• Посилання скопійовано

Суть справи

Оновлення форм
Цьогорічна осінь, як ніколи, багата на зміни щодо ПДВ. І нова форма декларації з ПДВ, і нова форма реєстру ПН, навіть сама ПН — і та змінила свою форму. Усі зміни були прогнозованими, мало того — очікуваними. Поговоримо коротко про найголовніші нововведення.

Електронне адміністрування ПДВ на старті
З 1 січня 2015 року адміністрування ПДВ планується перевести на принципово нову систему. Його визначальним елементом стануть ПДВ-рахунки. Попри великий спротив бізнесу, Кабмін не полишає надії поламати схеми нарощування фіктивного ПК з ПДВ, що має стати умовою зростання платежів до бюджету з цього податку, саме завдяки запровадженню ПДВ-рахунків. 16 жовтня 2014 року Кабмін затвердив основний документ, який визначає алгоритм взаємодії Держказначейства, ДФС та бізнесу щодо обчислення та сплати ПДВ — Порядок №569 (див. «ДК» №45/2014).

Рядок 23.2 чи 24 — чи є право вибору?
Якщо підприємство має від'ємне значення з ПДВ не один податковий період (ряд. 19), то що робити такому платнику — відобразити відповідну суму як бюджетне відшкодування (ряд. 23.2) чи накопичувати її у податковому кредиті наступних періодів (ряд. 24)? Чи має такий платник право вибору та протягом якого періоду?

Виправлення помилок у декларації та реєстрі
Виправляти свої помилки не соромно. Помилок припускається будь-хто, навіть досвідчений бухгалтер. Пропонуємо на різних прикладах із практики отримати досвід виправлення. Отже, сміливіше...

Коригування ПДВ у запитаннях-відповідях
Відповідаємо на практичні запитання, що стосуються порядку відображення коригування ПЗ та ПК з ПДВ згідно зі ст. 192 ПКУ.

Порушення при реєстрації ПН в Єдиному реєстрі
Помилки та порушення при реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі трапляються не так уже й рідко. Проте оскільки податкова накладна, що підлягає реєстрації, дає право на податковий кредит лише після такої реєстрації (що є одним з етапів оформлення податкової накладної), знати, як виправити такі помилки та як реагувати на порушення з боку постачальника, мусить кожен покупець — платник ПДВ.

Операції без ПДВ
Не всі операції з постачання товарів і послуг оподатковуються ПДВ. ПКУ передбачено звільнення деяких операцій постачання від оподаткування ПДВ, операції, які не є об'єктом оподаткування цим податком, та операції, які просто не підпадають під дію розділу V ПКУ.

ПДВ і зернотрейдери
Оподаткування ПДВ операцій з постачання зернових культур має дуже важливе значення для всієї України. Адже від нього залежить ціна хліба на внутрішньому ринку. Розглянемо порядок оподаткування ПДВ операцій з купівлі-продажу зернових не їх виробниками, а подальшими продавцями (зернотрейдерами), та які перспективи очікують цю галузь у 2015 р.

Усний договір та податкова накладна
На практиці доволі часто постачання товарів/послуг здійснюється без укладення письмового договору про таке постачання, наприклад на підставі рахунка-фактури. Як же складається в цьому випадку податкова накладна? Що зазначається в її реквізиті «Вид цивільно-правового договору»?

Нормативна база

До змісту номеру