• Посилання скопійовано

Суть справи

Валютні зміни до П(С)БО
З 19.08.2014 р. наказ Мінфіну від 14.07.2014 р. №754 вносить зміни до деяких нормативних актів з бухобліку, зокрема щодо бухобліку валютних операцій.

Військовий збір у запитаннях-відповідях
Щодо всього нового, а особливо податків, у бухгалтерів виникає чимало запитань. Нещодавно запроваджений військовий збір розтлумачено у ПКУ недостатньо. На частину запитань ми вже відповіли в попередньому номері «ДК», проте на практиці постійно виникають нові.

Революція у сфері перевірок?
Український законодавець дещо хаотично, але приймає законодавчі акти, спрямовані на дерегулювання підприємницької діяльності. Нагадаємо, 3 серпня набрав чинності Закон від 31.07.2014 р. №1622-VII, який запровадив мораторій на перевірки суб'єктів господарювання до грудня 2014 р. включно всіма органами контролю, крім органів державної фіскальної служби (див. «ДК» №33-34/2014). А дещо раніше, 22 липня, було прийнято Закон №1600-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження втручання у діяльність суб'єктів господарювання» (див. «ДК» №35/2014), яким внесено істотні зміни до законодавства у сфері перевірок. Розгляньмо основні нововведення, встановлені цим Законом.

Соцвиплати підприємцеві — обов'язкове страхування
Підприємці сплачують внески з державного соціального страхування часто навіть у більшому розмірі, ніж інші фізособи (за яких значну частину страхових внесків сплачує працедавець). А яку віддачу від сплати цих внесків може отримати підприємець і чи є йому сенс сплачувати більше? У цій статті ми розглянемо соціальні гарантії, на які має право підприємець у зв'язку з обов'язковим державним страхуванням. Про добровільні види державного страхування підприємців див. статтю у «ДК» №35/2014.

Соцвиплати підприємцеві — добровільне страхування
У статті у «ДК» №35/2014 ми розглядали соціальні гарантії, на які підприємці мають право від ПФУ та Фонду безробіття, сплачуючи ЄСВ у сумі обов'язкового державного страхування. Проте підприємці мають право сплачувати ЄСВ і в більшій сумі, отримуючи при цьому додаткові соціальні гарантії від держави.

Ознайомлення працівників із посадовою інструкцією
Яким чином керівництво має ознайомлювати працівників із посадовими інструкціями? Чи потрібно складати окремий наказ по підприємству для затвердження посадових інструкцій та ознайомлення з ними працівників?

Мобілізація підприємця
У зв'язку з проведенням антитерористичної операції на Сході України та проголошеною частковою мобілізацією на особливий період значна кількість підприємців були призвані на військову службу. Нещодавно були внесені зміни до трудового законодавства, які частково врегулювали питання відносин фізосіб-роботодавців із найманими працівниками в разі мобілізації роботодавця. Законом №1275, що набрав чинності 8 червня 2014 р., внесено зміни до КЗпП, які передбачають можливість припинення трудового договору з працівниками, тобто їх звільнення, у разі призову фізособи-роботодавця на військову службу. Поговоримо про це докладніше.

Кінець податкової пільги для готелів
З 1 січня 2011 р. деякі готелі могли користуватися пільгою з податку на прибуток, яку було обіцяно їм на 10 років. Проте Законом №1621 були внесені зміни до п. 17 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, якими цю пільгу скасовано з 03.08.2014 р. Як тепер вести податковий облік тим готелям, які користувалися пільгою?

ПК з ПДВ з Луганська
Наш постачальник з Луганська не здав декларацію з ПДВ за червень 2014 р. та, відповідно, не задекларував податкові зобов'язання з ПДВ за операцією з поставки нам товару. Ми отримали від нього податкову накладну та відобразили податковий кредит з ПДВ. Тепер наша ДПІ (в усних розмовах) наполегливо рекомендує нам зняти ПК з ПДВ за такою операцією. Чи є правомірними вимоги податківців?

До змісту номеру