• Посилання скопійовано

Що нового

Спрощено митне оформлення гуманітарної допомоги на період АТО

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін визначив, що на період проведення АТО пропуск через митний кордон України, декларування та митне оформлення гуманітарного товару, який надається урядами інших держав через уповноважені ними організації, здійснюється без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. При цьому положення п. 3 Порядку не застосовуються.

Відповідно до п. 3 Порядку митне оформлення гуманітарного товару здійснюється митницею за місцезнаходженням його отримувача тільки після проведення відповідного санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю. До отримання відповідних дозволів контролюючих органів гуманітарний товар передається на тимчасове зберігання під митним контролем отримувачу гуманітарної допомоги.

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.10.2014 р. №566 чинна з 28.10.2014 р.


Рекомендації щодо видачі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном

! Торговцям алкоголем і тютюном

ДФСУ затвердила Рекомендації щодо організації роботи головних управлінь ДФС України з приймання документів та видачі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Так, ліцензія видається на підставі заяви та документів, перелік яких визначено Законом №481, поданих суб'єктом госпдіяльності до Головного управління або до Центру обслуговування платників за місцем провадження торговельної діяльності.

Для отримання ліцензії до заяви додається довідка органу ДФС про реєстрацію електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), розміщених у місці торгівлі.

Ліцензія або рішення про відмову в її видачі видається заявнику не пізніше 10 календарних днів з дня одержання документів.

За видачу ліцензії справляється плата у розмірі, встановленому законодавством.

При прийнятті платіжного доручення уповноважена особа перевіряє наявність відбитка штампа банку, інформацію про призначення платежу та правильність номера рахунку.

Підготовлена до видачі ліцензія (а також відмітки про поточні щоквартальні внески) підписується уповноваженою особою Головного управління і засвідчується печаткою.

Наказ ДФСУ від 24.10.2014 р. №213 чинний з 24.10.2014 р.


Затверджено форми статспостережень зі статистики інвестицій ЗЕД

! Юрособам

Держстат затвердив форми державного статистичного спостереження зі статистики інвестицій зовнішньоекономічної діяльності:

За 2014 рік:

№11-зез (ВПІ) (річна) «Звіт про взаємозв'язки підприємства з прямими іноземними інвестиціями в рамках відносин прямого інвестування». Форма поширюється на юридичних осіб (резидентів), які одержали прямі інвестиції від нерезидентів, філії та постійні представництва нерезидентів в Україні, які мають зобов'язання/вимоги перед/до пов'язаними(их) підприємствами, що розташовані за кордоном, та/або інформацію щодо взаємозв'язків прямих інвесторів;

№12-зез (ВПІ) (річна) «Звіт про взаємозв'язки підприємства — прямого інвестора в рамках відносин прямого інвестування». Поширюється на юридичних осіб (резидентів), які здійснили прямі інвестиції за кордон, а також мають вимоги/зобов'язання до/перед підприємств(ами) у межах відносин прямого інвестування.

За січень — березень 2015 року:

№10-зез (квартальна) «Звіт про прямі іноземні інвестиції». Поширюється на юридичних осіб (резидентів), які одержали прямі інвестиції від нерезидентів, а також філії та постійні представництва нерезидентів в Україні;

№13-зез (квартальна) «Звіт про прямі інвестиції за кордон». Поширюється на юридичних осіб (резидентів), які здійснили прямі інвестиції за кордон.

Наказ Держстату від 13.10.2014 р. №297


Заборона на перевірки в 2014: чи є винятки

! СПД

Мінфін нагадав, що Законом України про внесення змін до Держбюджету на 2014 рік установлено, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб — підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України) здійснюються протягом серпня — грудня 2014 року лише з дозволу Кабінету Міністрів або за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки.

Перелік контролюючих органів, яким надаватиметься такий дозвіл, визначено постановою Кабміну №408.

При цьому до переліку включено Держфінінспекцію. Надаються дозволи шляхом прийняття відповідного розпорядження. Дозвіл не потрібен у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Лист Мінфіну від 19.09.2014 р. №31-08030-18-10/24166


Як обчислюється акцизний податок з товарів зі ставками в інвалюті?

! Платникам акцизного податку

ДФСУ роз'яснила порядок обчислення акцизного податку з товарів, на які встановлено ставки в іноземній валюті.

Отже, акцизний податок з товарів (продукції), на які встановлено ставки в іноземній валюті, сплачується у національній валюті та розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару, і залишається незмінним протягом кварталу.

Роз'яснення ДФСУ від 29.10.2014 р.


