• Посилання скопійовано

Суть справи

Податкова накладна: оновлена форма
Скидається на те, законотворча діяльність так захопила Мінфін, що годі зупинитися. Причому готовності за один раз внести всі актуальні зміни та коректно виписати перехідні положення для окремих періодів не спостерігаємо. З березня 2014 року маємо вже вчетверте (!) оновлену форму податкової накладної. Динаміка оновлення форм податкових накладних за останні три місяці, здається, має на меті випробувати бухгалтерів «на виживання». Причому бухгалтери, як завжди, поставлені в ситуацію, коли вони мусять виправдовуватися, навіть якщо оновлені форми набирають чинності заднім числом.

Нова декларація з акцизного податку
З 01.01.2015 р. у вітчизняному законодавстві з'явилося кілька нових категорій платників акцизного податку та, відповідно, кілька нових об'єктів оподаткування. А це означає, що подавати декларацію з акцизного податку (далі — декларацію) починаючи зі звітного періоду січня 2015 р. слід за новою формою. Мінфін не забарився затвердити форму такої декларації, порядок складання якої ми і розглянемо в статті.

Єдиний соціальний внесок
Щодо ЄСВ законодавець має одвічну невирішену дилему: з одного боку — необхідність зменшити високі показники ставок ЄСВ, що сплачується роботодавцями, і з іншого — дефіцит бюджету Пенсійного фонду, що постійно збільшується, потребує надходжень для його наповнення. Розгляньмо, як нараховують і утримують ЄСВ роботодавці з урахуванням змін у законодавстві з 01.01.2015 р.

Від бухгалтерського до податкового прибутку
Чергова податкова реформа, що її впроваджено з 01.01.2015 р. Законом №71, передбачає нові правила оподаткування прибутку підприємств. Тепер ми визначатимемо об'єкт оподаткування за даними бухгалтерського обліку, який потім деяким із платників податку на прибуток слід буде відкоригувати на різниці за правилами, визначеними ПКУ. Розглянемо, які різниці треба при цьому враховувати та як зробити коригування.

«Дебіторка» в податковому обліку-2015
Коли у платника податку на прибуток виникає сумнівна дебіторська заборгованість, яка з часом має велику вірогідність стати безнадійною, у нього з'являються не лише збитки, а й бажання зменшити об'єкт оподаткування. Чи допоможуть у цьому зміни до ПКУ, які набрали чинності з 01.01.2015 р.?

Витрати підприємця на загальній системі
Витрати підприємця, пов'язані з госпдіяльністю, впливають на визначення чистого доходу, який є об'єктом оподаткування ПДФО. З 1 січня 2015 року порядок визначення таких витрат кардинально змінився.

Інші витрати в декларації про прибуток
З початку 2015 року докорінно змінено облік з податку на прибуток, але перед бухгалтерами ще стоїть завдання підготувати та подати до податкового органу звітність за 2014 рік. Отже, беремося до роботи і згадуємо правила складання річної декларації про прибуток. Про деякі особливості обліку та відображення інших витрат у декларації читайте у статті.

Оренда в зоні АТО
Орендовано приміщення у зоні АТО під магазин чи офіс. У стандартному договорі оренди не передбачено жодних умов на випадок проведення АТО. Підприємство-орендар переїхало до іншої області (або змінило юрадресу) та винаймає інше (нове) приміщення. Платити орендну плату одночасно за ці два приміщення недоцільно. Що робити — розірвати договір оренди приміщення в зоні АТО чи не платити орендну плату? Спробуймо з'ясувати, як правильно оформити такі відносини з орендодавцем.

Заміна акумулятора — техобслуговування
Придбано акумуляторну батарею вартістю 3000 грн на орендоване вантажне авто. В обліку орендаря це витрати на ремонт (поліпшення), що підлягають амортизації? Чи є право на витрати?

До змісту номеру