• Посилання скопійовано

Суть справи

Санкції — палка з двома кінцями
12.09.2014 р. набрав чинності Закон про санкції. Цим законом передбачено можливість застосування низки санкцій з боку України щодо будь-якої іноземної держави, іноземної юрособи, юрособи, яка перебуває під контролем іноземної юрособи чи фізособи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства та суб'єктів, які здійснюють терористичну діяльність. Але що робити вітчизняним госпсуб'єктам? Адже для них наслідки можуть бути доволі невтішними.

Благодійна допомога АТО та біженцям
02.09.2014 р. прийнятий у другому читанні законопроект №4455а «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги». Які ж новації він приніс?

Військові облігації та казначейські зобов'язання
Мінфін залучає кошти для фінансування потреб оборони України шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики (далі — ОВДП) «Військові облігації» та казначейських зобов'язань «Військові». Розкажемо про умови їх випуску, облік та оподаткування.

Заплатили не тому, кому треба
Наша компанія має багато контрагентів, серед яких є фізособи, які надають нам послуги за цивільно-правовими договорами. Розрахунки з ними здебільшого проводяться безготівково. В одному випадку кошти було помилково перераховано не на той рахунок — їх отримала звичайна фізособа на свій картковий рахунок. Ми зателефонували цій особі з проханням повернути гроші. Але вже минуло кілька днів, а кошти ще не повернулися. Що робити в такому разі? Як можна законно повернути свої кошти?

Нові обмеження від НБУ
Постанова НБУ №540, яка діє з 02.09.2014 р. до 02.12.2014 р. включно, запроваджує додаткові механізми для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України.

Прогули працівників
До якої відповідальності можна притягнути працівника за прогул? Чи можна за прогул звільнити? Як зафіксувати факт прогулу?

Зміни до ПКУ щодо підакцизних товарів
04.09.2014 р. набрав чинності Закон №1638, яким було внесено чергові зміни до ПКУ «щодо посилення контролю за обігом підакцизних товарів та уточнення окремих податкових норм», як сказано в його назві. Що саме змінилося або зміниться найближчим часом завдяки цьому Закону?

Касові операції — нестандартні ситуації
Іноді в роботі бухгалтера виникають ситуації, в яких знайти правильне рішення непросто, навіть заново перечитавши всі відповідні нормативні документи. У таких випадках наші передплатники завжди можуть розраховувати на допомогу «гарячої лінії» «Дебету-Кредиту». Наводимо відповіді на запитання, що стосуються особливо нестандартних ситуацій у касових операціях.

Звільнення чи мобілізація?
Працівник нашого підприємства хотів перейти на вище оплачувану роботу і написав заяву на звільнення. Але до закінчення двох тижнів відробітку перед звільненням він отримав повістку про мобілізацію з дати, яка передує останньому дню відробітку. Тож звільнятися він уже не хоче, бо влаштуватися, куди планував, не встигне. Чи має підприємство право звільнити такого працівника?

До змісту номеру