З'явилися нові форми документів для держзакупівель

! Учасникам держзакупівель

Мінекономіки затвердило нові форми документів у сфері державних закупівель, зокрема форму:

1) оголошення з відомостями про рамкову угоду та Інструкцію щодо її заповнення;

2) реєстру отриманих пропозицій конкурсних торгів, кваліфікаційних пропозицій, цінових пропозицій;

3) повідомлення про скасування торгів або визнання їх такими, що не відбулися, та Інструкцію щодо її заповнення;

4) повідомлення про скасування переговорної процедури закупівлі та Інструкцію щодо її заповнення;

5) звіту про результати проведення процедур відкритих і двоступеневих торгів та попередньої кваліфікації та Інструкцію щодо її заповнення;

6) звіту про результати проведення процедури запиту цінових пропозицій та Інструкцію щодо її заповнення;

7) звіту про результати закупівель без проведення процедури закупівлі та Інструкцію щодо її заповнення;

8) повідомлення про внесення змін до договору та Інструкцію щодо її заповнення;

9) звіту про виконання договору та Інструкцію щодо її заповнення.

Наказ Мінекономрозвитку від 15.09.2014 р. №1106
набере чинності з дня опублікування (станом на 04.11.2014 р. не опублікований)


Нацбанк скасував деякі обмеження на купівлю валюти

! Банкам та їхнім клієнтам

Національний банк України лібералізував вимоги щодо проведення деяких валютних операцій.

Нагадаємо, що ці вимоги були запроваджені Постановою НБУ від 29.08.2014 р. №540 «Про введення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України».

Отже, скасовано тимчасове обмеження на проведення таких операцій в іноземній валюті:

— зі здійснення розрахунків за імпортними операціями без увезення товару на територію України;

— зі здійснення платежів за імпортними договорами, за якими продукція була ввезена на територію України та здійснено митне оформлення на підставі ввізної митної декларації, дата оформлення якої перевищує 180 днів.

Також передбачено, що уповноважені банки повинні здійснювати посилений валютний контроль за операціями клієнтів з купівлі інвалюти, що здійснюються на підставі договорів, які вперше подаються до банку.

Постанова Національного банку України від 30.10.2014 р. №685 чинна з 03.11.2014 р.


«Єдинники» другої групи мають право здійснювати пільгові перевезення пасажирів

! Платникам ЄП ІІ групи

ДФСУ нагадує, що до платників єдиного податку другої групи належать фізособи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

— не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

— обсяг доходу не перевищує 1000000 гривень.

Згідно із Законом України «Про автомобільний транспорт» пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування. Види та обсяги пільгових перевезень установлюються замовленням, у якому визначається порядок компенсації автомобільним перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах загального користування, збитків від цих перевезень.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до закону.

Роз'яснення ДФСУ від 31.10.2014 р.


Термін реєстрації податкової накладної не переноситься

! Платникам ПДВ

ДФСУ повідомила, що внесення відомостей, які містяться у податковій накладній або розрахунку коригування, до Єдиного реєстру податкових накладних здійснюється шляхом подання протягом операційного дня цих документів в електронній формі Державній фіскальній службі з використанням електронного цифрового підпису та внесенням відповідних відомостей до реєстру.

Операційний день триває з 0 до 23-ї години. Тому подавати накладну для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних треба з 0 до 23-ї години.

Реєструє податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних платник ПДВ не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання. Якщо 15-й день, що настає за днем їх виписування, припадає на святковий чи вихідний, то терміни реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних не переносять.

Роз'яснення ДФСУ від 31.10.2014 р.


Переміщення товарів через кримську митницю: нюанси

! Суб'єктам ЗЕД

ДФСУ відповіла на деякі запитання щодо митного контролю та оформлення товарів, що переміщуються через кордон вільної економічної зони «Крим».

Отже, митна декларація на товари, що були оформлені й пропущені митницями України для ввезення на територію ВЕЗ «Крим», але не перетнули її меж, може бути визнана митницею недійсною у встановленому порядку з проведенням усіх необхідних дій у ЄАІС органів доходів і зборів України.

Відомості про документ, за яким здійснювалося переміщення товарів внутрішнім транзитом, повинні вноситися до графи 40 митної декларації (у тому числі додатково до відомостей про митну декларацію, за якою здійснювалося поміщення товарів у режим вільної митної зони).

Крім того, з метою ідентифікації операцій, що проводяться з товарами, які переміщуються через межі ВЕЗ «Крим», при:

поміщенні товарів у митний режим вільної митної зони на території ВЕЗ «Крим», зміні митного режиму товарів після перебування в митному режимі вільної митної зони на території ВЕЗ «Крим», а також подальшій зміні митного режиму товарів, що переміщені з території ВЕЗ «Крим» на іншу територію України, третім та четвертим знаками чотиризначного коду в другому пiдроздiлi графи 37 МД зазначається код «08».

Лист ДФСУ від 28.10.2014 р. №8651/7/99-99-24-01-04-17


Конфіденційність можна передбачити в трудовому контракті

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики зазначило, що контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов'язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін.

Згідно з пунктом 23 Типової форми контракту з працівником, сторони можуть передбачати в контракті випадки конфіденційності умов цього контракту або окремих його частин. Конфіденційність контракту не поширюється на умови, врегульовані чинним законодавством, та щодо органів, які здійснюють контроль за їх дотриманням.

Укладення договору про конфіденційність не передбачено нормами трудового законодавства.

Лист Мінсоцполітики від 28.08.2014 р. №275/06/186-14


Кабмін затвердив перелік населених пунктів зони АТО

! Усім

Кабмін затвердив перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція.

У Донецькій області до переліку таких населених пунктів включено, зокрема: м. Донецьк (Донецька міська рада): смт Ларине, с. Павлоградське (Ларинська селищна рада), м. Моспине, смт Горбачево-Михайлівка, с. Бирюки, с. Вербова Балка, с. Гришки, с. Михайлівка, с. Новодвірське, с. Октябрське, с. Темрюк (Моспинська міська рада), м. Авдіївка (Авдіївська міська рада), м. Артемівськ (Артемівська міська рада), м. Часів Яр (Часовоярська міська рада), смт Красна Гора (Артемівська міська рада), м. Горлівка (Горлівська міська рада), м. Дебальцеве (Дебальцівська міська рада).

До переліку увійшли, зокрема, такі населені пункти Луганської області:

м. Луганськ (Луганська міська рада): м. Олександрівськ, с-ще Дзержинське, с-ще Тепличне (Олександрівська міська рада), смт Ювілейне (Ювілейна селищна рада), м. Щастя (Щастинська міська рада), м. Алчевськ (Алчевська міська рада).

Також до переліку увійшли деякі міста Харківської області: м. Ізюм (Ізюмська міська рада). Ізюмський район: с. Бражківка, с. Сулигівка (Бражківська сільська рада);

с. Бригадирівка, с. Бабенкове, с. Липчанівка, с. Федорівка (Бригадирівська сільська рада);

с. Бугаївка, с. Попасне, с. Розсохувате, с. Сухий Яр, с. Чорнобаївка (Бугаївська сільська рада); с. Вірнопілля, с. Дмитрівка, с. Карнаухівка (Вірнопільська сільська рада); с. Довгеньке (Довгеньківська сільська рада).

Розпорядження КМУ від 30.10.2014 р. №1053-р чинне з 30.10.2014 р.


Затверджено нову форму статзвітності №14-зв'язок

! Операторам і провайдерам зв'язку

Держстат затвердив форми державного статистичного спостереження №14-зв'язок (квартальна) «Звіт про діяльність операторів, провайдерів телекомунікацій та поштового зв'язку». Форма вводиться в дію зі звіту за І квартал 2015 року та поширюється на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичних осіб, які здійснюють діяльність у сферах телекомунікацій та поштового зв'язку.

У зв'язку з цим з 1 лютого 2015 року втрачають чинність три статформи, а саме:

— форма №11-зв'язок (квартальна) «Звіт про продукцію зв'язку»;

— форма №13-зв'язок (квартальна) «Звіт про наявність засобів зв'язку»;

— форма №12-зв'язок (квартальна) «Звіт про доходи від послуг зв'язку».

Наказ Держстату від 29.10.2014 р. №318


Ціни на товари повинні бути лише у гривнях — Нацбанк

! СГ

Нацбанк розглянув питання щодо правомірності встановлення цін в іноземній валюті на території України.

Зазначено, що Законом України від 21.06.2012 р. №5007-VI «Про ціни та ціноутворення» ціни на товари, призначені для реалізації на внутрішньому ринку України, встановлюються лише у валюті України, якщо інше не передбачено міжнародними угодами, ратифікованими Україною, і постановами КМУ.

Дотримуючи спільної політики НБУ і КМУ, спрямованої на дедоларизацію економіки, Нацбанк вважає, що формування, встановлення і застосування цін в Україні мають здійснюватися тільки у гривнях.

Лист НБУ від 28.08.2014 р. №18-315/47707

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру