• Посилання скопійовано

Що нового

Оподаткування капітальних витрат платниками податку на прибуток

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ повідомила, що платник податку, який використовує у госпдіяльності основні засоби для виробництва теплової енергії, враховує у складі витрат при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток:

1) суму амортизації капітальних витрат у разі придбання основних засобів для виробництва теплової енергії з використанням альтернативних видів палива;

2) суму витрат на поліпшення об'єктів основних засобів у межах 10% сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року — у разі здійснення капітальних витрат, пов'язаних із переобладнанням основних засобів для виробництва теплової енергії, що спрямовані на заміщення природного газу альтернативними видами палива.

Решта суми витрат на поліпшення таких об'єктів основних засобів (що перевищує 10% сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів, що обліковуються у платника на початок звітного року) збільшує вартість об'єкта основного засобу, щодо якого здійснювалися ремонт та поліпшення, та підлягає амортизації.

Роз'яснення ДФСУ від 04.09.2014 р.


Матеріальна допомога не оподатковується військовим збором

! Роботодавцям

ДФСУ повідомила: якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за їхніми заявами у зв'язку з особистими обставинами, яка має разовий характер, наприклад на соціально-побутові потреби, вона не входить до складу зарплати, тому не розглядається як об'єкт оподаткування військовим збором.

Об'єктом оподаткування військовим збором є, зокрема, доходи у формі зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами.

Роз'яснення ДФСУ від 10.09.2014 р.


Військовий збір, утриманий з філії, сплачується за місцем розташування юрособи

! Юрособам

ДФСУ зазначила, що юридична особа перераховує військовий збір як за себе, так і за неуповноважений відокремлений підрозділ до бюджету за своїм місцем свого розташування.

Нагадуємо, що ставка становить 1,5% до доходів у формі зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри.

Роз'яснення ДФСУ від 09.09.2014 р.


Операції з продажу успадкованої нерезидентом землі оподатковуються

! Платникам плати за землю

ДФСУ наголосила, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року нерухомості, а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі і за умови перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки, не оподатковується.

При цьому умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки не поширюється на майно, отримане платником у спадщину.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного року більш як одного з об'єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

Водночас дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами — нерезидентами, оподатковується за ставками 15% та 17%.

Роз'яснення ДФСУ від 09.09.2014 р.


Нацбанк скасував заборону надавати кредити в інвалюті

! СГД

НБУ вніс зміни до постанови про врегулювання ситуації на валютному ринку України.

Постановою скасовано заборону банкам надавати кредити в іноземній валюті юридичним особам, фізичним особам — підприємцям та постійним представництвам юридичних осіб — нерезидентів з метою використання цієї іноземної валюти на внутрішньому ринку України.

Постанова Національного банку України від 09.09.2014 р. №557 чинна з 11.09.2014 р.


Електронне адміністрування ПДВ — вже з 2015 року

! Платникам ПДВ

ДФСУ нагадала, що з 1 січня 2015 року звітність із ПДВ обов'язково подаватимуть «електронкою». Сьогодні подавати звітність дистанційно зобов'язані лише платники податків, які належать до великих та середніх підприємств.

Як працюватиме система електронного адміністрування ПДВ? Насамперед у день реєстрації платника у системі електронного адміністрування ПДВ на нього автоматично відкривається рахунок. Податкові накладні складатимуться тільки в електронному вигляді та реєструватимуться в Єдиному реєстрі податкових накладних незалежно від розміру податку в одній накладній.

Буде зменшено кількість критеріїв для автоматичного бюджетного відшкодування. Зокрема, відшкодування ПДВ експортерам та інвесторам в автоматичному режимі здійснюватиметься на місяць раніше, ніж тепер.

Іще одна «новорічна» зміна — збільшення порогу обов'язкової реєстрації підприємства платником ПДВ з 300 тисяч гривень до 1 мільйона гривень.

Водночас режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з експорту зернових і технічних культур продовжено до 31 грудня 2014 року. Було скасовано звільнення від оподаткування ПДВ операцій з поставки лісоматеріалів, паливної деревини, відходів лісопереробної промисловості. Оподаткування за нульовою ставкою податку послуг з перевезення пасажирів швидкісними поїздами Інтерсіті+ також скасовано.

