• Посилання скопійовано

Що нового

Затверджено нову форму звіту №1ДФ!

! Податковим агентам з ПДФО

Мінфін затвердив нову форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), а також Порядок його заповнення та подання податковими агентами.

Нова форма складається з 2 розділів:

Розділ I. Суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суми утриманого з них податку;

Розділ II. Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір.

Податковий розрахунок подається до контролюючих органів за місцезнаходженням податкового агента — юридичної особи або її відокремлених підрозділів чи до контролюючого органу за податковою адресою фізичної особи — податкового агента окремо за кожен квартал протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Окремий податковий розрахунок за календарний рік не подається.

Уперше звіт за новою формою слід подати за I квартал 2015 року.

Наказ Мінфіну від 13.01.2015 р. №4 чинний з 01.04.2015 р.


Мінімальні розміри орендної плати за землі державної та комунальної власності

! Платникам плати за землю

ДФСУ зазначила, що, згідно з позицією ВСУ у постанові від 02.12.2014 р. №21-274а14, з набранням чинності ПКУ річний розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, який підлягає перерахуванню до бюджету, має відповідати вимогам підпункту 288.5.1 ПКУ та є підставою для перегляду встановленого розміру орендної плати.

При цьому, виходячи з принципу пріоритетності норм ПКУ над нормами інших актів у разі їх суперечності, до моменту внесення до такого договору відповідних змін розмір орендної плати в будь-якому разі не може бути меншим, ніж установлений підпунктом 288.5.1 ПКУ (не менше 3% нормативної грошової оцінки).

Таким чином, з 1 січня 2011 року розмір податкового обов'язку платника податків зі сплати орендної плати не може бути меншим, ніж визначений п. 288.5 ПКУ.

Лист ДФСУ від 03.02.2015 р. №3340/7/99-99-10-02-02-17


Форма статзвітності №51-вант: як заповнити?

! Фізособам-підприємцям

Держстат надав інформацію щодо показників форми державного статистичного спостереження №51-вант (2 рази на рік).

Так, форма охоплює дані про роботу фізичної особи — підприємця протягом тижня. За змістом форма передбачає наявність інформації про роботу фізичної особи — підприємця — власника вантажного автомобіля, який здійснює комерційні перевезення вантажів (за плату).

Форма містить інформацію про перевезення вантажів, виконані на одному транспортному засобі. Показники форми не містять інформації щодо перевезення вантажів для власних потреб. Показник вантажопідйомності автомобіля відображає числа з одним десятковим знаком після коми, показники розділу 1 гр. 5, 6 відображають цілі числа.

Розділ 1 «Обсяг перевезених вантажів за тиждень, що обстежується» містить відомості про вантажні перевезення за всі дні тижня окремо. Якщо фізична особа — підприємець працює неповний робочий тиждень, відображається інформація тільки про ті дні, в які здійснювалися перевезення, щодо інших — прочерк. Інформація про кожну поїздку міститься в окремому рядку.

Графи «пункт відправлення» та «пункт прибуття» містять назву міст і областей, між якими виконуються перевезення (наприклад, м. Київ — с. Баришівка Київської області) або, у разі міжнародних перевезень, назви держав (а не міст), між якими виконуються перевезення.

Інформація про міжнародні рейси містить короткий опис маршруту: держава, звідки і куди перевозиться вантаж; вага вантажу, відстань перевезень — загальний пробіг (до пункту розвантаження).

Якщо міжнародні або міжобласні перевезення тривають довше тижня обстеження, інформація в анкеті матиме опис рейсів, які розпочаті на тижні обстеження, до їх повного закінчення. Інформація про рейс, який розпочатий до тижня обстеження і продовжується протягом тижня обстеження (тобто незакінчений), в анкеті не зазначається.

Графа 5 містить інформацію про відстань перевезень (км), визначену за показниками спідометра (від моменту завантаження до моменту повного розвантаження автомобіля).

Графа 6 — інформацію про обсяг перевезених вантажів (кг) з урахуванням ваги контейнера, піддонів та іншої тари. Якщо точна вага вантажу не визначена, можна зазначити оцінку ваги.

Роз'яснення Держстату від 30.10.2014 р. №17.4-12/39


Кримські підприємства відкривають рахунок в Україні як нерезиденти

! Суб'єктам Криму

Нацбанк зазначив, що суб'єкти Криму мають право на відкриття та використання в банках України банківських рахунків у режимі, передбаченому для нерезидентів — юросіб-інвесторів, представництв юросіб в Україні та фізосіб.

Внутрішньо переміщені особи з території ВЕЗ «Крим» мають право відкривати банківські рахунки як резиденти України у разі підтвердження у встановленому порядку факту проживання на материковій частині України.

Законом «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» не передбачено звільнення банків України від здійснення контролю за валютними операціями, що проводяться між резидентами України та суб'єктами ВЕЗ «Крим».

На операції, які здійснюються між резидентами України та суб'єктами Криму, а також на розрахунки за такими операціями не поширюються норми Закону «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті». Отже, зазначені операції не підлягають контролю банками щодо дотримання резидентами встановлених законодавством України строків розрахунків за експортними, імпортними операціями.

Лист НБУ від 03.02.2015 р. №29-213/6552


Нацбанк нагадав про сплату пенсійного збору при купівлі валюти

! Банкам та їх клієнтам

НБУ нагадав, що банки, небанківські фінансові установи, національний оператор поштового зв'язку зобов'язані нараховувати, утримувати та перераховувати пенсійний збір за рахунок коштів клієнтів у разі купівлі фізичною особою — резидентом готівкової іноземної валюти.

Збір сплачується від суми коштів у гривнях, на яку купується готівкова іноземна валюта.

Під час купівлі фізичною особою — резидентом готівкової іноземної валюти у квитанції про здійснення валютно-обмінної операції має бути зазначена сума сплаченого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Під час здійснення зворотного обміну невикористаних готівкових гривень на готівкову іноземну валюту збір на обов'язкове державне пенсійне страхування фізичною особою — нерезидентом не сплачується.

Крім того, Нацбанк зазначив, що пенсійний збір не сплачується з операцій купівлі фізичними особами — резидентами готівкової іноземної валюти для погашення кредитів.

Лист НБУ від 04.02.2015 р. №29-113/6779


Розміри виплати лікарняних у 2015 році

! Страхувальникам у ФСС з ТВП

Виконавча дирекція Київського обласного відділення ФСС з ТВП нагадала розміри виплати лікарняних у 2015 році залежно від страхового стажу:

1) 50% середньої зарплати за наявності страхового стажу до трьох років;

2) 60% середньої зарплати за наявності страхового стажу від трьох до п'яти років;

3) 70% середньої зарплати за наявності страхового стажу від п'яти до восьми років;

4) 100% середньої зарплати за наявності страхового стажу понад вісім років;

5) 100% середньої зарплати чорнобильцям 1 — 4 категорій; одному з батьків або особі, яка їх замінює і доглядає за хворою дитиною віком до 14 років, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи, іншим особам, визначеним в абз. 5 п. 1 ст. 24 Закону №1105.

При цьому cума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім'ї) з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду.

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100% середньої зарплати, обчисленої у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів, і не залежить від страхового стажу.

Крім того, Фонд зазначив, що сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, та не може бути меншою, ніж розмір мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку.

Лист ФСС з ТВП від 05.01.2015 р. №12/07-21


Оформлення податкових накладних при постачанні послуг

! Платникам ПДВ

ДФСУ повідомила: якщо вартість послуги визначається із застосуванням одиниць обліку, що відображаються в первинних документах, регістрах бухгалтерського обліку, то в графах 5.1 і 5.2 податкової накладної проставляють одиниці виміру (умовне позначення і код) згідно з КСПОВО.

У разі якщо послуга, що надається, не має одиниці обліку, у графі 5.1 зазначається «послуга», а графа 5.2 не заповнюється.

Щодо порядку заповнення графи 6 податкової накладної«кількість (об'єм, обсяг)» при постачанні послуг ДФСУ повідомила таке.

При складенні податкової накладної на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 6 податкової накладної зазначається «1».

При складенні податкової накладної на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги у графі 6 показують відповідну частку наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, що відповідає половині обсягу, зазначеного в договорі, або в разі отримання суми передоплати у розмірі половини договірної вартості послуги у графі 6 ставлять «0,5».

У графі 7 податкової накладної наводиться ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість. Графа 7 заповнюється у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

Лист ДФСУ від 05.01.2015 р. №46/6/99-99-19-03-02-15


Витрати на маркетингові заходи включаються до складу витрат на збут

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ повідомила, що витрати платника на проведення маркетингового заходу у вигляді роздачі «подарункових карток» найактивнішим покупцям продукції такого платника включаються до складу витрат на збут. Це питання буде актуальним, зокрема, і при підготовці декларації з податку на прибуток за 2014 рік.

Для врахування витрат на збут при обчисленні об'єкта оподаткування податком на прибуток необхідне доведення безпосереднього зв'язку таких витрат з господарською діяльністю платника податків та підтвердження первинними документами, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку, та іншими документами, встановленими ПКУ.

Лист ДФСУ від 23.12.2014 р. №9397/6/99-99-19-03-02-15


Оновлено інструкцію з перевірки правильності обчислення вартості будівництва

! Учасникам інвестиційної діяльності

Мінрегіонбуд затвердив Інструкцію з проведення перевірки дотримання вимог нормативних документів і нормативів обчислення вартості будівництва об'єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів, а також коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, кредитів, наданих під державні гарантії.

Так, перевірці підлягають замовники будівництва, а також у разі потреби інші учасники інвестиційної діяльності: проектно-вишукувальні, підрядні організації, підприємства, установи, організації та інші суб'єкти господарювання, що надають відповідні послуги.

Мінрегіонбуд формує річний план проведення перевірок, який затверджує заступник міністра відповідно до розподілу обов'язків та повноважень.

Мінрегіонбуд за 7 календарних днів до початку проведення перевірки надсилає замовнику будівництва повідомлення про проведення перевірки із зазначенням матеріалів, які мають бути надані Мінрегіонбуду.

За результатами перевірки замовнику будівництва надсилається лист Мінрегіонбуду, в якому йдеться про відповідність (невідповідність) вартості будівництва об'єктів вимогам нормативних документів і нормативів обчислення вартості будівництва об'єктів, які споруджуються із залученням бюджетних коштів, що діяли на дату проведення розрахунків за виконані будівельні роботи.

У разі виявлення невідповідності вартості будівництва об'єктів вимогам нормативних документів і нормативів обчислення вартості будівництва об'єктів, які споруджуються із залученням бюджетних коштів, що діяли на дату проведення розрахунків за виконані будівельні роботи, до листа Мінрегіонбуду додаються рекомендації щодо їх усунення за встановленою формою.

Наказ Мінрегіонбуду від 30.12.2014 р. №381
набере чинності з дня опублікування (станом на 10.02.2015 р. не опублікований)


Нацбанк підвищив облікову ставку до 19,5% річних

! Банкам та їх клієнтам

Нацбанк установив з 6 лютого 2015 року облікову ставку в розмірі 19,5% річних (раніше — 14%).

Крім того, з метою посилення ринкових засад функціонування валютного ринку НБУ припинив проведення з 5 лютого 2015 року щоденних валютних аукціонів та оголошення індикативного курсу гривні. Курс гривні встановлюватиметься банками на підставі об'єктивних параметрів ринкового попиту та пропозиції (лист НБУ від 05.02.2015 р. №19-103/6990).

Постанова НБУ від 04.02.2015 р. №81 чинна з 04.02.2015 р.


Форма статзвітності №31-авто: інформація про дані

! Перевізникам

Держстат надав роз'яснення, які містять інформацію щодо показників та змісту форми державного статистичного спостереження №31-авто (квартальна) «Звіт про перевезення автомобільним транспортом вантажів за видами вантажів та пасажирів за видами сполучення».

Форма охоплює дані за квартал звітного року. Показники I розділу форми «Перевезення вантажів» відображені в числах з двома десятковими знаками після коми, II розділу «Перевезення пасажирів автобусами» — з одним десятковим знаком після коми.

Форма включає дані:

— про роботу вантажних автомобілів, пов'язану з виконанням вантажних перевезень, у тому числі міжнародних, на власному й орендованому транспортному засобі, на комерційній основі (тобто за плату); обсяги перевезень, виконані пікапами та фургонами на шасі легкових автомобілів та на автопричепах;

— про роботу пасажирських автобусів на маршрутах, за разовими замовленнями інших юридичних осіб та в порядку індивідуального обслуговування фізичних осіб, уключаючи екскурсійні та туристичні перевезення пасажирів на комерційній основі. Містить дані обліку про перевезення пасажирів за всіма видами сполучення.

Показники форми не враховують дані про роботу рухомого складу для власних потреб юридичних осіб та їхніх відокремлених підрозділів та роботу власного рухомого складу, який передано в оренду (без водія) іншим юридичним та фізичним особам і документальний облік роботи яких виконується ними.

Розділ I «Перевезення вантажів» містить показники про роботу вантажних автомобілів, у тому числі у міжнародному сполученні, на власному й орендованому транспортному засобі, за договорами і разовими замовленнями, які сплачені через філії та представництва банку, при цьому інформація щодо підпорядкування підприємства та його клієнта не має значення. Дані, зазначені в графі 1, можна вважати більшими або такими, що можуть відповідати значенню графи 2.

Розділ II «Перевезення пасажирів автобусами» містить показники щодо роботи пасажирських автобусів на маршрутах, за разовими замовленнями інших юридичних осіб та в порядку індивідуального обслуговування фізичних осіб, уключаючи екскурсійні та туристичні перевезення пасажирів на комерційній основі (тобто за плату).

Розділ II включає дані про пасажирські перевезення за видами сполучення — міські, з них в обласному (республіканському) центрі, приміські, міжміські та міжнародні перевезення.

Роз'яснення Держстату від 04.12.2014 р. №17.4-12/61

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру