• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Зміна способу розрахунків за товари
Наше підприємство — платник податку на прибуток і ПДВ — поставило товар покупцю на суму 24000 грн, у т. ч. ПДВ — 4000 грн. Минуло кілька місяців, а покупець усе ще не оплатив товар. Тепер покупець пропонує нам замість грошей отримати від нього інший товар, але більшої вартості, на суму 30000 грн, у т. ч. ПДВ — 5000 грн. Ми погодилися. Як провести угоду в бухгалтерському та податковому обліку, які документи ми повинні оформити?

Що задекларовано, те має бути сплачено
Підприємство припустилося помилки у податковій декларації — безпідставно завищило податкові зобов'язання до сплати. Але при цьому сплатило правильну суму податку без урахування цього завищення. Згодом підприємство виправило помилку шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації, але податківці нарахували штрафні санкції за неповну сплату завищеної суми. Чи правомірне таке нарахування та чи можна скасувати штрафні санкції на тій підставі, що згодом помилка була виправлена?

Якщо працівник звільнився, а потім повернувся на цю саму посаду, зарплата індексується як для новоприйнятого
Працівника, якому індексувалася зарплата, звільнили у червні 2014 р., а в липні він знову повернувся на ту саму посаду з тим самим окладом. Чи має він право на продовження індексації зарплати з урахуванням базового місяця, який був йому встановлений до звільнення?

До змісту номеру