Роз'яснення ДФСУ від 09.09.2014 р.


Оновлено критерії оцінки ступеня ризику від діяльності з виготовлення бланків ЦП

! CГ, які виготовляють ЦП

Кабмін виклав у новій редакції критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження діяльності з виготовлення бланків цінних паперів.

Тепер критерії встановлені тільки для діяльності з виготовлення бланків цінних паперів.

Критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження вищезазначеної діяльності, є:

1) рівень організації виробничого процесу, що надає можливість виготовлення підприємством бланків цінних паперів;

2) дотримання ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виготовлення бланків цінних паперів, затверджених Мінфіном;

3) наявність порушення схем захисту, розроблених для окремого виду бланка цінного папера, що виявлено під час проведення експертизи контрольних примірників.

Планові заходи державного нагляду за додержанням суб'єктами господарювання вимог законодавства у сфері виготовлення бланків цінних паперів здійснюються з такою періодичністю:

— з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на рік;

— із середнім ступенем ризику — один раз на 3 роки;

— з незначним ступенем ризику — один раз на 5 років.

Постанова Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 р. №412 чинна з 12.09.2014 р.


Змінено порядок перевірок суб'єктів первинного фінмоніторингу

! Суб'єктам первинного фінмоніторингу

Мінфін затвердив зміни до Порядку проведення перевірок Державною службою фінансового моніторингу України суб'єктів первинного фінансового моніторингу.

Згідно зі змінами, планова перевірка може бути як виїзною, так і безвиїзною. Остання здійснюється у разі неможливості організації проведення перевірки за місцезнаходженням СПФМ та/або його відокремленого підрозділу.

Повідомлення про проведення планової виїзної перевірки надсилається до СПФМ та/або його відокремленого підрозділу рекомендованим листом з повідомленням про вручення або нарочним.

Перевірка розпочинається не раніше ніж через 10 календарних днів з дати отримання СПФМ повідомлення про її проведення.

У разі неможливості проведення перевірки через відсутність у Держфінмоніторингу підтвердження про отримання СПФМ та/або його відокремленим підрозділом повідомлення про її проведення воно надсилається повторно.

Наказ Мінфіну від 12.08.2014 р. №808
набере чинності з дня опублікування (станом на 16.09.2014 р. не опублікований)


«Єдинники» розраховуються суто в грошовій формі

! Платникам ЄП

ДФСУ наголосила, що бартер (товарообмін) — це господарська операція, що передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі, причому в межах одного договору.

Таким чином, платникам єдиного податку слід здійснювати розрахунки за товари суто в грошовій формі. Саме бартер їм недоступний, якщо вони хочуть і надалі залишатися на спрощеній системі.

Роз'яснення ДФСУ від 07.08.2014 р.


Податківці нагадують умови сплати єдиного внеску «загальносистемниками»

! ФОП на загальній системі

ДФСУ нагадала, що базою нарахування ЄСВ фізособі-підприємцю, яка перебуває на загальній системі оподаткування, є сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО. Водночас сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід.

Мінімальний страховий внесок — сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру зарплати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), і підлягає сплаті щомісяця. Розмір внеску становить 34,7% мінімальної зарплати, що з початку 2014 року дорівнює 1218 гривень.

Отже, сума місячного мінімального страхового внеску з ЄСВ — 422,65 гривні, максимальний розмір бази нарахування ЄСВ — 20706 гривень, а місячна максимальна сума ЄСВ — 7184,98 гривні (20706 гривень х 34,7%).

Підприємець на загальній системі сплачує ЄСВ авансовими платежами протягом року — до 15 березня, 15 травня, 15 серпня і 15 листопада. Остаточна сплата ЄСВ, нарахованого за календарний рік, здійснюється до 10 лютого наступного за звітним року.

Роз'яснення ДФСУ від 09.09.2014 р.


