• Посилання скопійовано

Суть справи

Основні засоби в декларації з прибутку
Наближаються строки підготовки та подання річної звітності з податку на прибуток. Операції з основними засобами лише на перший погляд є буденними та однотипними для бухгалтерів. Як свідчать запитання наших передплатників, що надійшли на «Гарячу лінію» та були поставлені на проведених редакцією вебінарах, семінарах та нашому бухгалтерському форумі, питання обліку операцій з основними засобами залишаються одними з найпопулярніших. Перед складанням річної декларації з податку на прибуток дамо відповіді на найбільш актуальні з них.

Усе тільки починається
З Нового року мало хто з нас не дає собі обіцянки жити по-новому.
Початок нового року — це гарний привід для ревізії не лише життєвих принципів, а й перевірки напряму руху підприємства, аналізу ефективності прийнятих документів та досягнутих результатів. Поговоримо про наказ про облікову політику підприємства.

Первинні документи з обліку зарплати
Приводом для написання цієї статті стало практичне запитання про те, чи обов'язково слід використовувати типові форми документів для фіксування господарських операцій з нарахування та виплати зарплати? Які реквізити обов'язково мають бути в цих документах, а які — ні? Чи мають право підприємства розробляти власні форми цих документів?

Легкий спосіб позбутися печатки
НБУ у листі від 11.12.2014 р. №25-110/74213 (див. «ДК» №01-02/2015) звертає увагу на те, що у зв'язку з прийняттям Закону про спрощення відкриття бізнесу, яким дозволено використовувати печатки лише на добровільних засадах, у відносинах із банківськими установами слід врахувати два моменти.

База для ПДВ в 2015 році
З 01.01.2015 р. змінився порядок визначення бази оподаткування ПДВ. Розгляньмо запитання, з якими останнім часом найчастіше звертаються наші передплатники на «Гарячу лінію» у зв'язку з цим нововведенням.

Підзвіт у запитаннях та відповідях
Розрахунки з підзвітними особами — тема, яка завжди є актуальною та спричинює чимало запитань. На деякі з них ми відповімо в цій статті.

Евакуація ОЗ із Криму
СГ, які на 19.11.2014 р. мають місцезнаходження на тимчасово окупованій території України, обліковуються в органах ДФСУ з ознакою «суб'єкт вільної економічної зони «Крим». Такі платники, зокрема відокремлені підрозділи, переводяться на обслуговування до територіальних управлінь ДФСУ. За нормами ст. 15 Закону про ВЕЗ «Крим» юридична особа має право на евакуацію бізнесу. Розгляньмо порядок організації та умови вивезення основних засобів.

Безоплатний імпорт і ПДВ
Підприємство отримало товари від нерезидента на безоплатній основі. Ввезені товари використовуватимуться в діяльності підприємства: вони можуть бути продані або передані безоплатно. При митному оформленні підприємство заплатило ПДВ виходячи з митної вартості товарів. Якою є доля «імпортного» податкового кредиту за такими операціями?

Реєстр волонтерів
З початком тимчасової окупації АР Криму та м. Севастополя у березні 2014 року та проведенням АТО на сході України у квітні 2014 року в Україні активізувався волонтерський рух, значно збільшилися грошові потоки, які проходять через банківські рахунки людей, які спрямовують їх на допомогу іншим. Усе це зумовило необхідність вдосконалення законодавчого врегулювання волонтерської діяльності та порядку оподаткування відповідних грошових потоків.

І ПН стара, і реєстрація анульована
До декларації з ПДВ за жовтень 2014 р. було включено ПН від підприємства «А», виписану в січні цього року. У листопаді 2014 р. підприємство «А» позбулося статусу платника ПДВ з ініціативи органу ДФС (про що ми дізналися завдяки інформації про анульовану реєстрацію платників ПДВ, яка є у відкритому доступі на сайті ДФСУ). Ми боїмося, що завищили податковий кредит на суму цієї накладної, бо такого платника ПДВ уже немає. Чи можна було включати цю ПН до жовтневої декларації з ПДВ? Якщо ні, то чи треба подавати уточнюючий розрахунок за жовтень 2014 р. та платити штраф 3%?

До змісту номеру