість позовної давності?

Фінрезультат до оподаткування
З початку 2015 р. ми вже писали про новий порядок визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток. З 2015 р. оподатковується прибуток, який визначається шляхом коригування фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства. Тож на перший план тепер виходить саме цей показник «бухгалтерського» прибутку. Розгляньмо, з чого він складається і як формується.

Сільгоспекспорт пов'язаній особі
Стаття орієнтована насамперед на платників ЄП четвертої групи, які вивозять сільськогосподарські товари в митному режимі експорту нерезиденту — пов'язаній особі за зниженою ціною (ціна на ідентичні товари є вищою). Проаналізуймо, які податкові наслідки виникають у сільгосппідприємства.

До змісту номеру