Випадки, у яких майно платника звільняється з податкової застави

! Платникам податків

ДФСУ роз'яснила, що майно платника податків звільняється з податкової застави з дня:

— отримання контролюючим органом підтвердження повного погашення суми податкового боргу в установленому законодавством порядку;

— визнання податкового боргу безнадійним;

— набрання чинності відповідним рішенням суду про припинення податкової застави у межах процедур, визначених законодавством з питань банкрутства;

— отримання платником податків рішення відповідного органу про скасування раніше прийнятих рішень щодо нарахування суми грошового зобов'язання або його частини (пені та штрафних санкцій) унаслідок проведення процедури адміністративного або судового оскарження.

Підставою для звільнення майна платника податків з-під податкової застави та її виключення з відповідних державних реєстрів є документ, що засвідчує закінчення будь-якої з подій, визначених пп. 93.1.1 Податкового кодексу.

Роз'яснення ДФСУ від 07.08.2014 р.


Податкова вимога: строки надсилання та відомості, які вона повинна містити

! Платникам податків

ДФСУ зазначила, що податкова вимога повинна містити такі відомості:

— факт виникнення грошового зобов'язання та право податкової застави;

— розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою;

— обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк;

— попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави;

— можливі дату та час проведення публічних торгів з продажу активів.

Податкова вимога надсилається також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені ПКУ строки, без попереднього надсилання податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога не надсилається, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає податкову вимогу такому платнику податків.

Роз'яснення ДФСУ від 27.08.2014 р.


Податківці нагадали, як використовувати пільговий торговий режим з ЄС

! Суб'єктам ЗЕД

Міндоходів нагадало, що з 23 квітня діє автономний преференційний торговий режим ЄС для України, який передбачає одностороннє зменшення або скасування мит на українські товари. Так Євросоюз підтримав економіку України. До 1 листопада 2014 року триватиме застосування автономних торговельних преференцій, але знижені та нульові ставки мита діятимуть і надалі.

Для використання преференційного торгового режиму з Євросоюзом необхідно:

— отримати сертифікат походження EUR.1 (видає Торгово-промислова палата України (ТПП) та її регіональні підрозділи. ЄС залишає також можливість використання умов експорту в межах режиму GSP, який діє нині для України та для використання якого треба отримати сертифікат форми А. Відповідні сертифікати видає також ТПП);

— ознайомитися з правилами походження товарів з Регламенту Європейської комісії №2454/93 (інформація про отримання сертифіката EUR.1 та умови торгівлі розміщені на сайті ТПП (Послуги / Оформлення сертифікатів про походження товарів. Підтвердження країни походження товарів, що експортують з України, та видача відповідних сертифікатів походження (Сертифікат EUR.1 у межах автономних торгових преференцій Європейського Союзу).

Крім того, діє онлайн-сервіс ЄС «Служба підтримки експорту» www.exporthelp.europa.eu. Цей онлайн-сервіс містить інформацію про умови торгівлі з Євросоюзом, зокрема, стосовно чинних мит, преференційних торговельних угод, статистичних даних, інших специфічних вимог до продукції.

Роз'яснення Міндоходів від 04.09.2014 р.


Які ставки митних платежів за незаконно переміщені в Україну товари?

! Суб'єктам ЗЕД

ДФСУ наголосила, що в разі незаконного ввезення товарів на митну територію України або вивезення їх з цієї території суми митних платежів нараховуються за ставками, встановленими на день переміщення цих товарів через митний кордон України. Якщо такий день визначити неможливо — на день виявлення факту такого ввезення (вивезення).

У разі втрати, недоставки чи видачі без дозволу органів доходів і зборів товарів, що перебувають під митним контролем та переміщуються транзитом або перебувають на тимчасовому зберіганні, митні платежі нараховуються за ставками, встановленими на день прийняття цих товарів для перевезення або розміщення їх на тимчасове зберігання.

Якщо визначити суму митних платежів неможливо внаслідок ненадання органу доходів і зборів точних відомостей, сума таких платежів визначається виходячи з найбільшої величини ставок митних платежів, кількості чи вартості товарів, що можуть бути визначені на підставі наявних відомостей.

Роз'яснення ДФСУ від 04.09.2014 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру